Γιατί ανησυχεί ο κορωνοϊός στην Αθήνα -Κρούσματα σε 10 περιοχές χθες
Καμπανάκι ανησυχίας στην Αττική, όπου το τελευταίο διάστημα καταγράφονται σταθερά, αρκετά κρούσματα κορωνοϊού.

Την ώρα που τα κρούσματα στις πύλες εισόδου είναι σταθερά μονοψήφια, στην Αττική, τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα κινούνται ανοδικά, με αποκορύφωμα χθες που ανακοινώθηκαν 17 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα περισσότερα από την άρση των μέτρων και μετά.


Μέσα στον Ιούλιο έχουν καταγραφεί στην Αθήνα 95 κρούσματα κορωνοϊού, προκαλώντας ανησυχία λόγω της πυκνότητας , της ανυπαρξίας των μέτρων και τις δυσκολίες στην ιχνηλάτιση.

Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται 32 άτομα, εκ των οποίων 7 στην εντατική, πράγμα που σημαίνει ότι τα πραγματικά κρούσματα, που είναι είτε ασυμπτωματικοί, είτε περνάνε τη νόσο πολύ ελαφριά και δεν το έχουν ούτε οι ίδιοι αντιληφθεί ότι νοσούν είναι πολλαπλάσια.

Οπως σημείωσε και χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς στην πρώτη ενημέρωσή του ως πολιτική γραμματεία, τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, οι άνθρωποι δηλαδή που έχουν βγει θετικοί σε τεστ και αναρρώνουν ακόμη στο σπίτι τους είναι 435, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός είναι εδώ, με τους ειδικούς να τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι «τρέφεται» από τη χαλάρωση όλων.
Που καταγράφηκαν κρούσματα κορωνοϊού χθες

Χθες ανακοινώθηκαν 36 κρούσματα, εκ των οποίων μόνο τα 4 είναι εισαγόμενα:

Ειδικότερα:

    2 κρούσματα όπως αναφέρθηκε εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
    3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
    17 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
    4 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
    1 από την περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
    1 στην περιφερειακή ενότητα Αιτωολοακαρνανίας,
    1 στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου,
    1 στην περιφερειακή ενότητα Κορίνθου,
    1 στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας,
    1 στην περιφερειακή ενότητα Σάμου,
    2 στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
    2 στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4.048 με τα 639 να έχουν επιβεβαιωθεί τις 3 εβδομάδες του Ιουλίου. Από αυτά τα μισά είναι εισαγόμενα καθώς περίπου 300 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, ενώ περίπου 20 εντοπίστηκαν λίγες μέρες αργότερα.

Διαπιστώνεται ότι πλέον 1 στα 3 εγχώρια κρούσματα έχει εντοπιστεί στην Αττική, αριθμός λογικός λόγω του πληθυσμού, όμως παράλληλα επίφοβος καθώς ο ιός βρίσκει ευρύτατο πεδίο εξάπλωσης.

Πάντως ακόμη και με αυτά τα στοιχεία οι επιδημιολόγοι δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι αλλά παρακολουθούν στενά την εξάπλωση της επιδημίας. Θεωρούν δε ιδιαίτερα κρίσιμο το επόμενο 10ήμερο είναι πολύ σημαντικό.

Θετικό πάντως θεωρείται το γεγονός ότι συνολικά, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 77 ασθενείς, εκ των οποίων οι 15 σε ΜΕΘ.
Πηγή: iefimerida.gr