Διαφήμιση - Advertisement
Alaskapox: Τα πάντα για τον νέο ιό που στοίχισε ήδη μια ζωή - Gkourou.com Alaskapox: Τα πάντα για τον νέο ιό που στοίχισε ήδη μια ζωή

Alaskapox: Τα πάντα για τον νέο ιό που στοίχισε ήδη μια ζωή


Διαφήμιση - Advertisement

 


Ένας ηλικιωμένος άνδρας υπέκυψε σε ένα σοβαρό κρούσμα ενός νέου ιού ανεμοβλογιάς, σηματοδοτώντας τον πρώτο ανθρώπινο θάνατο που συνδέεται με αυτόν.

Επειδή το θύμα ζούσε στην Αλάσκα των ΗΠΑ, ο νέος ιός πήρε το όνομα Alaskapox ή ευλογιά της Αλάσκας. Προηγουμένως, ο ιός σχετιζόταν μόνο με την πρόκληση μόνο ήπιας ασθένειας τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους.

Ο ιός Alaskapox (AKPV) είναι ένας σπάνιος ιός. Ανήκει σε μια οικογένεια ιών που προκαλεί την ευλογιά. Ο ιός εντοπίστηκε αρχικά σε έναν ενήλικα που διέμενε κοντά στο Fairbanks το 2015. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, είχαν αναφερθεί συνολικά επτά κρούσματα και όλα περιορίζονταν σε κατοίκους της περιοχής Fairbanks. Εκείνα τα κρούσματα παρουσιάστηκαν ως “αυτοπεριοριζόμενες ασθένειες”, που χαρακτηρίζονται από συμπτώματα όπως τοπικό εξάνθημα και διόγκωση των λεμφαδένων.

Ευλογιά της Αλάσκας: Συμπτώματα Alaskapox

Τα τυπικά συμπτώματα από λοίμωξη με τον ιό Alaskapox περιλαμβάνουν:

  • δερματικές βλάβες (εξογκώματα ή φλύκταινες)
  • διογκωμένους λεμφαδένες και
  • πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο που κυκλοφόρησε από την αρχή Επιδημιολογίας της Πολιτείας της Αλάσκας, ο ηλικιωμένος από τη χερσόνησο Κενάι στις ΗΠΑ πέθανε τον Ιανουάριο μετά από νοσηλεία για περίπου δύο μήνες. Μια εργαστηριακή δοκιμή από δείγμα δερματικής βλάβη που εστάλη αργότερα στα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επιβεβαίωσε ότι είχε τον AKPV.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ανέπτυξε μια ευαίσθητη στην αφή, κόκκινη βλατίδα (εξόγκωμα) στη δεξιά του μασχάλη, για την οποία έλαβε εβδομάδες αντιβιοτικής θεραπείας που δεν ανακούφισε την πάθηση. Καθώς η ασθένεια προχωρούσε, βίωσε σοβαρό καυστικό πόνο νευροπαθητικού τύπου και μυϊκή φλεγμονή και ανέπτυξε σε άλλα σημεία του σώματος τέσσερις μικρότερες δερματικές βλάβες που μοιάζουν με ευλογιά. Ο άτυχος ηλικιωμένος ήταν καρκινοπαθής και η χημειοθεραπεία στην οποία υποβαλλόταν είχε εξασθενήσει το ανοσοποιητικό του σύστημα, κάτι που πιστεύεται ότι επιδείνωσε την νόσο λόγω AKPV."Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση σοβαρής λοίμωξης από Alaskapox που οδηγεί σε νοσηλεία και θάνατο. Η ανοσοκατεσταλμένη κατάσταση του ασθενούς πιθανότατα συνέβαλε στη σοβαρότητα της ασθένειας. Επιπλέον, καθώς είναι η πρώτη περίπτωση ευλογιάς της Αλάσκας που εντοπίστηκε εκτός της Εσωτερικής περιοχής της Πολιτείας, δείχνει ότι ο AKPV φαίνεται να είναι γεωγραφικά ευρέως διαδεδομένος στα μικρά θηλαστικά της Αλάσκας σε σχέση με όσα γνωρίζαμε έως τώρα και δικαιολογεί αυξημένη ευαισθητοποίηση των γιατρών σε όλην την Πολιτεία”, αναφέρει η έκθεση των επιδημιολόγων.

Πώς εντοπίστηκε το κρούσμα

Σύμφωνα με αναφορές, ο ασθενής διέμενε μόνος του σε δασική περιοχή και δεν είχε πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού, ασθενείας ή παρόμοιες βλάβες. Φρόντιζε μια αδέσποτη γάτα που κυνηγούσε μικρά θηλαστικά και η οποία συχνά-πυκνά του έκανε γρατζουνιές, συμπεριλαμβανομένης μιας αξιοσημείωτης γρατζουνιάς κοντά στη δεξιά μασχάλη, περίπου έναν μήνα πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος.

"Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός Alaskapox εμφανίζεται κυρίως σε μικρά θηλαστικά. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι ο είναι πιο διαδεδομένος πλέον στα ζώα και οι λοιμώξεις στον άνθρωπο μπορεί να έχουν εμφανιστεί και σε άλλους ασθενείς αλλά δεν διαγνώστηκαν. Τα κατοικίδια (γάτες και σκύλοι) μπορεί επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στη διάδοση του ιού", ανέφερε το Υπουργείο Υγείας της Αλάσκας.

"Μέχρι σήμερα, δεν έχει τεκμηριωθεί η μετάδοση του ιού Alaskapox από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, δεδομένου ότι ορισμένοι ιοί της οικογένειας αυτής μπορούν να μεταδοθούν μέσω άμεσης επαφής με τις δερματικές βλάβες ασθενούς, συνιστούμε στα άτομα με δερματικές βλάβες που πιθανώς να προκαλούνται από Alaskapox να κρατούν την πληγείσα περιοχή καλυμμένη με επιδέσμους”, πρόσθεσαν οι υγειονομικές αρχές της περιοχής.

Πηγές: alaska.gov (1), alaska.gov (2), medicaldaily.com


Διαφήμιση - Advertisement