Διαφήμιση - Advertisement
Καλά τα νέα για τους λάτρεις του καφέ: Από πόσα νοσήματα μας προφυλάσσει! - Gkourou.com Καλά τα νέα για τους λάτρεις του καφέ: Από πόσα νοσήματα μας προφυλάσσει!

Καλά τα νέα για τους λάτρεις του καφέ: Από πόσα νοσήματα μας προφυλάσσει!


Διαφήμιση - Advertisement


Τελικά η καφεΐνη είναι επωφελής ή επιβλαβής για την υγεία; Πόση ποσότητα καφέ πρέπει να καταναλώνουμε για να απολαύσουμε τα οφέλη; Οι ειδικοί απαντούν
Ο καφές έχει συνδεθεί με πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, ωστόσο καλό είναι οι άνθρωποι να τον καταναλώνουν για ευχαρίστηση και όχι για την πρόληψη νοσημάτων, συμπεραίνει μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.

«Οι επιδράσεις της κατανάλωσης καφεΐνης στην υγεία είναι σημαντικές, επειδή είναι λίγοι οι υπόλοιποι διατροφικοί παράγοντες με τους οποίους οι άνθρωποι έρχονται τόσο συχνά σε επαφή», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας, Δρ. Rob van Dam.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, λοιπόν, τα νέα είναι καλά για όσους αγαπούν τον καφέ, καθώς δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για κάποια νόσο, ενώ αντίθετα συνδέεται με χαμηλότερες πιθανότητες για διάφορες παθήσεις.
Συγκεκριμένα, οι μέτριες δόσεις καφεΐνης θεωρούνται γενικά ασφαλείς για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, το κλειδί για όλα αυτά είναι η μέτρια κατανάλωση, επισημαίνουν οι επιστήμονες, καθώς η υπερβολική δόση καφεΐνης μπορεί να διαταράξει τον ύπνο ή να δημιουργήσει νευρικότητα.
«Η ποσότητα της καφεΐνης που οδηγεί σε δυσάρεστες παρενέργειες ποικίλλει σημαντικά από άτομο σε άτομο», τονίζει ο Δρ. van Dam, καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, συστήνοντας στους ανθρώπους να προσέχουν αν η καφεΐνη επηρεάζει τον ύπνο τους ή αν οδηγεί σε νευρικότητα και άγχος. «Αν συμβαίνει αυτό, μπορούν να προσαρμόσουν τα επίπεδα ή τον χρόνο πρόσληψης μέσα στην ημέρα», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Σημειώνεται ότι αυτή είναι μια γενική συμβουλή για τους περισσότερους ενήλικες, οι έγκυες γυναίκες, όμως, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές σχετικά με την πρόσληψη καφεΐνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εγκυμονούσες θα πρέπει να περιοριστούν σε λιγότερα από 200 ml καφεΐνης την ημέρα.
Τα στοιχεία αυτά έρχονται να ανατρέψουν την κακή φήμη της καφεΐνης ως διεγερτικού, αφού αναφέρουν πως δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης ή να επιδεινώνει ήδη υπάρχοντα σχετικά προβλήματα.
Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση καφεΐνης έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, κάποιοι τύποι καρκίνου, η νόσος Πάρκινσον, ηπατικές νόσοι και χολολιθίαση, υποστηρίζει η μελέτη, χωρίς πάντως να αποδεικνύεται ότι η καφεΐνη είναι υπεύθυνη για αυτό τον χαμηλότερο κίνδυνο.
Πηγή: ygeiamou

Διαφήμιση - Advertisement