Διαφήμιση - Advertisement
Βόμβα Λέκκα για το ρήγμα στην Εύβοια - Gkourou.com Βόμβα Λέκκα για το ρήγμα στην Εύβοια

Βόμβα Λέκκα για το ρήγμα στην Εύβοια


Διαφήμιση - Advertisement

 


Ανήσυχη είναι η επιστημονική κοινότητα από τη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια. Το νέο «χτύπημα» του Εγκέλαδου, το βράδυ της Τρίτης (29/11), έφτασε τα 5 Ρίχτερ και διέψευσε τις εκτιμήσεις ότι ο πρωινός σεισμός της ίδιας ημέρας (4,7 Ρίχτερ) ήταν ο κύριος. Μετά από αυτή την εξέλιξη, έγινε σαφές ότι κανείς ακόμα δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος. Αυτό επεσήμανε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας

Μάλιστα, ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως το ρήγμα που αποκαλύφθηκε στην Εύβοια, στην περιοχή της κοινότητας Ζάρακες όπου είναι το επίκεντρο όλων των δονήσεων του τελευταίου 24ωρου, μπορεί να «δώσει» ακόμα και σεισμό 6 Ρίχτερ.«Ακόμα και αυτό το μέγεθος όμως δεν μας ανησυχεί διότι η περιοχή είναι καλά θωρακισμένη. Ωστόσο οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην κινούνται σε περιοχές που υπάρχει ο κίνδυνος κατολισθήσεων και σε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές έως ότου ελεγχθούν από τους ειδικούς και σταματήσει η σεισμική δραστηριότητα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μετά τη δόνηση των 5 Ρίχτερ έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 20 μετασεισμοί», υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.

«Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε ότι η περιοχή που σημειώθηκε ο σεισμός ήταν μια από τις πιο αντισεισμικές περιοχές της χώρας ωστόσο αποδείχθηκε ότι η εκτίμησή μας ήταν λανθασμένη αφού εντέλει βρέθηκε ότι εκεί υπάρχει ένα ρήγμα που μπορεί να δώσει σεισμούς αυτών των μεγεθών», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν οι δεκάδες μετασεισμοί που σημειώνονται στην περιοχή θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν κάποιο κοντινό ρήγμα ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας απάντησε αρνητικά.

Νωρίτερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε μάλιστα ως θετικό το γεγονός ότι γίνονται μετασεισμοί στην περιοχή.


Διαφήμιση - Advertisement