Διαβήτης τύπου 2: Το Νο1 σημάδι στο σώμα που αποτελεί πρώιμη ένδειξη της πάθησης, σύμφωνα με ειδικούς - Gkourou.com Διαβήτης τύπου 2: Το Νο1 σημάδι στο σώμα που αποτελεί πρώιμη ένδειξη της πάθησης, σύμφωνα με ειδικούς

Διαβήτης τύπου 2: Το Νο1 σημάδι στο σώμα που αποτελεί πρώιμη ένδειξη της πάθησης, σύμφωνα με ειδικούς


 


Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορα συμπτώματα, πολλά από τα οποία είναι εύκολο να αγνοηθούν. Ωστόσο, ένα πρώιμο σημάδι στο σώμα μας, μπορεί να υποδεικνύει την ανάγκη για έλεγχο. Μάθετε ποιο είναι αυτό το σημάδι και πώς να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Το Νο1 πρώιμο σημάδι του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με ειδικούς

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να εκδηλωθεί με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Η έγκαιρη αναγνώριση αυτών των σημαδιών είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών.

Η πάθηση αναπτύσσεται όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η χρόνια υπεργλυκαιμία μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων αγγειακών προβλημάτων.

Ένα από τα πρώιμα σημάδια του διαβήτη τύπου 2 είναι η ασυνήθιστα αργή επούλωση πληγών και κοψιμάτων. Το Diabetes.co.uk εξηγεί ότι τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορούν να επηρεάσουν τα νεύρα (νευροπάθεια) και την κυκλοφορία του αίματος, εμποδίζοντας την αποτελεσματική επούλωση του δέρματος.

Η αργή επούλωση πληγών στα πόδια σε άτομα με διαβήτη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό χωρίς την κατάλληλη φροντίδα.

Διαβήτης τύπου 2: Αυτά είναι τα κοινά συμπτώματα  

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) επισημαίνει ότι κύρια συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 είναι τα εξής:

Αυξημένη ούρηση (ουρείτε περισσότερο από το συνηθισμένο)

  • Αίσθημα συνεχούς δίψας
  • Υπερβολική κόπωση
  • Απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια
  • Φαγούρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή συχνές μυκητιάσεις
  • Κοψίματα ή πληγές που επουλώνονται αργά
  • Θολή όραση

Η φιλανθρωπική οργάνωση συνιστά στα άτομα με διαβήτη να ελέγχουν καθημερινά τα πόδια τους για τυχόν σημάδια βλάβης και να ενημερώνουν άμεσα την ιατρική τους ομάδα.

Πώς να μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Ο αποτελεσματικός έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη επιπλοκών, όπως η αργή επούλωση πληγών και η ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Οι διατροφικές αλλαγές αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου.

Το Harvard Health τονίζει τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει:

  • Φρούτα
  • Λαχανικά
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Όσπρια
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών

Σύμφωνα με το Harvard Health, αυτές οι τροφές προσφέρουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αφομοιώνονται πιο αργά από τον οργανισμό, οδηγώντας σε μια πιο σταδιακή αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Για την αποτελεσματική διαχείριση των επιπέδων σακχάρου, συνιστάται ο περιορισμός ή η αποφυγή:

  • Εξαιρετικά επεξεργασμένων υδατανθράκων (π.χ., λευκό ψωμί)
  • Γλυκών
  • Ζαχαρούχων ποτών

Το Diabetes UK επισημαίνει ότι οι διατροφικές ανάγκες κάθε ατόμου είναι μοναδικές. Ωστόσο, γενικές συστάσεις περιλαμβάνουν την προτίμηση υγιεινών επιλογών σε τακτική βάση και την κατανάλωση γλυκών περιστασιακά και σε μικρές ποσότητες.

Επιπλέον, προειδοποιούν για την κατανάλωση τροφίμων με την ένδειξη «κατάλληλα για διαβητικούς» καθώς και για τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και εξαιρετικά επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως το λευκό ψωμί.

Δείτε περισσότερα νέα ΕΔΩ