Οι άνθρωποι που καθαρίζουν ενώ μαγειρεύουν, συνήθως έχουν αυτά τα 8 χαρακτηριστικά - Gkourou.com Οι άνθρωποι που καθαρίζουν ενώ μαγειρεύουν, συνήθως έχουν αυτά τα 8 χαρακτηριστικά

Οι άνθρωποι που καθαρίζουν ενώ μαγειρεύουν, συνήθως έχουν αυτά τα 8 χαρακτηριστικά


 


Έχετε παρατηρήσει πως, η κουζίνα μερικών ανθρώπων είναι πάντα τακτοποιημένη; Λες και έχουν μια αόρατη λίστα στο μυαλό τους: να κόψουν τα λαχανικά – να πλύνουν τα σκεύη, να καθαρίσουν τον πάγκο, και ξανά από την αρχή.

Όλα κυλούν με ήρεμο και οργανωμένο τρόπο. Χωρίς να το καταλάβετε, έχουν εξαφανιστεί όλα τα άπλυτα από τον νεροχύτη. Ορισμένοι φαντάζονται ότι είναι παραξενιά όμως, η συνήθεια αυτή, μαρτυρά 8 δυνατά στοιχεία της προσωπικότητας των ανθρώπων που, ενώ μαγειρεύουν, καθαρίζουν.

Η κουζίνα τους δεν είναι ποτέ αποδιοργανωμένη, ακόμη και όταν μαγειρεύουν για ολόκληρη την οικογένεια.

Αν κάποιος φίλος σας αξιοποιεί τον ενδιάμεσο χρόνο καθώς μαγειρεύει για να πλύνει τα πιάτα και να καθαρίσει τον νεροχύτη, σημαίνει πως, έχει οκτώ δυνατά στοιχεία που είναι πάντα φανερά.

Οι άνθρωποι που καθαρίζουν ενώ μαγειρεύουν, συνήθως έχουν αυτά τα 8 χαρακτηριστικά

  • Aποτελεσματικότητα χωρίς βιασύνη
  • Καθημερινές δραστηριότητες με ενσυνειδητότητα
  • Σεβασμός στο περιβάλλον – και τον εαυτό τους
  • Ήπια αυτοπειθαρχία
  • Εύκολη προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες
  • Σεβασμός στην άνεση των άλλων
  • Η δύναμη της συνήθειας
  • Προτεραιότητα η διαχείριση του στρες

Αποτελεσματικότητα χωρίς βιασύνη

Η αποτελεσματικότητα, δεν είναι πάντα εμφανής. Καμιά φορά, διακρίνεται μέσα από μικρές αλλά συνεπείς ενέργειες, όπως το πλύσιμο των ποτηριών μετά τη χρήση τους. Η αποτελεσματικότητα, δεν σημαίνει ότι ενεργούν με βιασύνη, αλλά με συνέπεια.

Βάζοντας τα πράγματα σε τάξη, αμέσως μόλις τα χρησιμοποιήσουν, έχουν πάντα καθαρή και τακτική κουζίνα. Έτσι, εκτός από χρόνο, γλιτώνουν και το στρες. Σχετική έρευνα από το ινστιτούτο Princeton Neuroscience έχει δείξει πως, η ακαταστασία δυσκολεύει τη συγκέντρωση.

Διατηρώντας το περιβάλλον τους καθαρό και τακτικό καθώς μαγειρεύουν οι άνθρωποι αυτοί, αποφορτίζουν το μυαλό τους. Μέσα από μικρές ενέργειες καθημερινά, διασφαλίζουν πνευματική διαύγεια και ολοκληρώνουν το μαγείρεμα χωρίς να δημιουργήσουν ακαταστασία.

Καθημερινές δραστηριότητες με ενσυνειδητότητα

Συχνά, στην καθημερινότητά μας, ενεργούμε αυτόματα και κάνουμε τις κινήσεις μας ασυνείδητα και μηχανικά. Μία από τις πιο χρήσιμες πρακτικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε, είναι η ενσυνειδητότητα στις καθημερινές δουλειές. Η επίδρασή της, μπορεί να μεταμορφώσει την καθημερινή ζωή.

Οι άνθρωποι που καθαρίζουν στη διάρκεια του μαγειρέματος, εφαρμόζουν στην πράξη την ενσυνειδητότητα.  Όπως έχει πει και ο Stephen Covey, “Ο χαρακτήρας μας είναι το αποτέλεσμα των συνηθειών μας”. Επιλέγοντας να κάνουμε σκόπιμα κάθε ενέργεια της καθημερινότητας, με το να είμαστε συνεπείς και παρόντες, αποφεύγουμε την αποδιοργάνωση και την ακαταστασίας. Ξεκινήστε επιβραδύνοντας τις κινήσεις και εστιάζοντας σε έναν πράγμα κάθε φορά.

