Αν νιώθετε βαθιά μοναξιά, ακόμη και κοντά σε ανθρώπους που αγαπάτε, πείτε αντίο σε αυτές τις 7 συνήθειες - Gkourou.com Αν νιώθετε βαθιά μοναξιά, ακόμη και κοντά σε ανθρώπους που αγαπάτε, πείτε αντίο σε αυτές τις 7 συνήθειες

Αν νιώθετε βαθιά μοναξιά, ακόμη και κοντά σε ανθρώπους που αγαπάτε, πείτε αντίο σε αυτές τις 7 συνήθειες


 


Μία από τις παράδοξες καταστάσεις της ανθρώπινης ψυχολογίας είναι πως, μπορούμε να νιώθουμε μόνοι μας, ακόμη και όταν είμαστε με άλλους. Το αίσθημα της μοναξιάς, δεν απορρέει από την κυριολεκτική μοναξιά. Πολύ συχνά, προκαλείται από ορισμένες συνήθειες που μας αποσυνδέουν από τους άλλους.

Στην προσπάθεια της αυτοβελτίωσης, οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να αναγνωρίζουν τις συνήθειες που οδηγούν σε μοναξιά και ν’ απελευθερώνονται από αυτές.

Αν νιώθετε μόνοι σας ακόμη και όταν είστε παρέα με άλλους, μπορεί να ήρθε ο καιρός να αλλάξετε ορισμένα μοτίβα της συμπεριφοράς και της σκέψης σας.

Αν νιώθετε βαθιά μοναξιά, ακόμη και κοντά σε ανθρώπους που αγαπάτε, πείτε αντίο σε αυτές τις 7 συνήθειες

  • Υπερανάλυση
  • Υπερβολική ενασχόληση με το κινητό
  • Παραμέληση της αυτοφροντίδας
  • Αποφυγή έκφρασης της ευάλωτης πλευράς τους
  • Σύγκριση
  • Καταπίεση των συναισθημάτων τους
  • Απουσία ενσυνειδητότητας

Υπερανάλυση

Είναι μια κοινή συνήθεια πολλών ανθρώπων. Η υπερανάλυση οδηγεί σε αισθήματα μοναξιάς, ακόμη και αν δεν είμαστε κυριολεκτικά μόνοι μας.

Η υπερανάλυση δημιουργεί χάσμα ανάμεσα σε εμάς και τους άλλους ανθρώπους. Όταν υπεραναλύουμε, δεν είμαστε παρόντες, δεν αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον μας.

Είμαστε χαμένοι στις σκέψεις μας και αποσυνδεόμαστε από τους άλλους ανθρώπους. Το αίσθημα της αποσύνδεσης, μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα μοναξιάς.

Μπορεί το σώμα σας να είναι σε ένα σημείο αλλά εσείς να αισθάνεστε απομονωμένοι.

Αν νιώθετε εγκλωβισμένοι στις σκέψεις σας, ίσως να είναι καιρός να δαμάσετε την υπερανάλυση. Εστιάστε στο τώρα και ασχοληθείτε με τους γύρω σας. Με ενσυνειδητότητα και προσπάθεια, θα δείτε πως είναι εφικτό.

Υπερβολική εναχόληση με το κινητό

Όλοι το έχουμε κάνει. Αρκετοί άνθρωποι είναι προσκολλημένοι στο κινητό τους, απασχολημένοι με κάτι άλλο.

Ο περισπασμός εμποδίζει την ανθρώπινη σύνδεση. Ορθώνει ένα τείχος στην επικοινωνία με τους άλλους, οδηγώντας σε αισθήματα μοναξιάς, ακόμη και παρουσία άλλων ανθρώπων.

Αφήστε το κινητό σας όταν είστε με τους αγαπημένους σας. Θα νιώσετε άμεσα τη διαφορά και το συναίσθημα της μοναξιάς που σας ταλαιπωρεί, θα μετριαστεί.

Η παρουσία και η σύνδεσή σας με τους άλλους θα καταπολεμήσει την μοναξιά.

Παραμέληση της αυτοφροντίδας

Η αυτοφροντίδα δεν είναι μόνο μια τάση της εποχής. Αντίθετα, είναι ένα αναγκαίο στοιχείο για τη διατήρηση της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αυτοφροντίδα είναι αναπόσπαστος παράγοντας της συνολικής υγείας και της ευημερίας. Η καθημερινότητα, με τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες της, μας απορροφά και, η αυτοφροντίδα παραμερίζεται.

Ακόμη και όταν είμαστε κοντά στους αγαπημένους μας, αν δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας, νιώθουμε ένα κενό. Αν λοιπόν, το αίσθημα της μοναξιάς σας ταλαιπωρεί ακόμη και όταν είστε με άλλους, μπορεί να σημαίνει πως δεν φροντίζετε τον εαυτό σας.

Μεριμνάτε για τις ανάγκες σας; Φροντίζετε τον εαυτό σας; Η αυτοφροντίδα δεν είναι ένδειξη εγωισμού, αλλά αναγκαιότητα.

Μπορεί να μετριάσει τα αισθήματα της μοναξιάς και να βελτιώσει τη συνολική σας υγεία και την ευημερία σας.

