Διαφήμιση - Advertisement
Ειδικό δικαστήριο: Απαλλαγή Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη για τα κακουργήματα προτείνει η εισαγγελέας - Gkourou.com Ειδικό δικαστήριο: Απαλλαγή Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη για τα κακουργήματα προτείνει η εισαγγελέας

Ειδικό δικαστήριο: Απαλλαγή Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη για τα κακουργήματα προτείνει η εισαγγελέας


Διαφήμιση - Advertisement

 


 

Την απαλλαγή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και της πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, από την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, εισηγήθηκε η εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου, Όλγα Σμυρλή. 

Η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή κατέληξε πως δεν στοιχειοθετούνται οι κακουργηματικές κατηγορίες στην υπόθεση. 

«Δεν ήταν αρμόδια η εισαγγελέας διαφθοράς για την άσκηση δίωξης στον πρώην υπουργό (σ.σ. Π. Κουρουμπλής) αλλά μόνο αρμόδια είναι η Βουλή βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Δεν συντρέχουν τα αντικειμενικά στοιχεία για τη συγκρότηση του εγκλήματος της κατάχρησης εξουσίας. Η αναφερόμενη στην κατηγορία συμπεριφορά της εισαγγελέας διαφοροποιείται στο κατηγορητήριο, δηλαδή δεν αναφέρεται η παράλειψη άσκηση δίωξης αλλά αναφέρεται η μη διαβίβαση στη Βουλή των αναφορών. Έτσι όπως αποδίδεται αυτή η συμπεριφορά δε συνίσταται το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας» τόνισε η κυρία Σμυρλή.

Η εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστήριο επισήμανε ωστόσο ότι πρέπει να εξεταστεί εάν στην προκειμένη περίπτωση συγκροτείται κατά επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

«Στην προκειμένη περίπτωση, δεν είχε σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία αλλά οι αναφορές των βουλευτών του ΚΙΝ. ΑΛ., περιλαμβάνονταν στη δικογραφία Novartis. Οι δύο πρώτες αναφορές κατατέθηκαν όταν ήταν εισαγγελέας διαφθοράς η κυρία Ράικου, η τρίτη κατατέθηκε ενώ δεν είχε αναλάβει η Τουλουπάκη. Δεν είχε ενημέρωση από την  Ράικου για αναφορές αλλά και το στάδιο που είχε φτάσει Novartis. Δεν υπήρχε λόγος να γινόταν και ιδιαίτερη ενημέρωση από επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς για τις συγκεκριμένες αναφορές. Και οι μάρτυρες Λοβέρδος-Χριστοφιλοπούλου κατέθεσαν πως σκοπός τους ήταν να εισφέρουν στοιχεία για να διευκολύνουν την έρευνα για Novartis για τη τιμολόγηση φαρμάκων. Από τις αναφορές δεν προέκυπτε σαφώς καταγγελία για συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη και δεν αναφερόταν ευθέως ο Κουρουμπλής. Κίνητρο των αναφορών ήταν να απαντήσουν στην κριτική που γινόταν στο Λοβέρδο όταν ήταν υπουργός Υγείας. Η Ράικου και οι επίκουροι δε τις εκτίμησαν ως μηνυτήριες αναφορές αλλά ως έγγραφα που σχετιζόταν με δικογραφία Novartis. Απέστειλαν αντίγραφα και στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης.Όπως κατέθεσαν οι επίκουροι εισαγγελείς, Ντζούρας και Μανώλης, όταν διαπίστωσαν την ύπαρξη αναφορών στη δικογραφία, μία εβδομάδα πριν διαβιβαστεί στη Βουλή η υπόθεση, θέλησαν να συμπεριληφθεί και ο υπουργός Υγείας κατά την περίοδο που δεν έγινε η τιμολόγηση φαρμάκων» τόνισε η κυρία Σμυρλή. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η εισαγγελέας στο εάν η μη τιμολόγηση φαρμάκων είναι ποινικό αδίκημα. «Δεν προβλέπεται ποινική ευθύνη για τη μη τιμολόγηση. Έχουν αλλάξει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια οι διατάξεις για τη τιμολόγηση φαρμάκων. Η τιμολόγηση των φαρμάκων δύο φορές το χρόνο είναι σε ασφυκτικά πλαίσια. Η μείωση σε μία φορά το χρόνο, δεν επηρεάζει τη φαρμακευτική δαπάνη ή το όφελος των φαρμακευτικών εταιρειών» τόνισε η κυρία Σμυρλή και κατέληξε ότι δεν θα μπορούσε να αξιολογηθεί ποινική η μη τιμολόγηση και δεν μπορεί θέμα αδικήματος υπουργού.

«Δεν προέκυψε πρόθεση της κυρίας Τουλουπάκη να μη διαβιβάσει στη Βουλή τη δικογραφία για Π. Κουρουμπλή όπως και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα. Δεν προέκυψε ευθύνη συνεπώς ούτε του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για ηθική αυτουργία κατά επιτρέπτεί μεταβολή της κατηγορίας σε παράβαση καθήκοντος» τόνισε η κυρία Σμυρλή.


Διαφήμιση - Advertisement