Διαφήμιση - Advertisement
Φώφη Γεννηματά: Έξι χρόνια μετά αποκαλύπτεται γιατί δεν ψήφισε το Σύμφωνο Συμβίωσης

Φώφη Γεννηματά: Έξι χρόνια μετά αποκαλύπτεται γιατί δεν ψήφισε το Σύμφωνο Συμβίωσης

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement

 


Ήταν Οκτώβριος του 2015 όταν ψηφιζόταν στη Βουλή το Σύμφωνο Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τότε, ήταν υπέρ όπως και όλοι οι βουλευτές του κόμματός της. Αλλά την ημέρα της ψηφοφορίας, εκείνη ήταν απούσα.

Και «έφαγε»… ξύλο. Πολύ ξύλο για την απουσία της αυτή. Ποτέ δεν εξήγησε το γιατί. Και γι’ αυτό «έφαγε» ξύλο. Ποτέ δεν απάντησε. Ακόμη κι όταν έκανε tweets υπέρ του Συμφώνου Συμβίωσης ή όταν εμφανιζόταν στο Pride στην Αθήνα, δεχόταν επιθέσεις για δεν το είχε ψηφίσει και ειρωνείες πως ενώ δεν ψήφισε, εμφανιζόταν στο Pride ή ότι έκανε ό,τι έκανε για να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις. Και πάλι, ποτέ δεν απάντησε.

Ήταν τουλάχιστον περίεργο πως μια αρχηγός κόμματος που πίεζε να ψηφιστεί το Σύμφωνο Συμβίωσης, που είχε κάνει ερωτήσεις στον τότε πρωθυπουργό, την κρίσιμη ώρα, στην κρίσιμη ψηφοφορία, απουσίασε. Και δεν εξήγησε ποτέ το γιατί.

Το γιατί το αποκάλυψε με ένα κείμενό του στη Lifo ο Άρης Δημοκίδης. Αποκάλυψε ότι η Φώφη Γεννηματά προτίμησε να δέχεται επιθέσεις και να ακούει τα… εξ αμάξης παρά να πει την αλήθεια και να τη… λυπηθούν!

Όπως γράφει ο Άρης Δημοκίδης, όταν κι εκείνος αναρωτήθηκε δημόσια για την στάση της Φώφης Γεννηματά, στενότατος συνεργάτης της, του έστειλε μήνυμα. «Χτυπάνε όλοι τη Φώφη, αλλά φαντάζομαι ότι ξέρεις γιατί έλειπε», έγραφε περίπου, θυμάται ο δημοσιογράφος. Και ήταν σαφές πως αυτό που άφηνε να εννοηθεί ήταν πως η απουσία οφειλόταν σε θέμα υγείας. Η Φώφη Γεννηματά δεν είχε κρύψει τη μάχη της με τον καρκίνο άλλωστε.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος, πάντα όπως περιγράφει ο Άρης Δημοκίδης:

«Και τότε γιατί δεν το λέτε και την αφήνετε να τρώει όλο αυτό το κράξιμο;». «Αφού είναι γνωστό πως ήταν υπέρ του Συμφώνου και πως δεν θα ντρεπόταν καθόλου να το ψηφίσει -αντιθέτως-, γιατί την αφήνετε έτσι ακάλυπτη;».

«Είναι δική της επιλογή».

«Εντάξει, να μην πει κάτι αυτή, αλλά μια ανακοίνωση απ’ το κόμμα για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις…;».

«Όχι, όχι με τίποτα. Δεν θέλει με τίποτα».

«Μα γιατί;».

«Δεν θέλει με τίποτα να χρησιμοποιεί τα θέματα της υγεία της, ούτε ως δικαιολογία, ούτε ως ασπίδα. Και ούτε φυσικά ως διαφήμιση. Δε θέλει την “ψήφο συμπάθειας”, ή την “αποδοχή λόγω οίκτου”. Δεν θέλει να τη λυπούνται ή να τη δικαιολογούν. Και σε αντίθεση με άλλους που “πουλάνε” τα προσωπικά τους ή τα προβλήματα υγείας για να κερδίσουν δημοτικότητα, προτιμά ακόμα και να τα κρύψει όσο μπορεί παρά να φανεί πως πάει να τα εκμεταλλευτεί».

«Δεκτό και αξιοθαύμαστο, αλλά δηλαδή αντί να κάνει αυτά, θεωρεί ότι είναι καλύτερο να την κράζουν όλοι τώρα; Ακόμη και να χάσει ψήφους;».

«Ναι, το προτιμάει», απάντησε ο στενός συνεργάτης της. Και ζήτησε να μην αναφέρει ο Άρης Δημοκίδης σε εκείνη τη φάση αυτά που του είπε και να μην προσπαθήσει να τη δικαιολογήσει δημοσίως.

«Παρότι η Γεννηματά υπήρξε σημαντική σύμμαχος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σε όλη τη ζωή της, για χρόνια μετά θα αντιμετωπιζόταν με καχυποψία. Σε κάθε κίνησή της υπέρ της κοινότητας όλοι θα ξαναθυμούνταν την απουσία της απ’ τη Βουλή…

Της το είχαν πολλοί κρατημένο, κι αυτή στωικά το υπέμεινε και συνέχιζε να κάνει αυτό που πίστευε: Να βοηθά την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα χωρίς να περιμένει κάποιο μπράβο ή ψήφους.

Είναι ένα μόνο μικρό παράδειγμα της αξιοπρέπειας και της δύναμης της, για την οποία μιλούν -δικαίως- όλοι σήμερα», καταλήγει στο κείμενό του ο Άρης Δημοκίδης.

 Δείτε όλες τις πρόσφατες ειδήσεις ΕΔΩ

Δείτε όλες τις σημερινές ειδήσεις ΕΔΩ

Διαφήμιση - Advertisement