Διαφήμιση - Advertisement
Τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού: Η νόσος που λύγισε την γνωστή fashion blogger, μητέρα τριών παιδιών, Λαβίνια Σταθάκη - Gkourou.com Τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού: Η νόσος που λύγισε την γνωστή fashion blogger, μητέρα τριών παιδιών, Λαβίνια Σταθάκη

Τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού: Η νόσος που λύγισε την γνωστή fashion blogger, μητέρα τριών παιδιών, Λαβίνια Σταθάκη


Διαφήμιση - Advertisement

 


Η Λαβίνια Σταθάκη ήταν 39 ετών και μητέρα τριών παιδιών. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων, εργάστηκε για 15 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα μέχρι το 2021, που σε ηλικία 36 ετών διαγνώστηκε, ενώ ήταν έγκυος στο τρίτο της παιδί, με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού. Μια νόσος που χτυπά κυρίως νεαρότερες γυναίκες. 

Τι είναι ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού, ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σε ανησυχήσουν και ποιες οι υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές; Η δρ Ελένη Γαλάνη, παθολόγος ογκολόγος απαντά στο shape.gr

Τι είναι ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού;

Ο όρος "τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού" σημαίνει καρκίνους μαστού που έχουν αρνητικούς τους δύο ορμονικούς υποδοχείς (οιστρογόνων και προγεστερόνης) και στερούνται έκφρασης του υποδοχέα του γονιδίου cerbB2. Ένα ποσοστό περίπου 20% των ασθενών με καρκίνο του μαστού έχει τριπλά αρνητικούς όγκους, δηλαδή δεν εκφράζει ορμονικούς υποδοχείς ούτε το ογκογονίδιο HER2. Οι όγκοι αυτοί είναι κατά κανόνα επιθετικοί με σημαντικό ποσοστό υποτροπών.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού δεν έχει διαφορετικά συμπτώματα σε σχέση με τους άλλους τύπους καρκίνου του μαστού. Τα πιο συχνά είναι:

  • ογκίδια κατά την ψηλάφηση του μαστού,
  • η αλλαγή στο σχήμα ή μέγεθος του μαστού,
  • η ερυθρότητα ή εισολκή της θηλής,
  • το έκκριμα θηλής,
  • η ερυθρότητα ή το οίδημα του δέρματος του μαστού,
  • η διόγκωση της μασχάλης.

Ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες;

Στον καρκίνο του μαστού, ανάλογα με την έκφραση των ορμονικών υποδοχέων ER, PR και της ογκοπρωτεΐνης Ηer-2, εφαρμόζεται και ανάλογη στοχευμένη θεραπεία.

Προεγχειρητική χημειοθεραπεία: Στην πρώιμη νόσο, δηλαδή στον καρκίνο που εντοπίζεται μόνο στον μαστό ή και στους λεμφαδένες της μασχάλης, έχει καθιερωθεί η χορήγηση χημειοθεραπείας πριν από τη χειρουργική επέμβαση (προεγχειρητική χημειοθεραπεία), η οποία πετυχαίνει την πλήρη εξαφάνιση του καρκίνου στους μισούς περίπου ασθενείς.

Επιπλέον, η προσθήκη ανοσοθεραπείας στην προεγχειρητική χημειοθεραπεία εξαφάνισε πλήρως τον καρκίνο στον μαστό και στη μασχάλη σε περισσότερους ασθενείς απ’ ό,τι η χημειοθεραπεία μόνη της (64,8% έναντι 51,2%).

Επίσης, και οι ασθενείς με μεταστατική τριπλά αρνητική νόσο έχουν σημαντικό κλινικό όφελος, αν λάβουν συνδυασμό ανοσοθεραπείας και χημειοθεραπείας. Το όφελος αυτό αφορά τις ασθενείς με έκφραση του δείκτη PDL1.

Στοχευμένες θεραπείες: θεωρούνται ένα σημαντικό επίτευγμα από την ιατρική κοινότητα. Υπολογίζεται ότι καθημερινά στο DNA μας συμβαίνουν 20.000 με 80.000 βλάβες οι οποίες, αν δε διορθωθούν. μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία καρκίνου. Υπάρχει, λοιπόν, το σύστημα επιδιόρθωσης του DNA στο οποίο σημαντικό ρόλο έχουν τα γονίδια BRCA1/2. Περίπου 20% των ασθενών με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού έχει βλάβη (παθολογική μετάλλαξη) στα γονίδια BRCA1/2, με αποτέλεσμα να έχει αδυναμία επιδιόρθωσης των βλαβών στο DNA. Σήμερα έχουν ανακαλυφτεί φάρμακα που στοχεύουν αυτή τη μετάλλαξη, τους PARP αναστολείς.

Η θεραπεία με αναστολέα PARP αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία σε ασθενείς με μεταστατικό HER2 αρνητικό καρκίνο του μαστού που φέρουν παθολογική μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1/2.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, όλες οι ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού πρέπει να κάνουν έλεγχο για την ανίχνευση παθολογικών μεταλλάξεων στα γονίδια BRCA1/2, ώστε να λάβουν στοχευμένη θεραπεία με PARP αναστολέα. Επιπλέον, και στη νόσο που εντοπίζεται σε αρχικά στάδια, αλλά έχει υψηλό κίνδυνο υποτροπής, η προληπτική χορήγηση PARP αναστολέων προσφέρει σημαντικό όφελος.

Ελπίδες δίνει και ένα νέο φάρμακο, το sagituzumab govitecan, το οποίο κατευθύνει τη χημειοθεραπεία στοχευμένα στα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζοντας την τοξική της δράση. Ο μηχανισμός δράσης αυτής της πρωτοπόρας κατηγορίας φαρμάκων έχει τη φιλοσοφία του δούρειου ίππου.

Συγκεκριμένα, αφορά ένα σύνθετο μόριο που αποτελείται από ένα μονοκλωνικό αντίσωμα συνδεδεμένο με χημειοθεραπευτικό φάρμακο. Το αντίσωμα συνδέεται με τα καρκινικά κύτταρα και μεταφέρει το χημειοθεραπευτικό φάρμακο μέσα στο κύτταρο, με αποτέλεσμα τον θάνατο του καρκινικού κυττάρου. Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι μια θεραπευτική εξέλιξη η οποία προσφέρει σημαντική παράταση του χρόνου ζωής των ασθενών με προχωρημένο προθεραπευμένο τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.

Πηγή: shape

Διαφήμιση - Advertisement