Διαφήμιση - Advertisement
Σοκαριστική έρευνα για την ακρίβεια - Δεν τρώνε βασικά είδη 9 στους 10 Έλληνες - Gkourou.com Σοκαριστική έρευνα για την ακρίβεια - Δεν τρώνε βασικά είδη 9 στους 10 Έλληνες

Σοκαριστική έρευνα για την ακρίβεια - Δεν τρώνε βασικά είδη 9 στους 10 Έλληνες


Διαφήμιση - Advertisement

 


 

Έρευνα της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας για την ακρίβεια, το επίπεδο των αμοιβών και τις ώρες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα δείχνει ότι το 90% των ερωτηθέντων έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών διατροφής και το 65% ότι δεν έχει λάβει κάποια αύξηση στο μισθό του. Το 25% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του και εξ αυτών το 48% ότι δεν αμείβεται γι’ αυτό.

Συγκεκριμένα:

Το 90% των εργαζομένων, δηλώνει ότι έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών εξαιτίας της ακρίβειας. «Πολύ» απαντά το 18%, «Αρκετά» το 51% και «Λίγο» το 21%. Αντίστοιχα, το 16% δηλώνει «Καθόλου». Η κλιμάκωση της μείωσης της κατανάλωσης διαφοροποιείται στις κατηγορίες βασικών αγαθών «Ψύξη – θέρμανση», «Ψαρικά», «Κρέας», «Γαλακτοκομικά», «Φρούτα – Λαχανικά».

Το χαμηλό επίπεδο των διαθέσιμων εισοδημάτων των εργαζομένων αναδεικνύεται από το γεγονός ότι το 30% δηλώνει ότι δεν διαθέτει αποταμιεύσεις και παράλληλα ένα 37% αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τις αποταμιεύσεις του για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες αγοράς βασικών αγαθών.

Ως προς το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού τους επιπέδου, το 43% δηλώνει ότι είναι η αύξηση των μισθών, το 33% η μείωση του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης, το 24% τον έλεγχο τιμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή «Επιδόματα» δεν επιλέχθηκε από κανέναν ερωτώμενο (0%).

Το 64% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έλαβε καμία αύξηση στο μισθό του κατά το 2023 και το 34% ότι έλαβε κάποια αύξηση. Εκτιμάται ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που δήλωσαν ότι έλαβαν κάποια αύξηση, είναι αυτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ο οποίος αυξήθηκε κατά το έτος 2023.

Το 52% θεωρεί ότι δεν θα λάβει κάποια αύξηση στο μισθό του μετά την απόφαση για το ξεπάγωμα των τριετιών και το 26% θεωρεί ότι θα λάβει. Το γεγονός ότι το 22% επιλέγει την απάντηση «Δεν γνωρίζω», καταδεικνύει την σύγχυση που επικρατεί στους εργαζόμενους σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το 72% δηλώνει ότι δεν εργάζεται παραπάνω από το κανονικό του ωράριο, ενώ το 24% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω.

Το 48% αυτών που αναφέρουν ότι εργάζονται παραπάνω από το κανονικό ωράριό τους δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του.

Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, με ποσοστό 81%, θεωρεί ότι τα εργασιακά δικαιώματά τους προστατεύονται καλύτερα με τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έναντι του 9% που επιλέγει την ατομική διαπραγμάτευση.

Διαφήμιση - Advertisement