Δείκτης θετικότητας στα «κόκκινα» ξανά – «Αν δεν πέσει, να κλείσει η χώρα» - Gkourou.com Δείκτης θετικότητας στα «κόκκινα» ξανά – «Αν δεν πέσει, να κλείσει η χώρα»

Δείκτης θετικότητας στα «κόκκινα» ξανά – «Αν δεν πέσει, να κλείσει η χώρα»


 


«Χειμαρρώδης» ο καθηγητής Σαρηγιάννης μετά την επιδημιολογική εικόνα του 24ώρου. Η «βόμβα» για το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία την 1η Φλεβάρη, η εικόνα που τον έκανε «να τραβάει τα μαλλιά του», ο τουρισμός και όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Δευτέρα, 25.01.2021, 436 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τα τεστ πάντως να είναι λίγα και συγκεκριμένα λίγο κάτω από 9.500.

Πέρα από τον αριθμό των κρουσμάτων και την γεωγραφική τους διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα  , το ενδιαφέρον στρέφεται στον δείκτη θετικότητας, ο οποίος «κοκκίνισε» ξανά μετά από καιρό. Υπενθυμίζουμε πως ο δείκτης θετικότητας αποτελεί το απόλυτο “εργαλείο” με βάση το οποίο οι ειδικοί εισηγούνται τα όποια νέα μέτρα.

Το όριο ασφαλείας που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερικής είναι το 4%. Κι αυτό διότι οι ειδικοί λένε πως για να πούμε με μια ασφάλεια ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, θα πρέπει ο δείκτης αυτός να παραμείνει για περίπου 4-5 μέρες κάτω του 4%.

Σήμερα φτάσαμε στο 4,6%, ενώ ο δείκτης θετικότητας παρέμενε σε «πράσινα» επίπεδα για 17 συνεχόμενες μέρες (σ.σ. τελευταίο «κόκκινο χτύπημα» το 5,8% της 7ης Ιανουαρίου του 2021).

Αυτό φέρνει το… καμπανάκι του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος, αναφέρει στο GRTimes πως «αν είμαστε εκεί, κλείνουμε τη χώρα»!

«Αναλογικά, αν στα 9,485 κρούσματα έχουμε 436 θετικούς, τότε στους 100, είναι οι 4,6. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι είναι όντως έτσι στην πραγματικότητα. Χθες, ο συντελεστής θετικότητας ήταν στο 2,1%. Αν εξακολουθούμε να έχουμε βαθμό θετικότητας 2,1%, αυτό σημαίνει ότι στα 35.000 τεστ, είναι οι 665 θετικοί. Αν όμως ο συντελεστής είναι στο 4,6%, τότε στα 35.000 τεστ, έχουμε 1609 κρούσματα. Αν είμαστε εκεί, κλείνουμε τη χώρα!», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης.

Ο δείκτης θετικότητας και το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρει ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού αποτελεί τροχοπέδη για την επιστροφή στην κανονικότητα. Όπως τονίζει, ο συνδυασμός της εμφάνισης του νέου στελέχους, με το άνοιγμα της αγοράς και το άνοιγμα των σχολείων, πρόκειται να οδηγήσει σε κατάρρευση του ΕΣΥ τον Μάρτιο.

«Δε θα καταρρεύσει το ΕΣΥ επειδή θα ανοίξουν τα Γυμνάσια. Θα καταρρεύσει επειδή θα ανοίξουν ταυτόχρονα με την υπόλοιπη αγορά, ενώ την ίδια στιγμή κυκλοφορεί το πολύ μεταδοτικότερο στέλεχος κορονοϊού ανάμεσά μας. Στη Γερμανία, οι λοιμωξιολόγοι, όταν ερωτήθηκαν που ενδεχομένως έσφαλαν στη διαχείριση της πανδημίας, απάντησαν ότι υποτίμησαν τη μεταδοτικότητα του ιού μεταξύ εφήβων. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η βλενογόνος στο ρινικό και στο αναπνευστικό σύστημα ενός ενήλικα διαφέρει σε σχέση με έναν έφηβο. Σύμφωνα με τη φυσιολογία, ο ιός μεταδίδεται το ίδιο στους ενήλικες και στους εφήβους», ξεκαθαρίζει ο καθηγητής.

Ο ίδιος, αναφέρει ότι η ερευνητική ομάδα στην οποία είναι επικεφαλής, απέστειλε μία έκθεση στον πρωθυπουργό, στην οποία ανέλυαν με μαθηματικά μοντέλα την πορεία της πανδημίας με ανοιχτά σχολεία και ανοιχτή αγορά.

«Οι καμπύλες είχαν εκτιναχθεί. Απ’ ότι μαθαίνω, συζητιέται να μην ανοίξουν από 1η Φεβρουαρίου τα σχολεία», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης, ενώ προσθέτει: «η εικόνα με τα δύο κορίτσια να αγκαλιάζονται την πρώτη μέρα που πήγαν σχολείο και κυκλοφόρησε στα social media, μπορεί να είναι κάτι πολύ όμορφο, καθώς δείχνει πόσο δυνατές είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, αλλά προσωπικά με έκανε να τραβάω τα μαλλιά μου! Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν έπρεπε να ανοίξουμε! Είναι σκληρό, αλλά είμαστε σε κρίσιμη φάση».

Ο καθηγητής μεταξύ άλλων εκτιμά, ότι δεν είμαστε σε καμία περίπτωση κοντά στο άνοιγμα της εστίασης. «Δεν υπάρχει περίπτωση ακόμη. Πρέπει να δούμε την πορεία της πανδημίας με το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων. Είμαστε μακριά από αυτό», αναφέρει.

Survivor spoiler: Δείτε ΕΔΩ ποια ομάδα κερδίζει τη 2η ασυλία της Δευτέρας 23/2

Δείτε περισσότερα νέα ΕΔΩ