Διαφήμιση - Advertisement
Eμβόλιο της Οξφόρδης: Ολόκληρος ο πλανήτης περιμένει με κομένη την ανάσα τις αυριανές ανακοινώσει - Gkourou.com Eμβόλιο της Οξφόρδης: Ολόκληρος ο πλανήτης περιμένει με κομένη την ανάσα τις αυριανές ανακοινώσει

Eμβόλιο της Οξφόρδης: Ολόκληρος ο πλανήτης περιμένει με κομένη την ανάσα τις αυριανές ανακοινώσει


Διαφήμιση - Advertisement


Ολόκληρος ο πλανήτης περιμένει με αγωνία τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης. Τα πολυαναμενόμενα στοιχεία από την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου που εξελίσσουν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για τον κορονοϊό αναμένεται να δοθούν αύριο, Δευτέρα, στη δημοσιότητα.

Σε εκτενές ρεπορτάζ του το Bloomberg εστιάζει στο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο που ανέπτυξε η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής την 58χρονη Σάρα Γκίλμπερτ. Η Σάρα Γκίλμπερτ εργάστηκε στην “αφάνεια” για δυο δεκαετίες και πλέον το όνομά της δοξάζεται στον βρετανικό Τύπο. Μάλιστα τα τρίδυμα παιδιά της (ηλικίας 21 ετών) συμμετέχουν στην δοκιμή.
Η Σάρα Γκίλμπερτ αναφέρει στο πρακτορείο πως δεν συζήτησε και πολύ το θέμα με τα παιδιά της, τα οποία σπουδάζουν βιοχημεία, επειδή δεν ήταν και πολλές ώρες στο σπίτι. Η αλήθεια είναι πως τους τελευταίους μήνες εργάζεται με εξαντλητικά ωράρια, όπως εξάλλου και όλα τα μέλη των επιστημονικών ομάδων που προσπαθούν να βάλουν τέλος στην πανδημία.
Μπορεί η ίδια να θεωρεί τη δημοσιότητα ως ένα περισπασμό, όπως αναφέρει στο Bloomberg, όμως, ως επικεφαλής μιας ερευνητικής ομάδας που βρίσκεται πολύ πιο «μπροστά» από άλλες στην ανάπτυξη ενός πιθανού εμβολίου είναι λογικό να προσελκύει το ενδιαφέρον. Το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει ήδη αφήσει πίσω άλλες επιστημονικές ομάδες στην «κούρσα» ανάπτυξης του εμβολίου, αφού έχει ήδη ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές της Φάσης 3, ή τελικού σταδίου, με χιλιάδες συμμετέχοντες από τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και, σύντομα, και τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, στα τέλη Απριλίου η ομάδα της Οξφόρδης κατάφερε το ανέλπιστο: ολοκλήρωσε μια διαδικασία που φυσιολογικά κρατά 5 χρόνια σε λιγότερο από 4 μήνες. Τότε ξεκίνησε η δοκιμή σε 1.100 ανθρώπους.Η Κέιτ Μπίνγκχαμ, επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Εμβολίων της Βρετανίας, δήλωσε για τη Γκίλμπερτ ότι η ομάδα της είναι κατά πολύ μπροστά από άλλους ερευνητές και όλα δείχνουν πως όταν θα τελειώνει τη δοκιμή στην κλίμακα των 10.000 ανθρώπων, άλλοι τότε θα ξεκινούν. “Είναι πιο μπροστά απ’ όλους. Είναι το πιο ανεπτυγμένο εμβόλιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο” δήλωσε η Μπίνγκχαμ.
Ο Άντονι Φαούτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, δηλώνει πως χρειάζεται προσοχή για το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Πρέπει να είσαι προσεκτικός εάν ηγείσαι προσωρινά του αγώνα έναντι ενός εμβολίου που θα λειτουργήσει» δήλωσε πρόσφατα στο BBC.

Διαφήμιση - Advertisement