Διαφήμιση - Advertisement
Αυτό το κοινό λάθος στην κουζίνα μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνο όσο η κατανάλωση ωμού κρέατος - Gkourou.com Αυτό το κοινό λάθος στην κουζίνα μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνο όσο η κατανάλωση ωμού κρέατος

Αυτό το κοινό λάθος στην κουζίνα μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνο όσο η κατανάλωση ωμού κρέατος


Διαφήμιση - Advertisement
 


Οι περισσότεροι μάγειρες γνωρίζουν τη σημασία της καθαρής κουζίνας. Ειδικότερα, όταν χειρίζονται ωμό κρέας, δεν νοείται να παραλείψουν τα μέτρα προφύλαξης. Το ίδιο συμβαίνει και στη χρήση αγροτικών προϊόντων.

Τα τελευταία χρόνια, τα δεδομένα δημόσιας υγείας επιβεβαιώνουν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν συνδεθεί με περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις στις ΗΠΑ από ό,τι οι ζωικές πρωτεΐνες, με τα προϊόντα να μολύνονται συχνά από παθογόνους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο έδαφος, που συλλέγονται κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού ή στην κουζίνα μας.

Αυτοί οι οργανισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε τρομερές καταστάσεις υγείας, όπως σοβαρή τροφική δηλητηρίαση και θανατηφόρες λοιμώξεις. «Να υποθέτετε πάντα ότι τα προϊόντα μπορεί να είναι καλυμμένα με παθογόνους μικροοργανισμούς», δήλωσε πρόσφατα στη HuffPost ο Darin Detweiller, αναπληρωτής καθηγητής διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Northeastern.

Ανεξάρτητα από το τι υπάρχει στο μενού, ο καθαρισμός των επιφανειών, των εργαλείων και των προϊόντων είναι όλα σημαντικά βήματα για να παραμείνετε ασφαλείς και υγιείς κατά την προετοιμασία ενός γεύματος. Σύμφωνα με το nypost.com, αυτοί είναι οι κύριοι κανόνες για υγιεινό μαγείρεμα:

Πρώτον, πλύνετε τα χέρια σας

Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους μετά την πανδημία του κορονοϊού, αλλά να μια υπενθύμιση:

  • Βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό, τρεχούμενο νερό και εφαρμόστε αντιβακτηριδιακό σαπούνι.
  • Αφαιρέστε με το σαπούνι το πίσω μέρος των χεριών σας, τα δάχτυλα ανάμεσα στα δάχτυλά σας και κάτω από τα νύχια σας.
  • Τρίψτε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα – όσο διαρκεί το να σιγοτραγουδήσετε δύο φορές το «Happy Birthday».
  • Ξεπλύνετε καλά τα χέρια σας.
  • Στεγνώστε τα χέρια σας χρησιμοποιώντας μια καθαρή πετσέτα ή στεγνώστε τα στον αέρα.

    Πλύνετε τα προϊόντα

    Αφού βγάλετε όλα τα υλικά σας, το πιο σημαντικό βήμα είναι να πλύνετε σωστά όλα τα προϊόντα ξεχωριστά, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Για τα προϊόντα με φλούδα που προορίζονται για απόρριψη, πλύνετε τα πριν τα ξεφλουδίσετε. Αυτό εμποδίζει τη βρωμιά και τα μικρόβια από το εξωτερικό να εισχωρήσουν στο εσωτερικό.

    Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να τα κρατάτε κάτω από ελαφρώς τρεχούμενο νερό, καθώς δουλεύετε την επιφάνεια με τα χέρια σας ή με ένα καθορισμένο τρίψιμο μόνο για προϊόντα, χωρίς να αφήνετε ούτε ένα ίχνος βρωμιάς. Και μην παραλείπετε ούτε τα πεπόνια με χοντρή φλούδα, τα εσπεριδοειδή ή τα κεφάλια μαρουλιού και λάχανου. Όλα χρειάζονται ένα ξέβγαλμα πριν αφαιρέσετε τα εξωτερικά τους στρώματα.

    Τέλος, χρησιμοποιήστε ένα ξύλο κοπής

    Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι ξύλινες επιφάνειες κοπής είναι η πιο υγιεινή επιλογή, όταν τεμαχίζετε τα προϊόντα μετά τη βόλτα σας στη λαϊκή αγορά, σύμφωνα με τον Julian Bond, σεφ και αντιπρόεδρο του Pacific Institute of Culinary Arts. «Τα ξύλα κοπής έχουν φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσετε τα προϊόντα σας πιο ασφαλή. Επιπλέον, είναι απαλές για τις λεπίδες των μαχαιριών σας, διατηρώντας τα κοφτερά», δήλωσε ο Bond.

    Αφού ολοκληρώσετε την προετοιμασία, πλύνετε τη σανίδα με σαπούνι και αφήστε την σε καλά αεριζόμενο χώρο να στεγνώσει πριν την επαναχρησιμοποίηση. Ποτέ μην τη βάλετε στο πλυντήριο πιάτων, καθώς η θερμότητα μπορεί να βλάψει την σανίδα και να αφήσει περισσότερα μικρόβια να εισέλθουν σε αυτή, σύμφωνα με το Bon Appétit.

    Οι μάγειρες για να εξασφαλίσουν το μακροζωία των ξύλων κοπής τους, συνιστούν ένα πέρασμα με λάδι, την εφαρμογή μιας επίστρωσης κεριού και το γυάλισμα και στίλβωμα σε τακτική βάση.


Διαφήμιση - Advertisement