Διαφήμιση - Advertisement
Η επόμενη μέρα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας μετά τη χρεοκοπία, τη θέλει να παραχώρει χιλιάδες αυτοκίνητά της αντί πινακίου φακής.
Με το χειρότερο δυνατό τρόπο γράφτηκε το τέλος της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Fisker, η οποία τον περασμένο Ιούνιο ανακοίνωσε πτώχευση.
Αμέσως μετά τη χρεοκοπία της, η εταιρεία ξεκίνησε τη διαδικασία ρευστοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων, ώστε να πληρωθούν οι πιστωτές. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται αρκετές χιλιάδες αυτοκίνητα της, που αφορούν το SUV μοντέλο Ocean, τα οποία αναμένεται να εκποιηθούν στο πλαίσιο μιας μαζικής συναλλαγής με την τιμή πολλών εξ αυτών να ανέρχεται σε μόλις 2.500 δολάρια -ήτοι 2.300 ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό Μέσο InsideEVs, η Fisker ζήτησε από δικαστήριο να εγκρίνει την πώληση έως και 3.231 Oceans στην American Lease, μια εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη που δραστηριοποιείται στον χώρο του leasing ηλεκτρικών αυτοκινήτων για παροχή υπηρεσιών ride-hailing που ουσιαστικά αποτελεί έναν τρόπο μεταφοράς με μίσθωση οχήματος.
Πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία της American Lease να καταστήσει αντί πινακίου φακής «πράσινο» τον στόλο της, και να συμμορφωθεί με την απαίτηση της Πολιτείας της Νέας Υόρκης όλες οι εταιρείες ride-hailing να έχουν 100% ηλεκτρικούς στόλους ΙΧ έως το 2030.
Τα περισσότερα αυτοκίνητα θα πωληθούν στην τιμή των 16.500 δολαρίων (15.300 ευρώ), ενώ η τιμή των 2.500 δολαρίων (2.300 ευρώ) θα αφορά κάποια Ocean που έχουν υποστεί ζημιές.
Με δεδομένο, βέβαια, ότι οι αρχικές τιμές αυτών των οχημάτων κυμαίνονταν από 38.999 έως 70.000 δολάρια, η American Lease φαίνεται ότι τρίβει τα χέρια της από ικανοποίηση.
Τα αυτοκίνητα, ωστόσο, αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη από τον υποψήφιο αγοραστή τους. Έχουν εντοπιστεί ελαττωματικές αντλίες νερού, με τη Fisker να έχει υποσχεθεί ότι θα διευθετήσει το ζήτημα, παρόλο που έχει απολύσει τους περισσότερους υπαλλήλους της.
Επίσης, τα οχήματα δεν θα συνοδεύονται από κάποια εγγύηση, και επομένως η εταιρεία δεν θα έχει νομική υποχρέωση να αποκαταστήσει βλάβες που ίσως προκληθούν στο μέλλον.
Ανησυχίες, παράλληλα, έχουν προκληθεί και με ενδεχόμενα ζητήματα γύρω από το λογισμικό των αυτοκινήτων, τα οποία σε ακραίες περιπτώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον πλήρη παροπλισμό των Ocean.
Πηγή: carandmotor