Διαφήμιση - Advertisement
Τι σημαίνει ο πονοκέφαλος στο πίσω μέρος του κεφαλιού - Gkourou.com Τι σημαίνει ο πονοκέφαλος στο πίσω μέρος του κεφαλιού

Τι σημαίνει ο πονοκέφαλος στο πίσω μέρος του κεφαλιού


Διαφήμιση - Advertisement

 


Από την κακή στάση του σώματος έως διαφορετικούς τύπους πονοκεφάλου, το πίσω μέρος του κεφαλιού σας μπορεί να πονάει εξαιτίας μιας από τις ακόλουθες αιτίες.

Πονοκέφαλος τάσης

Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου. Συμβαίνει όταν οι σφίγγονται οι μύες του τριχωτού της κεφαλής και του αυχένα. Αυτό προκαλεί πόνο στα πλάγια και στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Συνήθως είναι ένας θαμπός πόνος που δεν πάλλεται.

Κακή στάση σώματος

Εάν έχετε την τάση να καμπουριάζετε όταν κάθεστε ή στέκεστε, αυτό μπορεί να καταπονήσει τους μύες στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στην ωμοπλάτη, στον αυχένα και στο σαγόνι. Μπορεί επίσης να ασκήσει πίεση στα νεύρα σε αυτές τις περιοχές. Ως αποτέλεσμα, η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους τάσης και πόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Το να στέκεστε ή να κάθεστε με την πλάτη όρθια μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από πονοκεφάλους λόγω κακής στάσης σώματος. Τα απλά, μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε φυσικοθεραπεία.

Πονοκέφαλος αρθρίτιδας

Το κύριο σύμπτωμα ενός πονοκεφάλου αρθρίτιδας είναι ο πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού, που χειροτερεύει όταν κινείστε. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα αρθρίτιδας στον πρώτο, δεύτερο ή τρίτο σπόνδυλο της σπονδυλικής σας στήλης. Θα μπορούσε επίσης να οφείλεται σε αλλαγές στη δομή των οστών του αυχένα ή σε φλεγμονή σε αιμοφόρα αγγεία στο κεφάλι.

Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με θεραπείες. Συνήθως μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτούς τους πονοκεφάλους με αντιφλεγμονώδη ή μυοχαλαρωτικά φάρμακα ή και τα δύο.

Πονοκέφαλος χαμηλής πίεσης

Η αυθόρμητη ενδοκρανιακή υπόταση (Spontaneous intracranial hypotension - SIH) είναι πιο συχνά γνωστή ως κεφαλαλγία χαμηλής πίεσης. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει διαρροή νωτιαίου υγρού στον αυχένα ή την πλάτη. Η διαρροή προκαλεί μείωση του “μαξιλαριού” του νωτιαίου υγρού γύρω από τον εγκέφαλο.

Τα συμπτώματα της SIH περιλαμβάνουν έντονο πόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στον αυχένα, που χειροτερεύει όταν στέκεστε ή κάθεστε. Οι πονοκέφαλοι χαμηλής πίεσης συνήθως βελτιώνονται αφότου ξαπλώσετε για λίγη ώρα. Μερικοί άνθρωποι με SIH ξυπνούν με ήπιο πονοκέφαλο που επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επισκεφθείτε τον γιατρό σας, εάν νομίζετε ότι έχετε SIH. Πιθανότατα θα σας κάνει μια σειρά εξετάσεων και απεικονιστικών μελετών για τη διάγνωση της πάθησης. Οι περισσότεροι ασθενείς με SIH διαπιστώνουν ότι οι τυπικές θεραπείες κεφαλαλγίας δεν λειτουργούν. Αντίθετα, βασίζονται σε έναν συνδυασμό καφεΐνης, νερού και ξαπλώματος.

Ινιακή νευραλγία

Αυτός ο σπάνιος τύπος πονοκεφάλου περιλαμβάνει πόνο στα ινιακά νεύρα. Αυτά εκτείνονται από τον νωτιαίο μυελό μέχρι το τριχωτό της κεφαλής. Όταν είναι τραυματισμένα ή φλεγμαίνουν, μπορεί να αισθανθείτε πόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή πίσω από τα αυτιά.

Οι ασθενείς περιγράφουν αυτόν τον πονοκέφαλο σαν “μαχαιριά” και με “σουβλιές” σαν “σοκ”. Μπορεί να διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, μπορεί να αισθανθείτε έναν θαμπό πόνο.

Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι τι προκαλεί την ινιακή νευραλγία. Ο πονοκέφαλος μπορεί να εμφανιστεί όταν κάνετε απλές, καθημερινές δραστηριότητες, όπως το βούρτσισμα των μαλλιών σας ή το να βολεύετε το κεφάλι σας στο μαξιλάρι.

Η θεραπεία περιλαμβάνει γενικά ζεστές κομπρέσες και απαλό μασάζ. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τα μυοχαλαρωτικά μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Εάν έχετε αυτούς τους πονοκεφάλους συχνά, ο γιατρός σας πιθανώς να σας συνταγογραφήσει αντικαταθλιπτικά ή αντιεπιληπτικά φάρμακα για να μειώσει τις εξάρσεις.

Αυχενική κεφαλαλγία

Αυτό μπορεί να μοιάζει με πονοκέφαλο με πόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας, αλλά το πρόβλημα είναι στην πραγματικότητα στον αυχένα. Είναι ένα φαινόμενο που ονομάζεται “αναφερόμενος πόνος”, δηλαδή όταν αισθάνεστε τον πόνο σε ένα μέρος του σώματός σας, αλλά στην πραγματικότητα προέρχεται από κάποιο άλλο σημείο.

Είναι ένας δευτερεύων πονοκέφαλος, που σημαίνει ότι είναι σημάδι ενός άλλου ιατρικού προβλήματος. Αυτός ο τύπος πονοκεφάλου σημαίνει ότι στα οστά, τους δίσκους ή τους μαλακούς ιστούς στον αυχένα υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όπως:

  • όγκος
  • κάταγμα
  • μόλυνση
  • ρευματοειδής αρθρίτιδα

Τα συμπτώματα αυτού του τύπου πονοκεφάλου περιλαμβάνουν πόνο που επιδεινώνεται με ορισμένες κινήσεις του αυχένα ή όταν αγγίζετε τον αυχένα σας. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε περιορισμένο εύρος κίνησης.

Για τη διάγνωση αυχενικών πονοκεφάλων, ο γιατρός σας θα πρέπει πρώτα να αποκλείσει άλλους τύπους κεφαλαλγίας. Για θεραπεία, πιθανώς να εφαρμόσει μεθόδους νευρικού αποκλεισμού για να μουδιάσουν τα νεύρα στον αυχένα σας. Εάν αυτό σταματήσει τον πονοκέφαλο, τότε έχετε βρει την αιτία του προβλήματος. Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία.

Πηγή: webmd.com


Διαφήμιση - Advertisement