Διαφήμιση - Advertisement
Δακρύζουν συνεχώς τα μάτια σας; Οι 6 πιθανές αιτίες - Gkourou.com Δακρύζουν συνεχώς τα μάτια σας; Οι 6 πιθανές αιτίες

Δακρύζουν συνεχώς τα μάτια σας; Οι 6 πιθανές αιτίες


Διαφήμιση - Advertisement


Τα μάτια που δακρύζουν είναι σύμπτωμα πολλών προβλημάτων υγείας. Κάποιες αιτίες μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές.
Πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν επίσης να προκαλέσουν δακρύρροια.
Συχνά το σύμπτωμα υποτιμάται και η πρώτη κίνηση είναι να αρπάξετε ένα χαρτομάντιλο και να σκουπίζετε όλη την υγρασία μέχρι να ανακουφιστείτε. Αυτό όμως προκαλεί την παραγωγή δακρύων με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Αν η δακρύρροια διαρκεί πάνω από 24 ώρες, συμβουλευτείτε οφθαλμίατρο.
Δείτε τις παρακάτω 6 αιτίες που κάνουν τα μάτια σας να δακρύζουν:
Ξηροφθαλμία: Ακούγεται αντιφατικό αλλά η ξηροφθαλμία προκαλεί δακρύρροια. Πρόκειται για αντανακλαστική αντίδραση στην ξηρότητα της επιφάνειας των οφθαλμών, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής στιβάδας του κερατοειδούς, του επιπεφυκότα και των κενών ανάμεσα στα βλέφαρα. Στον κερατοειδή υπάρχουν πολλά νεύρα και όταν η επιφάνεια των ματιών είναι στεγνή ή υπάρχει κάτι που την ερεθίζει, τα νεύρα στέλνουν σήμα στο δακρυϊκό αδένα για την έκκριση δακρύων.
Φάρμακα: Κάποια φάρμακα προκαλούν ξηροφθαλμία και στη συνέχεια δακρύρροια. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα φάρμακα χημειοθεραπείας, τα διουρητικά, τα αντιισταμινικά, τα αποσυμφορητικά και τα αντικαταθλιπτικά.
Αυτοάνοσα νοσήματα: Πολλά αυτοάνοσα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, κάνουν τα μάτια να δακρύζουν. Αν και η σύνδεση είναι σαφής, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να εξηγούν τι ακριβώς προκαλεί το σύμπτωμα.
Απόφραξη δακρυικού πόρου: Ο πόρος που οδηγεί τα δάκρυα από το μάτι προς τη ρινική κοιλότητα είναι είτε στενωμένος είτε φραγμένος. Η κατάσταση μπορεί να είναι σοβαρή, γιατί, πέρα από το γεγονός ότι επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς, μπορεί να προκαλέσει δακρυοκυστίτιδα, δηλαδή να δημιουργηθεί φλεγμονή στον ασκό που φιλοξενεί τα δάκρυα. Τότε αρχίζει να μαζεύεται πύο, το οποίο κυκλοφορεί πάνω στο μάτι και μπορεί να δημιουργηθεί απόστημα στον κερατοειδή, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διάτρηση του ματιού.
Οφθαλμικές σταγόνες με συντηρητικά: Οι περισσότερες οφθαλμικές σταγόνες περιέχουν ένα συντηρητικό που μπορεί να ερεθίσει την επιφάνεια των ματιών και να προκαλέσει δακρύρροια και συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Η μέγιστη ασφαλής δοσολογία οφθαλμικών σταγόνων με συντηρητικό είναι τέσσερις φορές ημερησίως.
Αλλεργίες: Αποτελούν κοινή αιτία δακρύρροιας. Το πρόβλημα ξεκινά από τη φαγούρα που προκαλεί στα μάτια ο αλλεργιογόνος παράγοντας. Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να τρίβετε τα μάτια σας, καθώς έτσι εμποδίζετε τα δάκρυα να αραιώσουν τα αλλεργιογόνα, να τα απομακρύνουν και να σας ανακουφίσουν από τη φαγούρα.
Πηγή: onmed.gr

Διαφήμιση - Advertisement