Αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων: Πότε θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις - Τα "αγκάθια"
Τις τελευταίες λεπτομέρειες στο σχέδιο για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί κατά του κορονοϊού, μελετά η κυβέρνηση. Είναι Σαββατοκύριακο αποφάσεων για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει στα χέρια του τόσο το πόρισμα επιτροπής λοιμωξιολόγων για το χρονοδιάγραμμα της άρσης των περιοριστικών μέτρων, που προβλέπει τέσσερα στάδια χαλάρωσης που απέχουν μεταξύ τους 2-3 εβδομάδες, όσο και τις εισηγήσεις των υπουργείων. Οι συσκέψεις στο Μαξίμου θα είναι αλλεπάλληλες το επόμενο 24ωρο και ο Πρωθυπουργός αναμένεται να απευθυνθεί με διάγγελμα στον ελληνικό λαό είτε τη Δευτέρα, είτε την Τρίτη, που είναι πλέον και το πιθανότερο σενάριο.

Στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χαλάρωση των μέτρων. Δηλαδή δεν θα περιγράψει το σύνολο των περιοριστικών μέτρων που θα αρθούν, καθώς μεγαλύτερη εξειδίκευση θα γίνει από τα αρμόδια υπουργεία. Η εξειδίκευση θα γίνει σε τρεις βασικούς πυλώνες: Εμπόριο-μεταφορές, σχολεία, θέματα άθλησης και ατομικές προπονήσεις. Σημειώνεται ότι στην τηλεδιάσκεψη που είχε το Σάββατο ο Πρωθυπουργός με την ηγεσία του Υφυπουργείου Αθλητισμού, ζητήθηκε η στήριξη του κινήματος του ερασιτεχνικού αθλητισμού και στο πλαίσιο αυτό, στο πρώτο κύμα άρσης των σημερινών περιορισμών που εφαρμόζονται, θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα της ατομικής άθλησης και προπόνησης σε εξωτερικούς χώρους.
Δύσκολη εξίσωση αποτελούν τα σχολεία και μέχρι στιγμής το μόνο που θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο είναι η έναρξη των μαθημάτων για την Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διαφορετικές εισηγήσεις σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων για τις υπόλοιπες βαθμίδες, ενώ έχει κατατεθεί και η άποψη να μην ανοίξουν καθόλου τα δημοτικά. Ένα πιθανό σενάριο είναι η επιστροφή στα θρανία να γίνει στις 25 Μαΐου για τις υπόλοιπες τάξεις των Λυκείων και τα Γυμνάσια, ενώ για τα Δημοτικά στις 8 Ιουνίου. Μελετώνται επίσης διάφορα μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα αυτό της εθελοντικής συμμετοχής μαθητών του δημοτικού.
Ακόμη ένα «αγκάθι» αποτελεί η εστίαση, ενώ αναφορικά με τον τουρισμό η κυβέρνηση επιδιώκει να πάρει ένα μεγάλο κομμάτι από μια μικρή πλέον πίτα και οι κινήσεις της είναι προσανατολισμένες σε ακριβώς αυτόν τον στόχο, με γνώμονα όμως η επιστροφή στην κανονικότητα και η επανεκκίνηση της οικονομίας να γίνει με ασφάλεια. Αυτή η «χρυσή τομή» αναζητείται και γι αυτό το σχέδιο άρσης των μέτρων θα ξεδιπλώνεται σε διαφορετικές φάσεις.
enikos