Διαφήμιση - Advertisement
Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ - Gkourou.com Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ

Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ


Διαφήμιση - Advertisement

 


Η περίσσεια λίπους γύρω από το πάγκρεας αποτελεί κακό οιωνό για την υγεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αυτό ισχύει ωστόσο, μόνο αν είστε άνδρας. Δεν παρατηρήθηκε ανάλογη συσχέτιση στις γυναίκες, σημείωσαν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϋ.

«Στους μεσήλικες άνδρες με υψηλό κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ, το περισσότερο παγκρεατικό λίπος συσχετίστηκε με χαμηλότερη νόηση και όγκο εγκεφάλου, γεγονός που υποδηλώνει μια πιθανή ειδική για το φύλο σχέση μεταξύ του διακριτού κοιλιακού λίπους με της υγείας του εγκεφάλου», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Michal Schnaider Beeri.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 204 υγιείς μεσήλικες που η μητέρα ή/και ο πατέρας τους είχαν ιστορικό Αλτσχάιμερ. Αυτό τους έθετε σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν και οι ίδιοι τη νόσο.

Η Beeri και οι συνεργάτες της υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε μαγνητικές τομογραφίες για να εξετάσουν τις εναποθέσεις λίπους γύρω από το πάγκρεας, το ήπαρ και την κοιλιά κάθε συμμετέχοντα.

Διαπίστωσαν ότι η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο πάγκρεας και γύρω από αυτό σχετιζόταν με την επιδείνωση του όγκου του εγκεφάλου και της γνωστικής λειτουργίας. Αυτό αφορούσε τους άνδρες αλλά όχι τις γυναίκες.

Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μειωμένη γνωστική λειτουργία και υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, δήλωσε οι ερευνητές, αλλά ο ρόλος του φύλου ήταν λιγότερο σαφής. Η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις του οργανικού λίπους στη λειτουργία του εγκεφάλου απ' ό,τι οι γυναίκες.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις και στον τρόπο μέτρησης του λίπους όσον αφορά την υγεία του εγκεφάλου, πρόσθεσε η ομάδα του Beeri.

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) δεν αντιπροσωπεύει επαρκώς την κατανομή του σωματικού λίπους ούτε τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, όσον αφορά τον κίνδυνο άνοιας. Οι ακριβέστερες μετρήσεις του σπλαχνικού (οργανικού) λίπους μπορεί να είναι πιο χρήσιμες.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Obesity.


Διαφήμιση - Advertisement