Διαφήμιση - Advertisement
Μπάνιο με αναμμένο θερμοσίφωνα: Προσοχή - Τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι - Gkourou.com Μπάνιο με αναμμένο θερμοσίφωνα: Προσοχή - Τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι

Μπάνιο με αναμμένο θερμοσίφωνα: Προσοχή - Τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι


Διαφήμιση - Advertisement

 


 

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία, όταν μπήκε για μπάνιο με ανοιχτό θερμοσίφωνα, βρήκε η 24χρονη Ειρήνη στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή που εξέτασε τη σορό της.

Καλώδια ρεύματος μαζί με σωλήνες νερού, τυλιγμένα με μονωτική ταινία, θερμοσίφωνας ακριβώς πάνω από το ντους, ηλεκτρικός πίνακας χωρίς ρελέ, ήταν αυτά που στοίχησαν τη ζωή στην 24χρονη.

Η άτυχη κοπέλα έκανε το μοιραίο λάθος να αφήσει ανοιχτό τον θερμοσίφωνα την ώρα που έκανε μπάνιο.

"Πιάνω το τηλέφωνο και εκεί που το σηκώνω, είχε ρεύμα. Μου είπε ένας ηλεκτρολόγος ότι "εάν δεν φορούσες παπούτσια με καουτσούκ, θα σε είχε τινάξει και εσένα"", λέει ο 54χρονος σύντροφός της.

Υποχρεωτικό το ρελέ

Σύμφωνα με το Mega, από το 2006 ο αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης, το λεγόμενο ρελέ, είναι υποχρεωτικό σε κάθε εγκατάσταση και ο πίνακας θα πρέπει να ελέγχεται και να επανελέγχεται. Ωστόσο, όπως λένε οι ηλεκτρολόγοι, το 40% δεν έχει ελεγχθεί.

"Εάν υπήρχε ο αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης, μπορώ να πω ότι η κοπέλα 100% θα είχε σωθεί", λέει ο Άγγελος Κουντουριανής, πρόεδρος Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Θεσσαλονίκης.

Σημαντικές οδηγίες για την ασφάλειά μας δίνουν οι ειδικοί, αφού για πολλούς είναι συχνό φαινόμενο το μπάνιο με ανοιχτό θερμοσίφωνα.

Σύμφωνα με τους ηλεκτρολόγους:

- Ποτέ, ακόμη και εάν έχουμε ρελέ, για λογούς καθαρά προστασίας, δεν κάνουμε μπάνιο με αναμμένο θερμοσίφωνα.

- Ποτέ δεν χειριζόμαστε ηλεκτρικές συσκευές με βρεγμένα χέρια.

- Ποτέ δεν χειριζόμαστε ηλεκτρικές συσκευές ξυπόλυτοι στο μπάνιο, το πιστολάκι, τη μασιά ακόμη και την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.


Διαφήμιση - Advertisement