Διαφήμιση - Advertisement
Έγκαυμα από ήλιο: Πώς θα ανακουφιστείτε άμεσα - Gkourou.com Έγκαυμα από ήλιο: Πώς θα ανακουφιστείτε άμεσα

Έγκαυμα από ήλιο: Πώς θα ανακουφιστείτε άμεσα


Διαφήμιση - Advertisement


Το δέρμα σας μπορεί να πάθει έγκαυμα από ήλιο, εάν παραμείνετε πάρα πολύ εκτεθειμένοι στις ακτίνες UV χωρίς την κατάλληλη προστασία από αντηλιακά και ρούχα.
Το έγκαυμα από ήλιο μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό. Για να ανακουφιστείτε από την χαρακτηριστική δυσφορία του ηλιακού εγκαύματος (πόνος και αίσθηση σαν να σας “τσιμπούν 1000 καρφίτσες” σε κάθε επαφή με την πληγείσα περιοχή) είναι σημαντικό να αρχίσει θεραπεία το συντομότερο δυνατό, μόλις αντιληφθείτε ότι έχετε καεί από τον ήλιο.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να φύγετε από τον ήλιο και να μείνετε κατά προτίμηση σε εσωτερικούς χώρους.
Από εκεί και πέρα πρέπει να κάνετε τα ακόλουθα για να φύγει πιο γρήγορα το έγκαυμα από ήλιο:
Κάνετε συχνά δροσερά ντους για να βρείτε ανακούφιση από τον πόνο
Μόλις βγείτε από την μπανιέρα, ή το ντους, μην σκουπιστείτε, τρίβοντας την πετσέτα στο δέρμα σας. Πρέπει απλά να την ακουμπάτε απαλά και να την αφήνετε να απορροφάει το νερό. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα για να “παγιδεύσετε” την υγρασία στο δέρμα σας. Αυτό θα μειώσει την ξηρότητα στην επιδερμίδα.
Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα που να περιέχει aloe vera, ή εκχύλισμα σόγιας, για να απαλύνετε το έγκαυμα από ήλιο
Εάν μια συγκεκριμένη περιοχή σας ενοχλεί ιδιαίτερα, εφαρμόστε μια κρέμα υδροκορτιζόνης, που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή. Προσοχή: Μην επιλέγετε αλοιφές με ουσίες που έχουν την κατάληξη -καΐνη (-caine), όπως βενζοκαΐνη, καθώς αυτές μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.
Πάρτε ασπιρίνη, ή ιβουπροφαίνη
Μειώνουν τυχόν πρήξιμο, ερυθρότητα και δυσφορία.
Πίνετε περισσότερο νερό
Ένα έγκαυμα από ήλιο αντλεί νερό προς την επιφάνεια του δέρματος και μακριά από το υπόλοιπο σώμα. Πίνοντας επιπλέον νερό θα προλάβετε την αφυδάτωση.
Αν έχουν εκδηλωθεί φουσκάλες στο δέρμα σας, αφήστε τις να επουλωθούν μόνες τους
Μην τις σπάσετε, κινδυνεύετε με μόλυνση! Αν έχετε φουσκάλες σημαίνει ότι έχετε πάθει ηλιακό έγκαυμα δευτέρου βαθμού. Είναι, επίσης, σώφρον να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο.
Να φοράτε ρούχα που καλύπτουν το δέρμα σας, όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο
Τα σωστά υφάσματα ρούχων σε αυτή την περίπτωση είναι εκείνα που, όταν τα κρατάτε στον αέρα μπροστά σε έντονο φως, το ρούχο δεν επιτρέπει σχεδόν καθόλου στο φως αυτό να περάσει από μέσα του.
Πηγή: iatropedia

Διαφήμιση - Advertisement