Ο γάμος είναι μια απόφαση που αλλάζει τη ζωή μας, αλλά δεν είναι πάντα εύκολος. Μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε απροσδόκητες προκλήσεις, και ο παράγοντας «πεθερικά» είναι μία από αυτές.
Μετά τον γάμο, μπορεί να ανακαλύψετε μεγάλες διαφορές στον άνθρωπο που παντρευτήκατε. Επίσης, εκτός από τον σύντροφο, οι γονείς του είναι δύο ανεξάρτητοι από εκείνον άνθρωποι, που πλέον έχουν μπει για τα καλά στη ζωή σας.
Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνετε με τον σύντροφο και την οικογένειά του, τόσο περισσότερα μυστήρια θα αποκαλύπτονται σταδιακά. Όλα αυτά, είναι αρκετά συνηθισμένα.
Αν όμως, τα πεθερικά σας, δεν σας σέβονται ή, ακόμη χειρότερα, προσπαθούν να χειραγωγήσουν ή είναι τοξικοί άνθρωποι, αυτό δεν σηματοδοτεί το τέλος της ευτυχίας ή του γάμου.
Οι δυναμικές της κάθε οικογένειας, είναι διαφορετικές. Οι σχέσεις με τα πεθερικά, πάντα ενέχουν προκλήσεις.
Αν διαχειριστείτε έξυπνα και κατάλληλα την κατάσταση, μπορείτε να διασφαλίσετε την αρμονία της έγγαμης ζωής σας, ακόμη και η πεθερά ή ο πεθερός σας, είναι τοξικοί.
Για κάθε πρόβλημα, υπάρχει μια λύση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αξιώσετε τον σεβασμό και να θέσετε τα όριά σας.
Πρέπει να μάθετε πως να το κάνετε, ώστε να διασφαλίσετε την αξιοπρέπειά σας.
Γάμος: Οι 5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τα πεθερικά σας, όταν δεν σας σέβονται
- Θέστε από νωρίς τα όρια
- Εστιάστε σε ό,τι έχει σημασία
- Ζητήστε τη βοήθεια του συντρόφου
- Διατηρήστε αποστάσεις
- Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια
Θέστε από νωρίς τα όρια
Μην προσπαθείτε να δείξετε πόσο καλός/ -η και γλυκός είστε. Να είστε ο εαυτός σας. Κάντε σαφή τα όριά σας και προστατεύστε τα.
Χωρίς να γίνεστε συγκρουσιακός, μπορείτε να δείτε τα όρια της ανοχής σας. Αν θέλετε μια ήρεμη συντροφική ζωή, πρέπει να θέσετε όρια στις σχέσεις με την οικογένεια του συντρόφου σας.
Εστιάστε σε ό,τι έχει σημασία
Αν τα πεθερικά σας είναι αγενή, δεν χρειάζεται να αφιερώνετε χρόνο προσπαθώντας να τους αλλάξετε. Καταλάβετε πως, αυτός είναι ο χαρακτήρας τους και εστιάστε σε ό,τι έχει πραγματική αξία.
Είτε είναι τα χόμπι, η δουλειά, οι φίλοι σας, αφιερώστε χρόνο σε ό,τι σας κάνει χαρούμενους. Κάντε πράγματα εποικοδομητικά και μην χαραμίζετε χρόνο σε ό,τι δεν αλλάζει.
Ζητήστε τη βοήθεια του συντρόφου
Αν τα πεθερικά σας, δεν σας σέβονται, πείτε το στον σύντροφό σας. Μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε μόνη/-ος τα πεθερικά σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα.
Μην παραπονιέστε όλη την ώρα για τη συμπεριφορά των πεθερικών σας. Χωρίς να χρησιμοποιείτε τακτικές χειραγώγησης, πείτε στον σύντροφό σας την αλήθεια, αν έχει διάθεση να την ακούσει.
Μιλήστε με γεγονότα και ζητήστε του να κρατήσει την ανάλογη στάση. Μπορεί εκείνος να γνωρίζει ποια είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να αντιμετωπίσει τους γονείς του, προκειμένου να μην χρειαστεί να ανοίξετε εσείς το “κουτί της Πανδώρας”.
Διατηρήστε αποστάσεις
Αν έχετε εξαντλήσει κάθε άλλη λύση, υπάρχει πάντα η επιλογή της
αποστασιοποίησης. Μπορείτε δηλαδή, να περιορίσετε τις επαφές σας μόνος
στις αναγκαίες.
Μην μένετε μόνοι με τα πεθερικά σας.
Να είστε πάντα με τον/ τη σύντροφο, ώστε να αποφύγετε τυχόν παρεξηγήσεις ή άβολες στιγμές. Να τους απευθύνεστε με σεβασμό- όχι όμως διακυβεύοντας την ψυχική σας ισορροπία και ψυχική υγεία.
Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια
Αν η κατάσταση δεν επιδέχεται καμία άλλη βελτίωση, αναζητήστε τη συνδρομή ενός ειδικού.
Ένας επαγγελματίας, μπορεί να σας προτείνει αποτελεσματικές συμβουλές, χωρίς να διαταράσσεται η ψυχική σας υγεία.
Ενδέχεται να υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα που να προκαλούν την άσχημη συμπεριφορά των πεθερικών σας. Ζητήστε τη βοήθεια του συντρόφου σας. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας, θα φτάσει στη ρίζα του προβλήματος και θα βοηθήσει αποτελεσματικά.