Διαφήμιση - Advertisement
Ποιες τροφές βλάπτουν σοβαρά την καρδιά - Ποιες την ωφελούν - Gkourou.com Ποιες τροφές βλάπτουν σοβαρά την καρδιά - Ποιες την ωφελούν

Ποιες τροφές βλάπτουν σοβαρά την καρδιά - Ποιες την ωφελούν


Διαφήμιση - Advertisement



Μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι το κλειδί για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Penn διαπίστωσαν ότι η διατροφή που μειώνει τα θειικά αμινοξέα – τα οποία υπάρχουν σε πρωτεινούχα φαγητά όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, οι καρποί και η σόγια – συσχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Lancet EClinical Medicine.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ακόμη ότι ο μέσος αμερικανός καταναλώνει σχεδόν δυόμισι φορές περισσότερα αμινοξέα συγκριτικά με την απαιτούμενη ημερήσια πρόσληψη.
Τα αμινοξέα είναι τα βασικά δομικά υλικά των πρωτεϊνών. Μια υποκατηγορία τους τα θειικά αμινοξέα που περιλαμβάνουν την μεθειονίνη και την κυστείνη παίζουν ποικίλους ρόλους στις διεργασίες του μεταβολισμού και την υγεία.

«Για δεκαετίες γνωρίζαμε ότι η περιορισμένη σε θειικά αμινοξέα διατροφή ήταν ευεργετική όσον αφορά τη μακροβιότητα των πειραματόζωων» σχολίασε ο John Richie, καθηγητής επιστημών δημόσιας υγείας στο Κολλέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανία. «Αυτή η έρευνα παρέχει τα πρώτα επιδημιολογικά στοιχεία ότι η περίσσεια πρόσληψη θειικών αμινοξέων μπορεί να σχετίζεται με χρόνιες νόσους»
Οι ερευνητές εξέτασαν τη διατροφή και τους αιματολογικούς βιοδείκτες περισσότερων από 11,000 συμμετεχόντων από μια εθνική έρευνα και βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τροφές με λιγότερα θειικά αμινοξέα έτειναν να έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιομεταβολικών νόσων βάσει των αιματολογικών τους εξετάσεων. Οι βιοδείκτες που αξιολογήθηκαν μετά από νηστεία 10-16 ωρών, περιελάμβαναν τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια το σάκχαρο και την ινσουλίνη.
Πρόκειται για βιοδείκτες ενδεικτικούς του ατομικού κινδύνου ασθένειας και του κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων. Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να επηρεαστούν από τις μακροχρόνιες διατροφικές συνήθειες κάθε ατόμου.
Από την έρευνα εξαιρέθηκαν όσοι είχαν καρδιακή ανεπάρκεια, είχαν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου ή είχαν αλλάξει ήδη τη διατροφή τους λόγω διάγνωσης καρδιαγγειακής νόσου. Εξαιρέθηκαν επίσης όσοι λάμβαναν ελάχιστα θειικά αμινοξέα κάτω από το όριο ημερήσιας πρόσληψης 15 mg/kg/ημέρα.
Οι διαιτολόγοι της έρευνας συνέλεξαν πληροφορίες για τη διατροφή των συμμετεχόντων με τηλεφωνικές κλήσεις όπου κατέγραψαν ό,τι έτρωγαν και στη συνέχεια έκαναν την αντίστοιχη διατροφική ανάλυση.
Διαπίστωσαν ότι η μέση πρόσληψη θειικών αμινοξέων ήταν σχεδόν διόμισι φορές υψηλότερη συγκριτικά με τη εκτιμώμενη μέση ημερήσια πρόσληψη.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη θειικών αμινοξέων συσχετίστηκε με υψηλότερο σκορ σύνθετου καρδιομεταβολικού κινδυνου και ότι τα μόνα τρόφιμα που δεν συσχετίζονταν με αύξηση των θειικών αμινοξέων ήταν τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά.
«Τα ευρήματα μας υποστηρίζουν μερικά από τα ευεργετικά οφέλη υγείας που παρατηρούνται σε όσους ακολουθούν vegan και χορτοφαγική διατροφή» είπε ο Zhen Dong συ-συγγραφέας της μελέτης.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μια μακροχρόνια έρευνα θα επιτρέψει την ανάλυση του κατά πόσο όσοι καταναλώνουν συγκεκριμένου τύπου διατροφή τελικά όντως καταλήγουν να αναπτύξουν τις νόσους που οι συγκεκριμένοι βιοδείκτες υποδηλώνουν ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν.
Την πιο κρίσιμη μάχη της ζωής του έδωσε ο τραγουδιστής Τέρης Χρυσός και -όπως φαίνεται- βγήκε νικητής. Ο 82χρονος καλλιτέχνης αποδείχθηκε σπουδαίος «πολεμιστής», καθώς η καρδιά του άντεξε την πολύωρη και δύσκολη χειρουργική επέμβαση, στην οποία υπεβλήθη την περασμένη Πέμπτη. Χθες, Δευτέρα, μάλιστα, βγήκε και από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, όπου θα παραμείνει κλινήρης ακόμη μια βδομάδα.
Ο Τέρης Χρυσός είχε διαγνωστεί με σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά του και οι γιατροί τον ενημέρωσαν ότι το χειρουργείο ήταν μονόδρομος στην περίπτωσή του.
«Θα πρέπει να κάνω εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι θα βγω νικητής και από αυτή την περιπέτεια της ζωής. Έχω πίστη στον Θεό και νομίζω ότι δεν θα με αφήσει να φύγω. Θέλω να ζήσω, γιατί θεωρώ ότι έχω να δώσω ακόμα πράγματα στο τραγούδι. Αν τη σκαπουλάρω, θα κάνω μια μεγάλη συναυλία για να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες για το χειροκρότημα που μου έχουν προσφέρει εδώ και μισό αιώνα. Αν δεν τη σκαπουλάρω, όμως, θα κάνω μια συναυλία στον Άγιο Πέτρο με όλους τους φίλους που είναι εκεί πάνω» είχε δηλώσει ο ίδιος λίγο καιρό πριν το χειρουργείο.
Πηγή: ygeiamou

Διαφήμιση - Advertisement