Με αφορμή τον τραγικό πνιγμό του 30χρονου Στέφανου στη Λευκάδα από ρεύματα έλξης, ο Θοδωρής Κολυδάς έκανε ανάρτηση, εξηγώντας το συγκεκριμένο φυσικό φαινόμενο.
Επαναδημοσιεύοντας άρθρο που είχε γράψει πριν καιρό, σημείωσε:«πέρσι τέτοια εποχή έγραφα το συγκεκριμένο άρθρο για τα ρεύματα έλξης, πιστεύοντας ότι το θέμα αυτό θα έπρεπε να επικοινωνηθεί σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε σχολεία, παραλίες, μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα, ώστε να σώζονται ζωές».
Όπως έγραψε στο kolydas.eu:
«Τα ρεύματα έλξης (ή ρεύματα σχισμής) είναι ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και αποτελούν στενές λωρίδες ταχέως κινούμενου νερού που επικρατούν κατά μήκος των πολλών ακτών στον κόσμο. Τα ρεύματα αυτά σχηματίζονται επειδή ο άνεμος και τα κύματα σπρώχνουν τα επιφανειακά ύδατα προς τη στεριά. Αυτό προκαλεί μια ελαφρά άνοδο της στάθμης του νερού κατά μήκος των ακτών.
Αυτή η περίσσεια νερού θα τείνει να ρέει πίσω στο ανοιχτό νερό μέσω της διαδρομής της ελάχιστης αντίστασης. Όταν υπάρχει μια τοπική περιοχή που είναι ελαφρώς βαθύτερη, όπως ένας ύφαλος, αυτό μπορεί να επιτρέψει στο νερό να ρέει πιο εύκολα στην ανοικτή θάλασσα και αυτό θα προκαλέσει ένα ρεύμα έλξης μέσω αυτού του κενού. Το νερό που έχει ωθηθεί προς τα πάνω κοντά στην παραλία ρέει κατά μήκος της ακτής προς το εξερχόμενο ρήγμα ως “τροφοδοτικό ρεύμα”. Στις περιοχές που εμφανίζονται περιλαμβάνονται αυτές των δυτικών ακτών των ΗΠΑ, κατά μήκος των ακτών των Μεγάλων Λιμνών, της Μαύρης θάλασσας αλλά και του Αιγαίου ή Ιονίου. Τα ρεύματα αυτά κινούνται με ταχύτητες έως και οκτώ πόδια ανά δευτερόλεπτο, (8.8 km/h) δηλαδή γρηγορότερα και από έναν Ολυμπιονίκη κολυμβητή!».
Επίσης, έδωσε την εξής συμβουλή στους κολυμβητές:
«Οι πανικόβλητοι κολυμβητές συχνά προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ένα ρεύμα έλξης κολυμπώντας κατευθείαν πίσω στην ακτή – θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο πνιγμού λόγω κούρασης. ΜΗ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ! Αν πιαστείτε σε τέτοιο ρεύμα μην το παλεύετε! Κολυμπήστε παράλληλα με την ακτή και κολυμπήστε πίσω στη στεριά υπό γωνία».