Ήταν 23 Σεπτεμβρίου του 1998 όταν ο Ρουμάνος κακοποιός, Σορίν Ματέι τηλεφώνησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Ο τότε διευθυντής ειδήσεων του καναλιού, Σταμάτης Μαλέλης, περνά τη γραμμή στον Νίκο Ευαγγελάτο, τον κεντρικό παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων, που εκείνη την εποχή ήταν το δημοφιλέστερο, καθώς είχε μεταξύ άλλων εισάγει στην ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα τα «παράθυρα».
Εκείνη τη μοιραία μέρα, η τηλεοπτική πραγματικότητα της χώρας έπαψε να είναι ίδια. Για τις επόμενες ώρες παρακολουθήσαμε σε ζωντανή μετάδοση να διαδραματίζονται σκηνές που ξεπερνούσαν κάθε φαντασία. Ο Σορίν Ματέι κρατάει τέσσερις ομήρους στο διαμέρισμα της Νιόβης 4, στα Κάτω Πατήσια και στα χέρια του έχει μία χειροβομβίδα απασφαλισμένη. Προειδοποιούσε ζωντανά την αστυνομία, με τον Ευαγγελάτο να αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις μαζί του και τους τηλεθεατές μάρτυρες να παρακολουθούν αμήχανοι. Σε ζωντανή μετάδοση, πάντα, παρακολουθήσαμε την τραγική κατάληξη της ομηρίας: η χειροβομβίδα έσκασε, τραυματίζοντας σοβαρά την Αμαλία Γκινάκη, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή ύστερα από 17 ημέρες.
Το τηλεοπτικό «show», το φιάσκο της αστυνομίας και το σοκαριστικό τέλος της ομηρίας ήταν τόσο εξωπραγματικά που μόνο στο σινεμά θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε. Και τώρα, σχεδόν 30 χρόνια μετά, ο Sherif Francis στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, εμπνέεται από την υπόθεση Ματέι και μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την αίσθηση που είχε ο ίδιος, καθώς παρακολουθούσε σε ζωντανή μετάδοση τα γεγονότα. Η ταινία έχει τον τίτλο «Τελευταία Κλήση» και το σενάριο υπογράφει ο ίδιος από κοινού με την Κατερίνα Μπέη, ενώ είναι παραγωγή της Tanweer.
Τα γυρίσματα της ταινίας που θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 19 Μαρτίου, ξεκίνησαν και στο καστ συναντάμε τους: Ορφέα Αυγουστίδη, Μαρία Ναυπλιώτου, Γιώργο Μπένο, Δημήτρη Λάλο, Ρένια Λουιζίδου, Νίκο Ψαρρά, Ερρίκο Λίτση, Καλλιόπη Χάσκα, Γιάννη Καράμπαμπα, Βασίλη Ρίσβα, Πολύδωρο Βογιατζή, Θοδωρή Σκυφτούλη, Ράσμη Τσόπελα.
Σύνοψη
Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2000. Μια κλοπή όπλων από ένα στρατόπεδο. Ένας γνωστός εγκληματίας κρατάει όμηρο μια οικογένεια στο Παγκράτι και απειλεί να την ανατινάξει, αν δεν εμφανιστεί ζωντανά στην τηλεόραση. Ένα τηλεοπτικό κανάλι σε αναβρασμό και την αστυνομία να κοιτάζει έναν δραπέτη να την εκθέτει για πολλοστή φορά. Όλοι τους νήματα σε έναν ιστό που κάποιοι υφαίνουν στο παρασκήνιο.
Μια ταινία μυθοπλασίας εμπνευσμένη από διαφορετικά πραγματικά περιστατικά
Ο Sherif Francis αναφέρει για την ταινία στο σκηνοθετικό σημείωμα: «Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός να παρακολουθώ μαζί με όλη τη χώρα το πραγματικό γεγονός που με ενέπνευσε να γράψω αυτό το σενάριο, ζωντανά στην τηλεόραση. Παρακολουθήσαμε συλλογικά μια συνταρακτική ιστορία που εξελισσόταν σε πραγματικό χρόνο, με τις λεπτομέρειές της να αναδύονται σταδιακά… μέχρι το τραγικό τέλος, το οποίο επίσης μεταδόθηκε ζωντανά. Την ίδια αίσθηση που είχαμε κι εμείς τότε, θέλω να μεταφέρω στο κοινό. Γι’ αυτό και η ιστορία της ταινίας ξεφεύγει αρκετά από τα πραγματικά περιστατικά, μιας και αυτό που πάντα αναρωτιόμαστε είναι “τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά”».«Αυτό έρχεται να προσθέσει η μυθοπλασία και να προσθέσει σε χαρακτήρες και καταστάσεις, δίνοντας μια νέα πρωτότυπη διάσταση.
