Αγριεύουν τα πράγματα : Πρόστιμο 1.000 ευρώ σε όποιον δεν φοράει μάσκα στην Ιταλία
Τσουχτερό πρόστιμο θα περιμένει όσους δεν φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους στην Καμπανία, στην Ιταλία. Και αυτό γιατί οι πολίτες εμφανίζονται απείθαρχοι και ο κορονοϊός καιροφυλακτεί!
Πρόστιμο 1.000 ευρώ θα πληρώνει όποιος δεν φοράει μάσκα σε κλειστό χώρο, είτε πρόκειται για δημόσια κτήρια, σούπερ μάρκετ, μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα, είτε για δημόσιες συγκοινωνίες (λεωφορείο, τρένα, μετρό).

Σύμφωνα με το διάταγμα, “οι οδηγοί υποχρεούνται να αρνούνται την πρόσβαση σε επιβάτες που δεν φορούν τη μάσκα”. Σε περίπτωση επιβίβασης τους χωρίς μάσκα, πρέπει να τους επιβάλλονται οι κυρώσεις και θα “καλούνται να αποβιβαστούν αμέσως ή το συντομότερο δυνατόν”. Σε περίπτωση που αρνηθούν, “το λεωφορείο ή το τρένο θα σταματά ” και θα ζητείται η παρέμβαση της αστυνομίας”.
“Εάν το αδίκημα διαπράττεται κατά την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας” (από έναν έμπορο ή έναν από τους υπαλλήλους του), η επιχείρηση θα τιμωρείται, εκτός από το πρόστιμο 1.000 ευρώ, με “κλείσιμο της δραστηριότητάς της από 5 έως 30 ημέρες “, ποινή που μπορεί να διπλασιασθεί σε περίπτωση υποτροπής.
Το πρόστιμο που επιστρατεύεται για να πειστούν οι πολίτες στην Καμπανία να φορούν μάσκα, καθώς τα πράγματα έχουν… παραχαλαρώσει, οι πολίτες εμφανίζονται απείθαρχοι στα μέτρα περιορισμού και η περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.
Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, μάλιστα, ήδη έπεσαν τα πρώτα… 1000αρικα σε ιδιοκτήτες τριών επιχειρήσεων στο Σαλέρνο (νότια της Νάπολης), συμπεριλαμβανομένου ενός μπαρ και ενός κομμωτηρίου, στο οποίο η αστυνομία διαπίστωσε ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας είχε πάει… περίπατο.
«Εάν οι συμπολίτες μας πιστεύουν ότι το πρόβλημα έχει επιλυθεί, αυτό σημαίνει ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες θα επιστρέψουμε σε μια σκληρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης», προειδοποίησε ο Βιτσέντσο ντε Λούκα, κυβερνήτης της Περιφέρειας της Καμπανίας.
«Γνωρίζαμε ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, ήταν αναμενόμενο», είχε γράψει την Παρασκευή (24.07.2020) σε ανάρτησή του στο Facebook, λίγες ώρες πριν από τη δημοσίευση του διατάγματος για αυστηροποίηση των κανόνων για την καταπολέμηση της επιδημίας covid-19.
Ως πρώτη πληγείσα χώρα από την πανδημία στην Ευρώπη, η Ιταλία πλήρωσε μεγάλο ανθρώπινο τίμημα, με περισσότερους από 35.000 θανάτους και περισσότερες από 242.000 κρούσματα κορονοϊού. Η ασθένεια φαίνεται πλέον πως έχει τεθεί υπό έλεγχο, ακόμη και αν χθες (25.07.2020) ανακοινώθηκαν 275 νέα κρούσματα σε 24 ώρες, καθώς και 5 νέοι θάνατοι.
Πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