Αν λέτε αυτές τις 8 φράσεις στη δουλειά σας, κανείς δεν θα σας παίρνει στα σοβαρά - Gkourou.com Αν λέτε αυτές τις 8 φράσεις στη δουλειά σας, κανείς δεν θα σας παίρνει στα σοβαρά

Αν λέτε αυτές τις 8 φράσεις στη δουλειά σας, κανείς δεν θα σας παίρνει στα σοβαρά


 


Μήπως αναρωτιέστε γιατί η φωνή σας δεν ακούγεται στη δουλειά, ή για ποιον λόγο δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδέες σας; Μήπως σας αγνοούν ότι μιλάτε, παρόλο που έχετε γνώσεις και εμπειρία; Παρά την ευγένεια ή την ταπεινότητα που ενέχουν ορισμένες φράσεις, όταν χρησιμοποιούνται, μειώνουν την αξιοπιστία σας.

Όταν οι άνθρωποι καταλάβουν πως, εσείς οι ίδιοι δεν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας, δεν θα σας ακούν πλέον.

Αν λέτε αυτές τις 8 φράσεις στη δουλειά σας, κάνουν τους άλλους να μην σας παίρνουν στα σοβαρά

  • “Συγγνώμη, αλλά…”
  • “Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά…”
  • “Ακούγεται λογικό;”
  • “Πιστεύω απλώς…”
  • “Ειδικός δεν είμαι”
  • “Μπορεί να είναι ανόητη η ερώτησή μου…”
  • “Αναρωτιέμαι αν θα γινόταν…”
  • “Θα προσπαθήσω”

“Συγγνώμη, αλλά…”

Είναι μια φράση που μας ξεφεύγει εύκολα, ειδικά όταν θέλουμε να είμαστε ευγενικοί. Κάθε φορά που ξεκινάτε την πρότασή σας με το “συγγνώμη”, προδιαθέτετε τον συνομιλητή σας να ακούσει μια ανίσχυρη άποψη.

Μπορεί να νιώθει πως, δεν ακούει μια σοβαρή διατύπωση, αλλά μια προσθήκη ή παρεμβολή. Είναι άλλο να είστε προσεκτικός και άλλο να ακούγεστε δουλοπρεπής. Αν ζητάτε συγγνώμη για κάθε τι που λέτε, οι άλλοι θα αρχίσουν να νιώθουν πως δεν αξίζει να σας ακούνε.

Η τάση αυτή, δεν θ’ αργήσει να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αν ζητάτε συγγνώμη διαρκώς, οι συνάδελφοι θα παραμερίζουν τις απόψεις σας και εσείς θα διστάζετε ολοένα και περισσότερο.

Προτιμήστε να πείτε: “Έχω μια διαφορετική πρόταση”. Δεν χρειάζεται να αυτολογοκρίνεστε για να είστε ευγενικός. Έτσι, δείχνετε πως έχετε αυτοπεποίθηση και διάθεση για συνεργασία.

“Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά…”

Πιστεύετε ότι, λέγοντας την παραπάνω έκφραση, δείχνετε μετριοπαθής. Όταν όμως τη διατυπώνετε, οι συνάδελφοί σας δεν πρόκειται να εμπιστευτούν την πρόταση που θα ακολουθήσει. Έχετε ήδη στείλει το μήνυμα πως, δεν αξίζει να σας πάρουν στα σοβαρά.

Πράγματι, οι περισσότεροι άνθρωποι ενδέχεται να κάνουν κάτι λάθος. Δεν είναι ανάγκη να το δηλώνουν ρητά πριν από κάθε πρόταση. Η φράση αυτή, μαρτυρά έλλειμμα αυτοπεποίθησης – ακόμη και αν οι ιδέες σας, είναι αξιόλογες.

Οι άνθρωποι γύρω μας, αντανακλούν την ενέργεια που εμείς εκπέμπουμε. Αν δείχνετε ανασφαλής, θα το καταλάβουν και θα σας φερθούν ανάλογα.

Εναλλακτικά, δηλώστε ότι θα χαρείτε να ακούσετε βελτιωτικές προτάσεις από εκείνους. Έτσι, δείχνετε πως, είστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο της διόρθωσης, χωρίς να υπονομεύετε τον εαυτό σας.

“Ακούγεται λογικό;”

Η αμφιβολία που τρέφετε για τον εαυτό σας, αποτυπώνεται σε αυτή την έκφραση. Το άρρητο μήνυμα που στέλνετε στους συνομιλητές σας είναι: “Δεν ξέρω πώς ακούγομαι”, ή ακόμη χειρότερα, “δεν ξέρω αν αυτά που λέω, έχουν λογική”.

Σταδιακά, οι συνάδελφοι θα αρχίσουν να θεωρούν ότι μιλούν με κάποιον που δεν είναι βέβαιος για τίποτα. Αντ’ αυτού, ρωτήστε αν υπάρχει κάτι που θέλουν να εξηγήσετε. Έτσι, δείχνετε διαύγεια, χωρίς να υπονομεύετε την ευφυία σας. Δίνετε στους άλλους, την ευκαιρία να μιλήσουν, χωρίς να αμφισβητείτε τον εαυτό σας.

“Πιστεύω απλώς…”

Το “απλώς” είναι μια από τις πιο ύπουλες λέξεις. Μειώνει τη δύναμη της γνώμης σας – πριν καλά – καλά τη διατυπώσετε. Δείχνετε ότι δεν έχετε κατασταλαγμένη άποψη. Είναι μια φράση που χρησιμοποιείται κυρίως με ανώτερους.

