Αν σου έχει τύχει να αποκοιμηθείς στον καναπέ πιο εύκολα απ’ ό,τι στο κρεβάτι σου, δεν είσαι μόνος. Σύμφωνα με ειδικούς στον ύπνο, αυτό το φαινόμενο έχει βαθιές ψυχολογικές και σωματικές ρίζες.
Η δρ Lisa Strauss, ειδική στην αντιμετώπιση διαταραχών ύπνου με γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, εξηγεί ότι ο εγκέφαλος «μαθαίνει» να συνδέει τον χώρο του ύπνου με αρνητικές εμπειρίες, όταν βιώνουμε συχνά αϋπνία στο ίδιο μας το κρεβάτι. «Το κρεβάτι γίνεται ένα ερέθισμα που προκαλεί άγχος και απογοήτευση. Αντίθετα, στον καναπέ δεν έχουμε την ίδια "πίεση" να κοιμηθούμε, άρα αφήνουμε τον εαυτό μας να χαλαρώσει», αναφέρει.
Το στρες του… "πρέπει να κοιμηθώ"
Η πίεση που αισθανόμαστε να αποκοιμηθούμε μόλις ξαπλώσουμε στο κρεβάτι δημιουργεί αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «άγχος επίδοσης». Κι αυτό ακριβώς μπλοκάρει τον ύπνο. Στον καναπέ, όμως, απουσιάζει αυτή η προσδοκία. Είμαστε πιο χαλαροί, πιο άνετοι και δεν πιεζόμαστε να "εκτελέσουμε" τον ύπνο ως καθήκον.
Το κόλπο του μυαλού: Αντικατάστησε τις σκέψεις με κάτι ήρεμο
Ένα ακόμη σημαντικό μυστικό για να κοιμάσαι πιο εύκολα στο κρεβάτι είναι να καθοδηγήσεις το μυαλό σου σε πιο γαλήνιες εικόνες ή ήχους – όπως αυτούς που ακούς όταν σε παίρνει ο ύπνος μπροστά στην τηλεόραση.
Σύμφωνα με την Strauss, «το μυαλό δεν μπορεί να επεξεργαστεί ταυτόχρονα πολλές αφηγήσεις. Αν του δώσεις μια ήρεμη εικόνα ή ήχο, σταματάει να εστιάζει στο άγχος».
Ο ρόλος του φωτισμού και των ρυθμών του σώματος
Παρόλο που το μπλε φως από τις οθόνες μπορεί να βλάψει τον ύπνο, σε πολλούς ανθρώπους η χαμηλή ένταση φωτός και ο γνώριμος ήχος της τηλεόρασης λειτουργούν χαλαρωτικά, σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο Knowridge Science Report.
Πώς να "εκπαιδεύσεις" το κρεβάτι σου να σε νανουρίζει ξανά
Η λύση σύμφωνα με τους ειδικούς είναι να ξανασυνδέσεις το κρεβάτι με την ηρεμία και τη χαλάρωση. Μην πιέζεις τον εαυτό σου να κοιμηθεί. Αντίθετα, φέρσου στον ύπνο όπως στη δίψα: δεν τον ελέγχεις, απλώς τον αφήνεις να έρθει.