Οι άνθρωποι που προτιμούν να επικοινωνούν με μηνύματα αντί να μιλάνε στο τηλέφωνο, συνήθως διαθέτουν 12 χαρακτηριστικά - Gkourou.com Οι άνθρωποι που προτιμούν να επικοινωνούν με μηνύματα αντί να μιλάνε στο τηλέφωνο, συνήθως διαθέτουν 12 χαρακτηριστικά

Οι άνθρωποι που προτιμούν να επικοινωνούν με μηνύματα αντί να μιλάνε στο τηλέφωνο, συνήθως διαθέτουν 12 χαρακτηριστικά


 

Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων σε αυτόν τον κόσμο: εκείνοι που θα απαντήσουν με ενθουσιασμό σε κάθε τηλεφώνημα – διακόπτοντας ακόμη και το φαγητό τους , και εκείνοι που θα δουν την κλήση και θα νιώσουν ότι χτυπάει συναγερμός.

Αν ανήκετε σε εκείνους που ενστικτωδώς μαζεύονται όταν χτυπά το τηλέφωνο — και προτιμούν να απαντούν με μήνυμα όταν τους βολεύει — δεν είστε ούτε περίεργοι, ούτε αγενείς, ούτε αντικοινωνικοί.

Στην πραγματικότητα, αυτή η προτίμηση μπορεί να αποκαλύπτει κάτι πιο σύνθετο και ενδιαφέρον για την προσωπικότητά σας.

Άνθρωποι που προτιμούν την ανταλλαγή μηνυμάτων αντί για τηλεφωνικές κλήσεις συχνά μοιράζονται ένα σύνολο λεπτών ψυχολογικών χαρακτηριστικών. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι πάντοτε φανερά, όμως αποκαλύπτουν πολλά για τον τρόπο με τον οποίο κάποιος επεξεργάζεται τις πληροφορίες, σχετίζεται με τους άλλους και βιώνει τον κόσμο γύρω του.

Ας εξερευνήσουμε τα βαθύτερα στρώματα αυτής της σύγχρονης προτίμησης — και ειδικά γιατί είναι τόσο συχνή ανάμεσα σε ανθρώπους που σκέφτονται σε βάθος.

Οι άνθρωποι που προτιμούν να επικοινωνούν με μηνύματα αντί να μιλάνε στο τηλέφωνο, συνήθως διαθέτουν 12 χαρακτηριστικά

  • Εσωστρέφεια και ενδοσκόπηση
  • Όρια και σεβασμός τη συναισθηματικής τους ενέργειας
  • Ανεξάρτητη σκέψη
  • Οπτική επεξεργασία της γλώσσας
  • Ευαισθησία στον τόνο και τους υπαινιγμούς
  • Δεν νιώθουν άνετα με τις συγκρούσεις
  • Επικοινωνούν σε χαμηλούς τόνους
  • Είναι προσανατολισμένοι στη λεπτομέρεια
  • Ήπιας μορφής κοινωνικό άγχος
  • Συναισθηματική αυτορρύθμιση
  • Χτίζουν αργά αλλά ουσιαστικά τις σχέσεις τους
  • Δεν είναι αντικοινωνικοί – είναι επιλεκτικά κοινωνικοί

Εσωστρέφεια και ενδοσκόπηση

Όσοι προτιμούν την επικοινωνία μέσω γραπτών μηνυμάτων συχνά απολαμβάνουν το προνόμιο να σκέφτονται πριν απαντήσουν.  Η τηλεφωνική συνομιλία απαιτεί αυθορμητισμό. Δεν αφήνει σχεδόν καθόλου χρόνο για να διαμορφώσει κανείς τις λέξεις του, να σκεφτεί τις σκέψεις του ή να επιλέξει με προσοχή τον τόνο του.

Το γραπτό μήνυμα, αντίθετα, προσφέρει μια άνεση στην επικοινωνία. Αυτό το απόσταση, είναι δελεαστική για τους εσωστρεφείς ανθρώπους — εκείνους που σκέφτονται συνεχώς τι λένε, γιατί το λένε και πώς μπορεί να ακουστεί αυτό στους άλλους. Δεν πρόκειται για συστολή – γίνεται από πρόθεση.

Οι άνθρωποι που επιλέγουν πρωτίστως το γραπτό λόγο συχνά αφιερώνουν χρόνο για να ζυγίσουν τα λόγια τους. Δεν είναι σπάνιο να πληκτρολογούν και να διαγράφουν ένα μήνυμα πολλές φορές πριν πατήσουν την αποστολή. Αυτή η στάση δεν πηγάζει από φόβο, αλλά είναι αντανάκλαση εσωτερικού βάθους.