Το κάνετε επειδή δεν θέλετε ν’ ακούγεστε αυστηρός και απόλυτος. Αυτό που καταφέρνετε, είναι να αποδυναμώνετε το μήνυμά σας. Σταματήστε να λέτε “απλώς”. Πείτε αντ’ αυτού: “Πιστεύω πως η πρότασή μου θα αποδώσει”, ή “θεωρώ πως πρέπει να το ξανασκεφτούμε”. Πρέπει να ακούγεστε αποφασιστικός.

Οι άνθρωποι ακούν εκείνους που αποπνέουν σιγουριά, όχι αμφιβολία και δισταγμό.

“Ειδικός δεν είμαι”

Όταν ξεκινάτε να μιλάτε λέγοντας ότι δεν είστε ειδικός, “φυτεύετε” την αμφιβολία στο μυαλό των συνεργατών σας και δείχνετε πως, ίσως να μην αξίζει τον κόπο να σας ακούσουν προσεκτικά.

Εναλλακτικά, πείτε: “Από όσα έχω δει…” ή “Βάσει των δεδομένων μας”. Έτσι, είστε ειλικρινείς και ξεκάθαρος ως προς τον ρόλο σας, αφήνοντας ένα περιθώριο λάθους. Μην προσπαθείτε να γίνετε “αόρατος”.

“Μπορεί να είναι ανόητη η ερώτησή μου…”

Είναι κατανοητός ο λόγος που χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη έκφραση. Το μήνυμα που στέλνετε, είναι ότι,  αυτό που σας ανησυχεί περισσότερο, είναι η εντύπωση που δίνετε, παρά η σαφήνεια του μηνύματος.

Οι έξυπνοι άνθρωποι, ρωτούν. Οι  στοχευμένες ερωτήσεις τους είναι εκείνες που τους διαφοροποιούν από τους αδιάφορους. Αν κάνετε διαρκώς πίσω, φοβούμενοι την κριτική των άλλων, χάνετε την ευκαιρία να εξελιχθείτε.

Οι υπόλοιποι θα αρχίσουν να πιστεύουν ότι δεν σας ενδιαφέρει το θέμα. Μην ενεργείτε με βάση τη ντροπή. Προχωρήστε και ρωτήστε αυτό που θέλετε. Το πιο πιθανό είναι να εκφράσετε πολλούς ακόμη που αναρωτιούνται το ίδιο πράγμα, αλλά δεν είχαν το θάρρος να πάρουν τον λόγο. Δημιουργείτε ένα ασφαλές περιβάλλον ελεύθερης έκφρασης.

“Αναρωτιέμαι αν θα γινόταν…”

Με τη φράση αυτή, δείχνετε πως θέλετε να δείχνετε ταπεινόφρων. Είναι μια φράση διστακτική, ανασφαλής και αμυντική.

Με τη φράση αυτή, σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες, ορθώνετε ένα τείχος αμφιβολιών που εμποδίζουν την έκφραση μιας καλής άποψης. Υπονομεύετε μόνοι σας τον εαυτό σας. Αποβάλλετε αυτή την έκφραση από το λεξιλόγιό σας.

Εναλλακτικά πείτε: “Θα μπορούσαμε να…”, ή “Έχουμε σκεφτεί να…”. Η ξεκάθαρη επικοινωνία, δεν είναι αγένεια – δείχνει ότι θέλετε διαύγεια. Η σαφήνεια και η ευθύτητα, είναι δώρα στον εργασιακό χώρο.

“Θα προσπαθήσω”

Το ότι θα προσπαθήσετε, είναι δεδομένο. Αν όμως, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον απαντάτε όταν σας αναθέτουν μια ευθύνη ή ένα έργο, μοιάζει σαν να μην μπορείτε να το φέρετε εις πέρας.
Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο “Θα το καταφέρω” και το “θα το προσπαθήσω”.

Οι συνάδελφοί σας, θέλουν να ξέρουν πως είστε αφοσιωμένος, πως μπορείτε να το φέρετε εις πέρας ή πως, αν δεν μπορείτε, θα το καταστήσετε σαφές. Αν δεν είστε σίγουροι για το αν προλαβαίνετε ένα χρονοδιάγραμμα, προτείνετε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο ολοκλήρωσης.

Πείτε για παράδειγμα: “Θα το ξαναδώ την Πέμπτη και αν θέλω παραπάνω χρόνο, θα σου πω”. Αυτή η προσέγγιση, αποκαλύπτει υπευθυνότητα και όχι αποφυγή. Δείχνει πως είστε ένα άτομο με αξιοπιστία.

Tips

Οι λέξεις έχουν σημασία, ειδικά στον χώρο της εργασίας.

Αν και, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις αποκρίσεις των άλλων, μπορούμε να διαμορφώσουμε τον λόγο και να επιλέξουμε σωστά τα λόγια μας.

Η γλώσσα που χρησιμοποιείτε, κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να σας ακούσουν.

Ξεκινήστε να μιλάτε με περισσότερη σιγουριά.

Το σημαντικότερο είναι πως εσείς θα αρχίσετε να παίρνετε το εαυτό σας περισσότερο στα σοβαρά.

Δείτε περισσότερα νέα ΕΔΩ