Αποφυγή έκφρασης της ευάλωτης πλευράς τους

Η έκφραση της ευάλωτης πλευράς μας, μπορεί να είναι το κλειδί για τη διαμόρφωση ουσιαστικών και στενών σχέσεων με τους άλλους.

Εκδηλώνοντας την ευαίσθητη πτυχή του εαυτού μας, δείχνουμε στους άλλους ποιοι είμαστε πραγματικά, παραδεχόμαστε τα ελαττώματά μας. Κρύβοντας την τρωτή πλευρά της προσωπικότητάς μας, ορθώνουμε ένα τείχους ανάμεσα σε εμάς και τους άλλους.

Ακόμη και αν είμαστε εκεί, συναισθηματικά κρυβόμαστε πίσω από ένα προσωπείο. Αυτή η συμπεριφορά, μας δημιουργεί αισθήματα μοναξιάς και αποσύνδεσης.

Εκφράζοντας την ευαλωτότητα σας, με το να είστε άνετοι με όλες τις πλευρές σας, μπορείτε να έρθετε πιο κοντά με τους άλλους.

Σύγκριση

Πολλοί άνθρωποι εγκλωβίζονται στον φαύλο κύκλο της σύγκρισης. Είναι πολύ εύκολο, ειδικά στην εποχή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας κατακλύζουν με τις τέλεια παρουσιασμένες εικόνες των άλλων.

Η διαρκής σύγκριση, διαστρεβλώνει το αίσθημα της πραγματικότητας και της μοναξιάς. Ο άνθρωπος νιώθει να βρίσκεται στο περιθώριο.

Κανείς δεν είναι τέλειος. Από τη στιγμή που το συνειδητοποιήσετε αυτό, θα νιώσετε να έρχεστε πιο κοντά με τους γύρω σας.

Απελευθερωθείτε από τον φαύλο κύκλο της σύγκρισης. Να θυμάστε πως, κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του ρυθμό. Η σύγκριση το μόνο που προσφέρει, είναι αισθήματα δυσαρέσκειας και μοναξιάς.

Εστιάστε στη δική σας πορεία και, να είστε περήφανοι για όσα καταφέρνετε.

Καταπίεση των συναισθημάτων τους

Τα συναισθήματα είναι το θεμέλιο της κοινής ανθρώπινης εμπειρίας. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να εκδηλώνονται, να μοιράζονται και ν’ αναλύονται.

Όταν τα καταστέλλουμε, δημιουργούμε ένα συναισθηματικό εμπόδιο ανάμεσα σε εμάς και τους γύρω μας. Ακόμη και αν περιβαλλόμαστε από τους αγαπημένους μας, αν δεν εξωτερικεύουμε τα αισθήματά μας, οδηγούμαστε στην μοναξιά.

Η συναισθηματική έκφραση δεν είναι ένδειξη αδυναμίας. Είναι ένα αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης φύσης και μπορεί να προάγει πιο υγιείς και ουσιαστικές σχέσεις με τους γύρω μας.

Απουσία ενσυνειδητότητας

Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) δεν είναι ακόμη μια τάση της εποχής. Η ολοκληρωμένη παρουσία μας, με την ψυχή και το σώμα σε ό,τι κάνουμε, μπορεί να καταπολεμήσει τα συναισθήματα της απομόνωσης και να βοηθήσει να αντιληφθούμε και να συνδεθούμε με τους γύρω μας.

Μας φέρνει πιο κοντά μας τους άλλους, περιορίζοντας την μοναξιά και καλλιεργώντας συνολικά την ευημερία μας.

Tip: Η αξία της σύνδεσης

Το αίσθημα της μοναξιάς, ειδικά παρουσία άλλων ανθρώπων, μπορεί να απορρέει από την αποσύνδεση μέσα μας. Οι παραπάνω συνήθειες, είναι καθοριστικές στην καλλιέργεια της σύνδεσης η οποία ξεκινά πρώτα από εμάς.

Ο γνωστός ψυχολόγος, Καρλ Ρότζερς είχε πει πως, “Το παράδοξο είναι πως, μόνο όταν αποδέχομαι ολοκληρωτικά τον εαυτό μου, μπορώ να αλλάξω”.

Η αποδοχή συνεπάγεται την αναγνώριση των αισθημάτων μοναξιάς και των αιτιών της. Η υπερανάλυση, η προσκόλληση στο τηλέφωνο, η παραμέληση της αυτοφροντίδας και οι υπόλοιπες συνήθειες που αναλύθηκαν, είναι τα πρώτα σημαντικά βήματα προς τη θετική αλλαγή.

Η μοναξιά δεν είναι σημάδια αδυναμίας. Είναι μια αφορμή για αυτοβελτίωση και ενδοσκόπηση. Είναι μια ευκαιρία να επανσυνδεθούμε με το μέσα μας και τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν.

Εγκαταλείψτε τις παραπάνω συνήθειες που σας βυθίζουν στην μοναξιά και καλλιεργήστε τη σύνδεση με τους γύρω σας.

Οι άνθρωποι δεν είμαστε φτιαγμένοι για να είμαστε μόνοι μας.

Δείτε περισσότερα νέα ΕΔΩ