Όρια και σεβασμός τη συναισθηματικής τους ενέργειας

Οι τηλεφωνικές κλήσεις συχνά έρχονται απροειδοποίητα. Απαιτούν άμεση προσοχή. Ακόμη κι αν είναι σύντομες, μπορεί να εξαντλήσουν κάποιον που αντλεί δύναμη από τη νοητική του ησυχία. Τα γραπτά μηνύματα, αντίθετα, επιτρέπουν τη διατήρηση μιας πιο ήπιας απόστασης. Μπορεί κανείς να απαντήσει όταν νιώθει ότι έχει τη σωστή ενέργεια — αφού πάρει μια ανάσα, σκεφτεί και προετοιμαστεί.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ανθρώπους που είναι ευαίσθητοι στην υπερδιέγερση ή στην κοινωνική κόπωση. Δεν σημαίνει ότι δεν επιθυμούν την επαφή. Απλώς δεν θέλουν να αιφνιδιάζονται ή να πιέζονται πέρα από τα όριά τους. Το να σέβονται τον χρόνο και την ψυχική τους ενέργεια είναι μια σιωπηλή, αλλά ουσιαστική μορφή φροντίδας του εαυτού τους.

Ανεξάρτητη σκέψη

Όσοι προτιμούν την επικοινωνία μέσω γραπτών μηνυμάτων συχνά δεν χρειάζονται συνεχή διέγερση ή άμεση επιβεβαίωση.  Είναι άνετοι με τη σιωπή.  Δεν βασίζονται στον ρυθμό της αδιάκοπης εναλλαγής ενός τηλεφωνήματος για να επεξεργαστούν τις σκέψεις τους ή για να αισθανθούν ότι τους ακούνε.

Αντίθετα, χρησιμοποιούν τα μηνύματα ως εργαλείο για να μοιραστούν ιδέες, νέα ή συναισθήματα χωρίς να αισθάνονται δεσμευμένοι από τον ρυθμό του συνομιλητή τους.  Αυτή η λεπτή ανεξαρτησία συχνά εκδηλώνεται και σε άλλες πτυχές της ζωής τους: εργάζονται αποτελεσματικά μόνοι τους, αντιστέκονται στη λογική της ομαδικής σκέψης και δεν αισθάνονται την ανάγκη να βρίσκονται διαρκώς “σε εγρήγορση”.

Οπτική επεξεργασία της γλώσσας

Κάποιοι άνθρωποι επεξεργάζονται τη γλώσσα καλύτερα με τα μάτια παρά με τα αυτιά τους.  Τα γραπτά μηνύματα προσφέρουν οπτική σαφήνεια — οι λέξεις στην οθόνη είναι πιο εύκολο να επανεξεταστούν και να αναλυθούν σε σχέση με τον φευγαλέο ήχο μιας συνομιλίας.

Οι άνθρωποι που σκέφτονται σε βάθος εκτιμούν συχνά τον γραπτό λόγο, επειδή τους δίνει χώρο για καθαρότητα, οργάνωση και δομή. Μπορούν να δουν τι είπαν οι ίδιοι, τι είπατε εσείς και πώς όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο ουσιαστικές και στοχαστικές συζητήσεις — ακόμη κι αν αυτές εξελίσσονται σταδιακά με τον χρόνο.

Ευαισθησία στον τόνο και τους υπαινιγμούς

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους στις τηλεφωνικές συνομιλίες; Να παρερμηνεύσει κανείς τον τόνο του συνομιλητή του — ή, ακόμα χειρότερα, να παρερμηνευτεί ο ίδιος.  Χωρίς εκφράσεις προσώπου ή γλώσσα του σώματος, ο τόνος αποκτά ιδιαίτερο συναισθηματικό βάρος.

Όσοι προτιμούν την επικοινωνία μέσω γραπτών μηνυμάτων συχνά θέλουν να διασφαλίσουν ότι εκφράζονται με ακρίβεια.  Μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο πώς μπορούν να παρεξηγηθούν τα λόγια — και το γραπτό μήνυμα τους δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσουν προσεκτικά το μήνυμά τους.