Σεβασμός στο περιβάλλον – και τον εαυτό τους

Όταν ένας άνθρωπος καθαρίζει τον χώρο, όσο μαγειρεύει, δεν το κάνει μόνο για λόγους αισθητικής – σέβεται τον χώρο όπου ζει με τους αγαπημένους του.

Η συνήθεια αυτή, μαρτυρά αυτοσεβασμό. Διατηρώντας την κουζίνα τους σε τάξη, διαμορφώνουν ένα ήρεμο περιβάλλον, χωρίς εντάσεις και βιασύνη.

Η ενέργεια αυτή, βελτιώνει τη διάθεση. Όλοι μπορούμε να αντλήσουμε θετική ενέργεια από το περιβάλλον μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγα λεπτά τη φορά.

Ήπια αυτοπειθαρχία

Ο Napoleon Hill έχει πει πως, “Η αυτοπειθαρχία ξεκινά από τον έλεγχο των σκέψεων μας”. Το ίδιο μας λένε και οι συμβουλές για το πώς να είμαστε αποτελεσματικοί. Αυτοπειθαρχία βέβαια, δεν σημαίνει μόνο δύναμη και απαιτητικές εργασίες.

Αντίθετα, εφαρμόζεται κυρίως στις καθημερινές δουλειές τις οποίες, τις περισσότερες φορές, επιλέγουμε να αναβάλλουμε. Μετά από μία κουραστική μέρα, είναι λογικό να αφήνουμε τα άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη και να ξαπλώνουμε στον καναπέ. Οι άνθρωποι που αξιοποιούν τον χρόνο του μαγειρέματος για να καθαρίσουν, αντιστέκονται σε αυτή την επιθυμία.

Δεν περιμένουν την “ιδανική στιγμή”, ή την “κατάλληλη διάθεση” για να αρχίσουν να τακτοποιούν. Το κάνουν επειδή πρέπει και, προτιμούν να ξεμπερδεύουν νωρίτερα.
Η αυτοπειθαρχία τους διαχέεται και σε άλλους τομείς της ζωής τους.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που απαντούν πρώτοι στα email τους, τακτοποιούν τους φακέλους τους και οργανώνουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις της εβδομάδας. Είναι γενικά, προνοητικοί και δεν τρέχουν να προλάβουν την τελευταία στιγμή.

Η καλλιέργεια της πειθαρχίας στην καθημερινή ζωή, δημιουργεί μια ευνοϊκή αλληλουχία. Γενικά, επιφέρει μεγαλύτερη συνέπεια σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Αυτοπειθαρχία λοιπόν, σημαίνει συστηματικότητα σε μικρές, καθημερινές ενέργειες, όχι ορμή και αποφασιστικότητα σε κομβικά σημεία της ζωής.

Εύκολη προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες

Οι άνθρωποι που, έχουν τη συνήθεια να τακτοποιούν την κουζίνα τους καθώς μαγειρεύουν, γενικά αποφεύγουν λάθη και αβλεψίες. Έχουν ροή και συγκέντρωση και μπορούν να εντοπίσουν εύκολα όλα τα αναγκαία υλικά ή συστατικά για το μαγείρεμα.

Όλα κυλούν ομαλά όταν υπάρχει οργάνωση. Προσαρμοστικότητα σημαίνει ευελιξία – δηλαδή, η δυνατότητα της διαχείρισης του αναπάντεχου, σε ένα καλά δομημένο και αποτελεσματικό σύστημα.

Δεν χάνουν χρόνο ψάχνοντας να βρουν μια καθαρή σπάτουλα – ξέρουν ακριβώς που βρίσκεται το κάθε τι. Ο John C. Maxwell έχει πει πως, “Τα εμπόδια δεν τα ξεπερνούμε όταν τα κάνουμε πιο μικρά, αλλά όταν εμείς γινόμαστε μεγαλύτεροι”. Διαμορφώνοντας ευέλικτη καθημερινότητα, μπορούμε να προσαρμοστούμε στις συνθήκες που αλλάζουν, χωρίς πίεση.

