Διαφήμιση - Advertisement
Δημοτικά σχολεία: Τη Δευτέρα οι αποφάσεις - "Ναι" στο άνοιγμα από τον Τσιόδρα - Gkourou.com Δημοτικά σχολεία: Τη Δευτέρα οι αποφάσεις - "Ναι" στο άνοιγμα από τον Τσιόδρα

Δημοτικά σχολεία: Τη Δευτέρα οι αποφάσεις - "Ναι" στο άνοιγμα από τον Τσιόδρα


Διαφήμιση - Advertisement


Τη Δευτέρα 25 Μαΐου θα ληφθούν οι αποφάσεις για το αν θα ανοίξουν τελικά τα δημοτικά σχολεία. Αυτό δήλωσε στην ενημέρωση της Τρίτης ο υφυπουργός Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
"Αναφορικά με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, είχαμε πει ότι ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Οι αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα, οπότε και θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

"Ναι" στο άνοιγμα από τον Τσιόδρα
Ως «σύνθετο δίλημμα» χαρακτήρισε το άνοιγμα των τάξεων του δημοτικού ο καθηγητής- λοιμωξιολόγος, τονίζοντας πως κατά τη γνώμη του « το όφελος είναι μεγαλύτερο από τους κινδύνους» , προσθέτοντας πως « ότι και να συστήσει η Επιτροπή ή να αποφασίσει η Πολιτεία, την καλύτερη απόφαση θα την πάρει ο καθένας για το παιδί του» με βάση και τις οικογενειακές συνθήκες στις οποίες ζει αυτό το παιδί και εάν υπάρχουν στο περιβάλλον του ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας. Όπως πρόσθεσε, η επιστήμη δεν έχει καταλήξει αν είναι 100% ασφαλές για ένα παιδί να επιστρέψει στο σχολείο αλλά γνωρίζει πως τα παιδιά έχουν χαμηλότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τη νόσο, νοσούν ηπιότερα και υπάρχει ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό - όπως και σε άλλες ιώσεις και λοιμώξεις που ενδέχεται να κινδυνεύσουν. « Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν συμβαίνει ή ότι δεν θα συμβεί σε μας, αλλά είναι πάρα πολύ σπάνιο, η πιθανότητα είναι πολύ μικρή», τόνισε ο κος Τσιόδρας που εξήγησε ότι υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων:
«Υπάρχει μια κρυφή ανισότητα στη μάθηση και στην εκπαίδευση για τα παιδιά που ανήκουν στις πιο φτωχές οικογένειες, η οποία ενισχύεται σε περιόδους παύσης λειτουργίας των σχολείων. Υπάρχει ένα κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική διαδικασία, σε χαμένη γνώση. Σε μελέτες του εξωτερικού φάνηκε ότι αρκετά παιδιά είτε δεν είχαν καλή πρόσβαση στα μαθήματα είτε δεν τα παρακολουθούσαν τα διαδικτυακά μαθήματα. Επίσης αναγνωρίζονται όλο και περισσότερες επιπτώσεις του απαγορευτικού στην πνευματική και ψυχική κατάσταση των μαθητών με εμφάνιση άγχους και απομόνωσης από τους φίλους τους και εθισμού στο διαδίκτυο. Επίσης υπάρχουν οικονομικοί λόγοι που αφορούν τους γονείς και την κοινωνία». Επίσης σημαντική παράμετρος όπως είπε ο κος Τσιόδρας είναι να γνωρίζει κάποιος τι θα κάνει το παιδί που δεν θα πάει σχολείο. Αν είναι σπίτι σε απομόνωση, σαφώς και είναι πιο ασφαλές τόνισε απ ότι αν συναντά τους φίλους του και μη τηρώντας τα μέτρα, παίζει στη γειτονιά και στις πλατείες, καθώς έτσι εκτίθεται σε ένα περιβάλλον λιγότερο ασφαλές.
Τα δύο σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσουν τις επόμενες εβδομάδες τα δημοτικά σχολεία, ωστόσο στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία τον Σεπτέμβριο. Όλα θα κριθούν από την εισήγηση των ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα αποφασίσουν λαμβάνοντας υπόψη, όπως πάντα, τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ μέχρι στιγμής φαίνεται να αποκλείεται το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν μόνο η Ε'΄και ΣΤ' δημοτικού. Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι εξετάζει δύο λύσεις. Είτε τα δημοτικά σχολεία να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, είτε σε διαφορετική περίπτωση να λειτουργήσουν την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς όπως έχει ειπωθεί το σχολικό έτος θα ξεκινήσει νωρίτερα.
Σε δήλωση του Πρωθυπουργού παρέπεμψε για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, είπε ότι "θα ανοίξουν όταν θα έχουμε καθοδική πορεία της πανδημίας", εξηγώντας ότι, θα υπάρχουν στοιχεία στο τέλος αυτής της εβδομάδας κι έπειτα θα ληφθούν αποφάσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ότι η κυβέρνηση θα περιμένει πρώτα να περάσουν 14 μέρες από την επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα θρανία και από το άνοιγμα της αγοράς (δηλαδή στις 11 Μαϊού) πριν πάρει τις αποφάσεις της. Σημειώνεται ότι η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη είχε δηλώσει τη Δευτέρα πως μετά τις 20 Μαΐου θα είναι η κρίσιμη εβδομάδα για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων ή όχι.
Διαφορετικές απόψεις διατυπώνουν και οι ειδικοί, μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να ανοίξουν τα Δημοτικά σχολεία, καθώς η κυβέρνηση είναι σε συζητήσεις με την επιτροπή, αλλά όπως σημείωσε ο καθηγητής είναι ακόμα επιφυλακτικοί για τη συνέχεια. Όπως έχουν δείξει τα στοιχεία των τελευταίων δύο εβδομάδων πάμε καλά, οπότε εντείνονται οι συζητήσεις για το άνοιγμα των δημοτικών και θα υπάρχουν νεότερα μέχρι το τέλος του μήνα. "Έχουμε θετικά δείγματα. Αν συνεχίσουν τα δείγματα αυτά, υγειονομικά τουλάχιστον, υπάρχει ασφάλεια για την επάνοδο των παιδιών στα σχολεία" υπογράμμισε ο κ. Γώγος.
Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, είπε στον ΑΝΤ1 ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. "Δεν υπάρχει απόφαση. Ακόμα και η διεθνής κοινότητα είναι διχασμένη για τις μικρότερες ηλικίες. Υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία. Δεν είναι μια εξίσωση με μια λύση. Τα στοιχεία δεν μας βοηθάνε πολύ να αποφασίσουμε προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση. Δεν υπάρχει 100% απάντηση στο θέμα αυτό", τόνισε.

Διαφήμιση - Advertisement