Αυτή η ευαισθησία δεν είναι πάντα ορατή. Μπορεί να εκδηλώνεται όταν συντάσσουν ξανά και ξανά μια απάντηση ή όταν διστάζουν αν κάποια διατύπωση θα ακουστεί υπερβολικά απότομη, αόριστη ή υπερβολικά συναισθηματική.

Πρόκειται για ανθρώπους που σκέφτονται πριν μιλήσουν — γιατί κατανοούν καλά τη δύναμη που έχουν οι λέξεις.

Δεν νιώθουν άνετα με τις συγκρούσεις

Ας είμαστε ειλικρινείς: οι τηλεφωνικές συνομιλίες μπορεί να γίνουν αμήχανες πολύ γρήγορα.  Δεν υπάρχει τρόπος να κρυφτεί κανείς όταν οι συγκινήσεις φουντώνουν ή όταν προκύπτουν διαφωνίες.

Όσοι αποφεύγουν τα τηλεφωνήματα συχνά προτιμούν να διαχειρίζονται ευαίσθητα θέματα κρατώντας μια μικρή απόσταση. Όχι επειδή είναι αποστασιοποιημένοι ή συναισθηματικά κλειστοί, αλλά επειδή επιθυμούν να διαχειριστούν τις εντάσεις με προσοχή.

Το γραπτό μήνυμα προσφέρει τον χώρο να ηρεμήσουμε, να σκεφτούμε και να διατυπώσουμε τις σκέψεις μας χωρίς να κλιμακώνονται οι εντάσεις.

Αυτή η συναισθηματική απόσταση μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για ανθρώπους που σκέφτονται σε βάθος και χρειάζονται χρόνο για να κατανοήσουν τα δικά τους συναισθήματα πριν τα εκφράσουν με σαφήνεια.

Επικοινωνούν σε χαμηλούς τόνους

Το γραπτό μήνυμα δεν ευνοεί την επιτηδευμένη ενέργεια.  Δεν χρειάζεται να δείχνετε κεφάτοι όταν δεν είστε.  Δεν χρειάζεται να τηρείτε τυπικότητες ή να δίνετε χώρο σε ψιλοκουβέντες όταν αισθάνεστε κουρασμένοι.

Αυτό είναι κάτι που ελκύει ιδιαίτερα όσους δεν αντέχουν τις επιφανειακές αλληλεπιδράσεις.

Αν κάποιος προτιμά την επικοινωνία μέσω γραπτών μηνυμάτων, είναι πολύ πιθανό να προσανατολίζεται σε ουσιαστική και όχι σε ανέμελη επικοινωνία. Μπορεί να απεχθάνεται τα ανούσια σχόλια, τις περιττές φράσεις και τις τυπικότητες χωρίς ουσία.

Δεν είναι ψυχρός—είναι αποτελεσματικός. Σεβόμενος τον χρόνο σας και τον δικό του.

Είναι προσανατολισμένοι στη λεπτομέρεια

Έχετε παρατηρήσει ποτέ πόσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να χωρέσετε σε ένα μήνυμα σε σχέση με μια τηλεφωνική κλήση; Το μυαλό των ανθρώπων που προτιμούν να επικοινωνούν με μηνύματα, εστιάζει στην ακρίβεια — σκέφτονται δομημένα , αναλύουν σύνθετες ιδέες ή συνδέουν τα τωρινά με προηγούμενα μηνύματα.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες, επειδή είναι προφορικός λόγος είναι πιο ρευστές και έτσι, είναι πιο δύσκολο να οργανωθούν.  Τα γραπτά μηνύματα προσφέρουν ένα αρχείο, μια διαδρομή σκέψης, έναν τρόπο να κρατά κανείς τις λεπτομέρειες χωρίς να βασίζεται αποκλειστικά στη μνήμη.

Αυτή η προτίμηση ταιριάζει με ανθρώπους που αγαπούν τη δομή, τον προγραμματισμό και τη νοητική διαύγεια.

Ήπιας μορφής κοινωνικό άγχος

Δεν έχουν όλοι όσοι προτιμούν τα μηνύματα κοινωνικό άγχος — αλλά για κάποιους, η αμεσότητα μιας τηλεφωνικής κλήσης μπορεί να φαίνεται καταπιεστική. Τα μηνύματα προσφέρουν τη δυνατότητα ελέγχου.

Εσείς αποφασίζετε πότε θα απαντήσετε. Εσείς αποφασίζετε πόσα θα μοιραστείτε. Δεν υπάρχει πίεση να γεμίσετε αμήχανες παύσεις ή να διαχειριστείτε μεταβαλλόμενους τόνους.

Ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει άγχος, μπορεί απλώς να προτιμά αυτή τη μορφή ελέγχου — όχι από φόβο, αλλά λόγω προτίμησης προς την αυτονομία.

Συναισθηματική αυτορρύθμιση

Οι άνθρωποι που προτιμούν τα μηνύματα συχνά δεν νιώθουν την ανάγκη να αντιδράσουν αμέσως.  Σε μια τηλεφωνική συνομιλία, η σιωπή μπορεί να φαίνεται αμήχανη. Σε ένα μήνυμα, όμως, η σιωπή είναι απλώς… μέρος της διαδικασίας.

Οι συναισθηματικά ώριμοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μηνύματα γιατί σέβονται τον προσωπικό χώρο.  Δεν βιάζονται να απαντήσουν απλώς για να καλύψουν χρόνο ή να μειώσουν την ένταση. Αντιλαμβάνονται ό,τι νιώθουν.

Επιστρέφουν όταν είναι έτοιμοι. Αυτός ο συναισθηματικός ρυθμός μπορεί να φαίνεται περίεργος σε πιο παρορμητικούς συνομιλητές — όμως συχνά είναι ένδειξη ωριμότητας.

Χτίζουν αργά αλλά ουσιαστικά τις σχέσεις τους

Μπορεί να μην έχετε μεγάλες, ατελείωτες συζητήσεις με άτομα που προτιμούν τα μηνύματα. Όμως οι συζητήσεις που έχετε μαζί τους, συνήθως έχουν βάθος.  Αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να ανοίγονται σταδιακά.

Χρησιμοποιούν τις λέξεις με πρόθεση. Δεν σας βομβαρδίζουν με συνεχείς ενημερώσεις, αλλά όταν επικοινωνούν, συνήθως υπάρχει λόγος. Δεν έχει να κάνει με την ποσότητα. Έχει να κάνει με την ποιότητα.

Με τον καιρό, χτίζουν εμπιστοσύνη και σύνδεση μέσα από συνέπεια, φροντίδα και παρουσία — ακόμα κι αν αυτή η παρουσία εκφράζεται μέσω γραπτού λόγου αντί για προφορικό.

Δεν είναι αντικοινωνικοί – είναι επιλεκτικά κοινωνικοί

Είναι μύθος ότι οι άνθρωποι που προτιμούν τα μηνύματα είναι αντικοινωνικοί.  Στην πραγματικότητα, έχουν πλούσιο εσωτερικό κόσμο και βαθιές σχέσεις — απλώς είναι επιλεκτικοί ως προς το πώς και πότε επιλέγουν να επικοινωνήσουν. Δεν αισθάνονται πάντα την ανάγκη να είναι “διαθέσιμοι” όποτε τους ζητηθεί.

Αντίθετα, επικοινωνούν ότι ξέρουν ότι θα είναι πλήρως παρόντες. Και όταν το κάνουν, είναι με πρόθεση, συγκέντρωση και αυθεντικότητα.  Αυτή η επιλεκτικότητα δεν είναι ψυχρότητα. Είναι προσοχή. Και συχνά οδηγεί σε ισχυρότερες, πιο ουσιαστικές συνδέσεις μακροπρόθεσμα.

Tip: Eίστε άνθρωποι που προτιμάτε να συνδέεστε με τους άλλους με τους δικούς σας όρους

Σε έναν κόσμο που δίνει αξία στην άμεση ανταπόκριση και τη συνεχή σύνδεση, η προτίμηση για μηνύματα αντί για τηλεφωνικές κλήσεις μπορεί να φαίνεται ως μια μικρή ιδιοτροπία.  Ωστόσο, συχνά αντικατοπτρίζει βαθύτερα χαρακτηριστικά: ενδοσκόπηση, συναισθηματική επίγνωση, ανάγκη για σαφήνεια και προτίμηση για ουσιαστική και συνειδητή επικοινωνία.

Αν όλα αυτά σας φαίνονται οικεία, δεν είστε μόνοι — και σίγουρα δεν σας «λείπει» κάτι. Πιθανότατα είστε απλώς άνθρωποι που σκέφτεστε σε βάθος και προτιμάτε να συνδέεστε με τους άλλους με τους δικούς σας όρους.  Και σε έναν κόσμο που συχνά συγχέει την ένταση με την αξία, αυτό είναι κάτι για το οποίο αξίζει να είμαστε περήφανοι.

Πηγή: enikos 

Δείτε περισσότερα νέα ΕΔΩ