Διαφήμιση - Advertisement
Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα που προκαλεί η υπομετάλλαξη "Κένταυρος" - Gkourou.com Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα που προκαλεί η υπομετάλλαξη "Κένταυρος"

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα που προκαλεί η υπομετάλλαξη "Κένταυρος"


Διαφήμιση - Advertisement

 


Μοιάζουν περισσότερο με τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης, οι επιστήμονες όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μέχρι να γίνουν γνωστά περισσότερα δεδομένα για τη συμπεριφορά και τη μεταδοτικότητα- που φαίνεται πως είναι πολύ υψηλή, μεγαλύτερη και από την Όμικρον 5- της νέας υποπαραλλαγής με την ονομασία "Κένταυρος".

Κόπωση, πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος και καταρροή, όπως λένε οι ειδικοί, είναι τα πρώτα βασικά συμπτώματα της νέας υποπαραλλαγής BA.2.75. Προς το παρόν όμως, και αυτό είναι ενθαρρυντικό, φαίνεται πως δεν προκαλεί βαριά νόσηση σε μεγάλο βαθμό, όπως και με τις υπόλοιπες παραλλαγές της Όμικρον.

Μπορεί να δώσει νοσηλείες

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα δώσει νοσηλείες, συμπληρώνουν, και αυτό συνιστούν αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση και τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, θεωρώντας πως η "Κένταυρος" θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πιο ανησυχητική από την υποπαραλλαγή BA.5.

Οι επικεφαλής της υγείας εξακολουθούν πάντως να λένε ότι ο καλύτερος τρόπος προστασίας, είναι ο εμβολιασμός.

Υπό στενή παρακολούθηση

Σύμφωνα άλλωστε με τις εκτιμήσεις, η εξάπλωση θα είναι μεγάλη και είναι θέμα χρόνου η "Κένταυρος" να έρθει και στην Ελλάδα. Η παραλλαγή, υπενθυμίζεται, έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, αλλά και στην Ολλανδία.

Η παραλλαγή εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου και έκτοτε τα κρούσματα έχουν εξαπλωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και όπως φαίνεται η παραλλαγή αυτή έχει την τάση να κυριαρχήσει της BA.2. Αυτήν τη στιγμή γνωστά κρούσματα της BA.2.75 έχουν εντοπιστεί επίσης σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά.

Ήδη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων την έχει χαρακτηρίσει ως "παραλλαγή υπό παρακολούθηση". Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί επίσης στενά τη νέα παραλλαγή, αν και ο επικεφαλής επιστήμονας του, δρ Soumya Swaminathan, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.


Διαφήμιση - Advertisement