Η ταινία ξεκινά με το τηλεφώνημα και όχι με κάποιο προηγούμενο γεγονός. Γιατί έτσι το ζήσαμε κι εμείς. Τα “πώς” και τα “γιατί” θα αποκαλυφθούν κατά τη διάρκεια της ταινίας. Η δράση ξετυλίγεται κυρίως σε δύο βασικούς χώρους – τον τηλεοπτικό σταθμό και το διαμέρισμα (εσωτερικά και εξωτερικά). Οι πρωταγωνιστές είναι παγιδευμένοι σε αυτούς τους δύο χώρους. Οι όμηροι και ο Νικολάι είναι παγιδευμένοι στο διαμέρισμα, ο Αντώνης στη θέση του παρουσιαστή, και ο ταξίαρχος Οικονόμου, ο επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης, έξω από την πολυκατοικία όπου λαμβάνει χώρα η ομηρία», προσθέτει.
Και συνεχίζει: «Τα συναισθήματα των χαρακτήρων ξεκινούν με σχετική ηρεμία, αλλά καθώς συνειδητοποιούν ότι ο χρόνος λιγοστεύει, η ένταση αυξάνεται. Ουσιαστικά, καθώς η ιστορία εξελίσσεται, περνούν από τα πέντε στάδια του πένθους χωρίς να το συνειδητοποιούν. Κάθε ατάκα, έκφραση ή κίνηση θα αντικατοπτρίζει το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι ήρωες σε κάθε σκηνή. Οι ηθοποιοί θα είναι στο επίκεντρο, καθώς η ταινία βασίζεται κυρίως στην υποκριτική τους. Θα μπορούσα να περιγράψω την ταινία ως ένα αστυνομικό θρίλερ το οποίο εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο και στο οποίο παρακολουθούμε τις ταυτόχρονες ιστορίες των πρωταγωνιστών που, αν και δεν βρίσκονται ποτέ στο ίδιο δωμάτιο, προσπαθούν να επιτύχουν έναν κοινό στόχο. Αυτή η προσέγγιση είναι που καθορίζει τον ρυθμό της ταινίας ο οποίος μοιάζει με αυτόν του παλμού της καρδιάς… Καθώς ο χρόνος τελειώνει, οι καρδιακοί παλμοί επιταχύνονται μέχρι την έκρηξη της χειροβομβίδας, οπότε και σταματάνε. Θα ήθελα να μεταφέρω αυτή την αίσθηση στο κοινό από την αρχή έως το τέλος της ταινίας».
«Στόχος μου είναι η ταινία αυτή να τραβήξει την προσοχή του θεατή από την αρχή, να μην τον αφήσει να πάρει ανάσα και ταυτόχρονα να τον κάνει να ανυπομονεί για το πώς θα εξελιχθεί η ιστορία, ακόμα κι αν γνωρίζει το πραγματικό γεγονός. Από την πρώτη κιόλας σκηνή, βουτάμε στην πλοκή και καθώς η ιστορία προχωρά, λαμβάνουμε πληροφορίες που εντείνουν την αγωνία, ενώ όλο και περισσότερα πράγματα διακυβεύονται», συμπληρώνει ο Sherif Francis.
Ταυτότητα ταινίας
Παίζουν: Ορφέας Αυγουστίδης, Μαρία Ναυπλιώτου,
Γιώργος Μπένος, Δημήτρης Λάλος, Ρένια Λουιζίδου, Νίκος Ψαρράς, Ερρίκος
Λίτσης, Καλλιόπη Χάσκα, Γιάννης Καράμπαμπας, Βασίλης Ρίσβας, Πολύδωρος
Βογιατζής, Θοδωρής Σκυφτούλης, Ράσμη Τσόπελα
Σκηνοθεσία: Sherif Francis
Σενάριο: Sherif Francis & Κατερίνα Μπέη
Παραγωγός: Διονύσης Σαμιώτης
Δημιουργικός Σύμβουλος: Αγγελος Φραντζής
Διευθυντής Φωτογραφίας: Ramon Malapetsa
Διανομή: Tanweer Alliances
Από τις 19 Μαρτίου στους κινηματογράφους από την Tanweer