Διαφήμιση - Advertisement
Κορονοϊός και απώλεια οσμής: Τι δείχνει έρευνα για την αποκατάστασή της - Gkourou.com Κορονοϊός και απώλεια οσμής: Τι δείχνει έρευνα για την αποκατάστασή της

Κορονοϊός και απώλεια οσμής: Τι δείχνει έρευνα για την αποκατάστασή της


Διαφήμιση - Advertisement

 


Μια έρευνα δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (Journal of the American Medical Association – Jama), η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια ομάδα 97 ασθενών που είχαν μολυνθεί από Covid-19, «με οξεία απώλεια οσμής άνω των 7 ημερών».

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, η απώλεια της οσμής, ή ανοσμία, που συνδέεται με την προσβολή από Covid-19, παρουσιάζει «εξαιρετική πρόγνωση» ανάρρωσης σε ένα χρόνο.

Πραγματοποιήθηκε κυρίως από τη Μαριόν Ρενό, επικεφαλής κλινικής στην υπηρεσία ΩΡΛ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομειακού Κέντρου του Στρασβούργου, και με την υποστήριξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομειακού Ινστιτούτου (IHU) του Στρασβούργου.

Δείχνει πως στο 84,3% των ασθενών η οσμή είχε «αντικειμενικά αποκατασταθεί» έπειτα από 4 μήνες και πως στο «96,1% αποκαταστάθηκε αντικειμενικά σε 12 μήνες».

Μεταξύ των ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα «δύο παρέμειναν υποοσμικοί (δηλ. εξακολουθούσαν να έχουν μερική απώλεια οσμής) ένα χρόνο, με συνεχείς ανωμαλίες», αναφέρει η έρευνα.

«Η πρόγνωση αποκατάστασης της οσμής στο τέλος του ενός έτους είναι εξαιρετική”, δήλωσε η Μαριόν Ρενό, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. “Εξάλλου η απώλεια της οσμής πλήττει πιο συχνά νέους και η πρόγνωση αποκατάστασης είναι καλύτερη στους νέους».

«Είναι ένα μήνυμα που επιτρέπει την εμψύχωση των ασθενών», συμπλήρωσε η γιατρός. «Πριν από ένα χρόνο, δεν μπορούσαμε να αποφανθούμε, αν και η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων ανακτά την οσμή μέσα στους πρώτους μήνες».

Η έρευνα δείχνει επίσης πως «οι συμμετέχοντες είχαν την τάση να υποεκτιμούν την επιστροφή» σε μια κανονική οσμή, με ορισμένους ασθενείς να κάνουν λόγο μόνο για «μερική αποκατάσταση» ενώ «τα ψυχοφυσικά τεστ» που πραγματοποιούνταν σε αυτούς επέτρεπαν να συναγάγουμε το συμπέρασμα ότι η οσμή είχε «αποκατασταθεί πλήρως”.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε υπό τη μορφή μιας «επιστολής διερεύνησης», ένα συντομευμένο σχήμα που επανεξετάστηκε από ειδικούς, στην Journal of the American Medical Association.


Διαφήμιση - Advertisement