Διαφήμιση - Advertisement
Γιατί χτυπούν ασταμάτητα κάποιοι συναγερμοί όταν "πέφτει" το ρεύμα - Gkourou.com Γιατί χτυπούν ασταμάτητα κάποιοι συναγερμοί όταν "πέφτει" το ρεύμα

Γιατί χτυπούν ασταμάτητα κάποιοι συναγερμοί όταν "πέφτει" το ρεύμα


Διαφήμιση - Advertisement

 

 

Πριν φύγουμε για διακοπές, είναι χρήσιμο να κάνουμε συντήρηση του συναγερμού του σπιτιού. Διαφορετικά, θα ενημερώσει για την απουσία μας, σε περίπτωση που 'πέσει' το ρεύμα.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 1/8 στην Άνω Νέα Σμύρνη υπήρχε διακοπή στην ηλεκτροδότησης, για αρκετές ώρες. Μετά την επικοινωνία με τη ΔΕΗ, στις 9 το πρωί, μάθαμε πως έκανε ένα θόρυβο υποσταθμός που βρίσκεται στη Λέσβου και Ευξείνου Πόντου, με τους τεχνικούς να ενημερώνουν πως επανήλθε το ρεύμα.

Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να είναι αυτό το πρόβλημα” μας εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρίας, πριν προσθέσει ότι “μπορεί να πρόκειται και για κάτι άλλο, γενικό και να μην έχει αναφερθεί. Αν τυχόν υπάρξει νέα διακοπή, ενημερώστε μας”.

Με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει αυτό, ας περάσουμε στο δεύτερο πρόβλημα που προέκυψε (πέραν της αδυναμίας διαχείρισης της υψηλής θερμοκρασίας). Ήταν οι συναγερμοί (δυο) σπιτιών που 'χτυπούσαν' για ώρες, αδιάκοπτα.

Με την υπόθεση ότι δεν υπήρχαν μόνο δυο σπίτια που έχουν εγκαταστήσει συναγερμούς, στα δεκάδες της γειτονιάς σκεφτήκαμε πως θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε πώς προκύπτουν οι εξαιρέσεις του κανόνα.

Γιατί χτυπούν οι συναγερμοί (βλ. εξωτερικές σειρήνες), όταν 'πέφτει' το ρεύμα;

Για να λύσουμε αυτήν την απορία, κάναμε μια σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο πριν επικοινωνήσουμε με δυο εταιρίες security για να πάρουμε απαντήσεις.

Όταν υπάρχει διάρρηξη, υπάρχει περίπτωση να έχουν 'κόψει' το ρεύμα και έτσι χτυπάει ο συναγερμός για να ειδοποιήσει πως κάτι δεν πάει καλά”, μας είπε εκπρόσωπος επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη, πριν προσθέσει ότι σε αυτήν την περίπτωση ο ήχος δεν ακούγεται για ώρες. Πότε συμβαίνει αυτό;

Η διακοπή του ρεύματος έχει προβλεφτεί στους συναγερμούς. Όλα τα συστήματα βασίζονται στην τεχνολογία battery backup, με μπαταρία που έχει η εγκατάσταση να δίνει ρεύμα κατά τη διάρκεια διακοπής στην τροφοδοσία".

Εταιρία σεκιούριτι που έχει έδρα στην Αθήνα, πρόσθεσε πως "όταν πέσει το ρεύμα, το σύστημα ασφαλείας εξαρτάται από την εφεδρική μπαταρία, που είναι εγκατεστημένη -ώστε να μη χτυπάει ο συναγερμός ακόμα και όταν δεν υπάρχει ρεύμα. Τα περισσότερα συστήματα, έχουν επαρκή ενέργεια από 4 έως 12 ώρες -ανάλογα με το πόσο περίπλοκα είναι. Η διάρκεια μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Εάν δεν έχει γίνει η απαραίτητη συντήρηση του εφεδρικού συστήματος τροφοδοσίας, τότε ο συναγερμός μπορεί να χτυπάει για ώρες. Το ίδιο συμβαίνει και αν οι μπαταρίες είναι χαλασμένες ή δεν έχει γίνει απαραίτητη συντήρηση του συναγερμού. Όταν χτυπάει συνεχόμενα ο συναγερμός είναι ένδειξη ότι τελειώνουν οι μπαταρίες και πρέπει να αλλαχτούν”.

Οι αλλαγές μπαταρίας ξεκινούν από 70 ευρώ και εξαρτώνται από την πολυπλοκότητα του συστήματος και πόσες σειρήνες έχει. “Οι εφεδρικές μπαταρίες συναγερμού αλλάζουν ανά τρία περίπου χρόνια. Η συντήρηση του συστήματος είναι χρήσιμο να γίνεται κάθε δυο περίπου χρόνια -ιδανικά κάθε χρόνο. Εάν ωστόσο, υπάρχουν συχνές διακοπές ρεύματος, οι μπαταρίες θα χρειάζονται πιο συχνά άλλαγμα”.

Σημειώστε και ότι “όταν το σύστημα αρχίζει να χάνει την παροχή ρεύματος, το πληκτρολόγιο 'ενημερώνει' για αυτήν την απώλεια. Συνεχίζει να χτυπάει προειδοποιητικά, έως ότου δείξουμε ότι γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Εάν δεν είμαστε σπίτι, το πιθανότερο είναι να ενημερωθούμε με sms ή email. 

Εάν μηδενισθεί η χωρητικότητα της μπαταρίας, η σειρήνα χτυπάει χωρίς σταματημό και δίχως να αποστέλλεται σήμερα στο Κέντρο Λήψεως Σημάτων -με τις συνέπειες που φαντάζεστε.

Ο μηδενισμός της χωρητικότητας της μπαταρίας, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη ενεργοποίηση της σειρήνας, 'σημαίνει' πως ο συναγερμός έχει απενεργοποιηθεί πλήρως. Ανάλογα με το σύστημα που έχουμε και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, η αμέλεια της συντήρησης μπορεί να προκαλέσει ζημιές (πχ βραχυκύκλωμα) που αυξάνουν το κόστος αποκατάστασης".

Σε κάθε περίπτωση, το συναγερμό τον βάζουμε στα σπίτια μας, για να τα προστατεύσουμε. Όταν δεν τον συντηρούμε σωστά, καταφέρνουμε ακριβώς το αντίθετο: να κάνουμε το χώρο μας στόχο επιτήδειων, που αποκτούν μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος λείπει από το σπίτι, όταν ο ανεπαρκώς συντηρημένος συναγερμός χτυπάει για ώρες. Άρα, είναι χρήσιμο να κάνουμε συντήρηση πριν φύγουμε για διακοπές.


Διαφήμιση - Advertisement