Σεβασμός στην άνεση των άλλων

Οι άνθρωποι που καθαρίζουν τα σκεύη τους αμέσως μετά τη χρήση, δεν έχουν ποτέ τον νεροχύτη γεμάτο με άπλυτα. Η κουζίνα τους είναι τακτοποιημένη και καθαρή, δημιουργώντας μια θετική και ευχάριστη αύρα.

Η έλλειψη ακαταστασίας, βοηθά στον περιορισμό του άγχους. Η τάξη στην κουζίνα, αποτρέπει τις εντάσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Όταν μαζεύονται άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη, κάποιος θα θυμώσει, θα ενοχληθεί.

Σε ένα σπίτι όπου συμβιώνουν άνθρωποι, έχει σημασία να υπάρχει συνεργασία. Οι άνθρωποι που καθαρίζουν την κουζίνα καθώς μαγειρεύουν, είναι προνοητικοί και έτσι, αποφεύγουν τις εντάσεις και εξασφαλίζουν μία ομαλή καθημερινότητα.

Η δύναμη της συνήθειας

Όλοι λέμε πως, είναι σημαντικό να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο ή να ξυπνάμε νωρίς. Πρέπει να θυμόμαστε πως, η συνέπεια στις καθημερινές δουλειές, είναι εξίσου σημαντική. Οι άνθρωποι που καθαρίζουν την κουζίνα καθώς μαγειρεύουν, γνωρίζουν καλά αυτό το μοτίβο, ώστε να το κάνουν αυθόρμητα.

Αυτό μαρτυρά ένα δυνατό στοιχείο: ότι ξέρουν πόσο δύναμη έχει η επανάληψη. Ο Charles Duhigg, στο έργο του για την επιστήμη της συνήθειας, εξηγεί πως, το ανθρώπινο μυαλό είναι σχεδιασμένο ώστε ν’ ανταποκρίνεται στη συνήθεια.

Με το που κάτι, γίνεται συνήθεια – όπως το να πλένουμε ένα πιάτο αμέσως μετά τη χρήση του – μειώνεται ο νοητικός φόρτος και η προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσουμε τη συγκεκριμένη συνήθεια.

Έτσι, το μυαλό μπορεί να αφιερωθεί σε πιο δημιουργικές, περίπλοκες και ευχάριστες δραστηριότητες. Κατά τρόπο ειρωνικό, όσο περισσότερο εξασκείται η συνήθεια, τόσο ευκολότερη και αβίαστη γίνεται. Μετά από κάποιο σημείο, γίνεται μια αυτόματη κίνηση, κομμάτι της διαδικασίας του μαγειρέματος. Το ίδιο ισχύει για κάθε θετική συνήθεια, όμως το ημερολόγιο, ή το διάβασμα.
Η μία θετική αλλαγή, πυροδοτεί την επόμενη.

Προτεραιότητα η διαχείριση του στρες

Το σημαντικότερο ενδεχομένως στοιχείο που παρατηρείται, είναι πως, οι άνθρωποι που καθαρίζουν καθώς μαγειρεύουν, καταφέρνουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά το στρες. Καθώς διευθετούν άμεσα τα μικροζητήματα, αποτρέπουν τη δημιουργία ακαταστασίας και φόρτου εργασίας που αργότερα είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμος – ειδικά στις πιο απαιτητικές μέρες. Δηλαδή, η ολοκλήρωση κάθε προηγούμενης εργασίας – η προετοιμασία του γεύματος και η τακτοποίηση της κουζίνας – , κάνει το επόμενο βήμα πιο απολαυστικό – το φαγητό.

Η νοοτροπία αυτή, εξασφαλίζει γαλήνη και ηρεμία και σε άλλους τομείς της ζωής. Όταν οι άνθρωποι καταφέρνουν να διατηρήσουν την τάξη κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αποτρέπουν τη δημιουργία χάους. Επιλύοντας τα μικροπροβλήματα άμεσα, αποτρέπετε τη συσσώρευσή τους αργότερα.

Tips

Όλα τα παραπάνω, εξηγούν για ποιον λόγο, οι άνθρωποι που τακτοποιούν και καθαρίζουν την κουζίνα τους όσο μαγειρεύουν, νιώθουν πιο χαλαροί και ήρεμοι.

Είναι ένα σημάδι που μαρτυρά σημαντικά στοιχεία, όπως η ενσυνειδητότητα, η πειθαρχία, η προσαρμοστικότητα και η δημιουργία μικρών μεν, αλλά αποτελεσματικών καθημερινών συνηθειών.

Δείτε περισσότερα νέα ΕΔΩ