Διαφήμιση - Advertisement
Καρκίνος του δέρματος: Οι τροφές που «φρενάρουν» τον κίνδυνο - Gkourou.com Καρκίνος του δέρματος: Οι τροφές που «φρενάρουν» τον κίνδυνο

Καρκίνος του δέρματος: Οι τροφές που «φρενάρουν» τον κίνδυνο


Διαφήμιση - Advertisement
Το δέρμα αποτελεί «παράθυρο» για τη γενική υγεία. Μέσω αυτού που οι γιατροί αποκαλούν «άξονας εντέρου-εγκεφάλου-δέρματος», το δέρμα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το πεπτικό.
Γι’ αυτό και το «κλειδί» για την υγεία του δέρματος βρίσκεται στην ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο.

Ό,τι τρώτε λοιπόν μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση στην όψη της επιδερμίδας σας.
Μελέτη του 2015 έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά των τροφών μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της δημιουργίας βλαβών στο DNA και την καρκινογένεση λόγω της UV ακτινοβολίας.
Δείτε ποιες τροφές περιλαμβάνει το μενού για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος:
  • Βρόμη: Ξεχάστε τα τοστ, τα κρουασάν και τις άλλες γλυκές απολαύσεις στο πρωινό, καθώς έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και μετατρέπονται γρήγορα σε σάκχαρο. Οι τροφές με ζάχαρη δεν είναι φιλικές προς το δέρμα, επειδή απελευθερώνουν τον ινσουλινόμορφο αυξητικό παράγοντα (IGF-1), μια πρωτεΐνη που λειτουργεί ως ορμόνη και διεγείρει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Τα πολύ υψηλά επίπεδα IGF-1 επιταχύνουν τη δημιουργία φλεγμονής και προκαλούν ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι δερματικές παθήσεις. Η βρόμη είναι η καλύτερη επιλογή για το πρωινό επειδή έχει χαμηλό γλυκαιμκό δείκτη, ενώ σύμφωνα με κάποιες μελέτες προλαμβάνει τον καρκίνο.
  • Γιαούρτι: Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η σύνθεση του μικροβιώματος της επιδερμίδας, η ισορροπία των «καλών» και «κακών» βακτηρίων, προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μοναδικό στέλεχος βακτηρίων του δέρματος παράγει μια χημική ουσία που σκοτώνει διάφορα είδη καρκινικών κυττάρων. Επειδή το μικροβίωμα του δέρματος συνδέεται με αυτό του εντέρου , οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση προβιοτικών, τα οποία βρίσκονται στο γιαούρτι για να ενισχύσετε τα καλά βακτήρια του εντέρου.
  • Καφές: Σύμφωνα με έρευνες, τα αντιοξειδωτικά του καφέ καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από την ηλιακή ακτινοβολία και προκαλούν πρόωρη γήρανση. Η συστηματική κατανάλωση καφέ βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Η μεσογειακή δίαιτα προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος. Τα λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες Α και C, προστατεύουν την επιδερμίδα από τις βλάβες και βοηθούν την ανάπλαση του δέρματος.
  • Ντομάτες: Μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο που τους δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Μελέτη έδειξε ότι όσοι ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε σάλτσα ντομάτας για 12 εβδομάδες ήταν προστατευμένοι από ηλιακά εγκαύματα και εκτεταμένες βλάβες του δέρματος. Το λυκοπένιο σταθεροποιεί τις δομές του DNA στον πυρήνα των κυττάρων του δέρματος.
  • Ξηροί καρποί: Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, ένα από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά για το δέρμα, καθώς το προστατεύει από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και βελτιώνει την ικανότητά του να λειτουργεί ως προστατευτικό φράγμα και να απορροφά ενέργεια από την υπεριώδη ακτινοβολία. Τα καρύδια Βραζιλίας είναι πλούσια σε σελήνιο, το οποίο μειώνει τη θνησιμότητα λόγω καρκίνου του δέρματος.
  • Καρότα: Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε β-καροτένιο μετατρέπονται στο σώμα σε βιταμίνη Α και μειώνουν τον κίνδυνο για κάποιες μορφές καρκίνου. Το β-καροτένιο ενισχύει επίσης την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις ασθένειες.
  • Πράσινο τσάι: Οι πολυφαινόλες και οι κατεχίνες, δηλαδή τα ισχυρά αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού, βοηθούν την ανάπλαση του δέρματος και την αποκατάσταση της ελαστικότητάς του.
  • Σολομός: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν από την επικίνδυνη ακτινοβολία και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Παράλληλα μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία συνδέεται με τον καρκίνο.
  • Κουρκουμάς: Το φυσικό αντιφλεγμονώδες καταπολεμά τον καρκίνο του δέρματος λόγω της κουρκουμίνης, η οποία έχει κυτταροπροστατευτικές ιδιότητες. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξε ότι η κουρκουμίνη αναστέλλει μια βιολογική οδό που χρειάζεται για να αναπτυχθεί το μελάνωμα. Επιπλέον, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κουρκουμά βοηθούν στην προστασία από τις φλεγμονώδεις ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.
  • Μπρόκολο: Η κατανάλωση 3-5 μερίδων σταυρανθών λαχανικών την εβδομάδα, προστατεύει από το μελάνωμα. Το μπρόκολο είναι πλούσιο στην αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, προλαμβάνει και θεραπεύει τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία.
  • Μαύρη σοκολάτα: Γερμανική μελέτη έδειξε ότι η μακροχρόνια κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας προστατεύει από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος. Η δράση της αυτή οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή.
  • Φρούτα με έντονο χρώμα: Ρόδια, φράουλες, κεράσια, σταφύλια, καρπούζι, πεπόνι, μάνγκο, είναι πλούσια σε λυκοπένιο και βήτα καροτένιο που προστατεύουν το δέρμα σας. Καταναλώνετε τα φρούτα ολόκληρα και όχι σε χυμούς, καθώς καταστρέφονται τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά τους.
Πηγή: onmed.gr

Διαφήμιση - Advertisement