Διαφήμιση - Advertisement
Το αντιοξειδωτικό υπερτρόφιμο που μειώνει πίεση και χοληστερόλη - Gkourou.com Το αντιοξειδωτικό υπερτρόφιμο που μειώνει πίεση και χοληστερόλη

Το αντιοξειδωτικό υπερτρόφιμο που μειώνει πίεση και χοληστερόλη


Διαφήμιση - Advertisement


Ανήκει στην κατηγορία των υπερτροφίμων, καθώς θεωρείται ότι βελτιώνει, προλαμβάνει ή αντιμετωπίζει διάφορες καταστάσεις που σχετίζονται με την υγεία και συμβάλλει στην γενικά καλύτερη λειτουργία του οργανισμού

Τα μύρτιλλα είναι ένα γλυκό φρούτο, γεμάτο με θρεπτικά συστατικά και ιδιαίτερα δημοφιλές. Θεωρείται υπερτρόφιμο, καθώς έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία. Επιπλέον, είναι τόσο εύγευστο, που κάποιοι το χαρακτηρίζουν ως το αγαπημένο τους φρούτο.

Ποια είναι, όμως, τα οφέλη του για την υγεία;
Ο βασιλιάς των αντιοξειδωτικών
Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή τα ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και συμβάλουν στη γήρανση και στην ανάπτυξη παθήσεων όπως ο καρκίνος. Θεωρείται, λοιπόν, ότι τα μύρτιλλα έχουν από τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών μεταξύ των φρούτων και των λαχανικών.
Οι βασικές αντιοξειδωτικές ενώσεις που διαθέτουν ανήκουν στα φλαβονοειδή, κατηγορία των πολυφαινολών αντιοξειδωτικών. Μια συγκεκριμένη ομάδα φλαβονοειδών, μάλιστα, οι ανθοκυανίνες, θεωρούνται υπεύθυνες για τα περισσότερα από τα οφέλη των μύρτιλων για την υγεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μύρτιλα αυξάνουν άμεσα τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στον οργανισμό.
Προστατεύουν από την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης
Η οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα και το DNA είναι συνήθως αρκετή, ενώ προβλήματα προκαλεί και η οξείδωση της LDL («κακής») χοληστερόλης. Για την ακρίβεια, η οξείδωση της LDL χοληστερόλης είναι σημαντικό βήμα για τη διαδικασία που δημιουργεί τις καρδιακές παθήσεις.
Τα αντιοξειδωτικά στα μύρτιλλα συνδέονται σημαντικά με τα μειωμένα επίπεδα της οξειδωμένης LDL χοληστερόλης, γι’αυτό και αποτελούν πολύ καλό τρόφιμο για την προστασία της καρδιάς. Σε μία μελέτη αποδείχθηκε ότι μία μερίδα 50 γραμμαρίων μύρτιλα μείωσαν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης κατά 27% σε διάστημα οκτώ εβδομάδων σε παχύσαρκους ανθρώπους.
Μία άλλη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 75 γραμμαρίων μύρτιλλα μαζί με το κυρίως γεύμα μείωνε σημαντικά την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης.
Μειώνουν την αρτηριακή πίεση
Φαίνεται πως τα μύρτιλλα έχουν σημαντικά οφέλη για τους ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση, σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Σε μια μελέτη διάρκειας οκτώ εβδομάδων, παχύσαρκοι άνθρωποι που διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σημείωσαν 4-6% μείωση στην αρτηριακή τους πίεση μετά την κατανάλωση 50 γραμμαρίων μύρτιλων την ημέρα. Άλλες μελέτες έχουν παρατηρήσει παρόμοιες επιδράσεις, ειδικά στην περίπτωση των γυναικών που βρίσκονται στην περίοδο της μετεμμηνόπαυσης.
Πηγή: ygeiamou

Διαφήμιση - Advertisement