ΠΟΥ: Θα περάσουν τέσσερα, πέντε χρόνια μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο Covid-19
«Θα περάσουν τέσσερα, πέντε χρόνια μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο Covid-19», εκτιμά η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΠΟΥ, Soumya Swaminathan, σκιαγραφώντας τις δύσκολες προκλήσεις που μας περιμένουν.
Πολλοί είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν πόσο διάστημα και σε τι έκταση ο ιός θα παραμείνει μια απειλή, όπως εάν μεταλάσσεται, ποιά περιοριστικά μέτρα θα υιοθετηθούν και εάν θα έχει παρασκευαστεί αποτελεσματικό εμβλόλιο, υπογράμμισε η Swaminathan μιλώντας σε συνέδριο που οργάνωσαν οι FT. 

«Εγώ θα έλεγα ότι θα χρειαστούμε ένα διάστημα τεσσάρων έως πέντε χρόνων μέχρι να μπορέσουμε να το ελέγξουμε», είπε τονίζοντας βέβαια ότι δεν υπάχει «μαγική σφαίρα» και ότι υπάρχει και η πιθανότητα «η πανδημία να επιδεινωθει». «Ένα εμβόλιο είναι η καλύτερη διέξοδος, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά "εάν" και "αλλά" για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του, καθώς και για την παραγωγή του και την διανομή του παντού, είπε, προσθέτωντας ότι υπάρχει και η πιθανότητα εάν ο ιός μεταλλαχθεί και το εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό», πρόθεσε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΠΟΥ.
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο καθηγητής Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών Πίτερ Πίοτ, συμφώνησε ότι ο έλεγχος του ιού εξαρτάται από την παρασκευή αποτελεσματικού εμβολίου, υποστηρίζοντας ότι «η εξάλειψη» της ασθένειας «θα απαιτήσει πολύ περισσότερα». Μόνο η ευλογιά έχει εξαλειφθεί, είπε, και οι χώρες θα πρέπει να υπολογίζουν χρόνια, όχι μήνες με αυτή την απειλή. «Θα πρέπει να βρούμε, ως κοινωνίες, ένα τρόπο να ζήσουμε με τον ιό», τόνισε με «μεθόδους μετάβασης από το lockdown σε πιο στοχευμένους τύπους παρεμβάσεων»
Η καλύτερη οργάνωση είναι κρίσιμη, τόνισε, καθώς η ανεπαρκής γραφειοκρατία και οι διαδικασίες του δημοσίου τομέα έχουν βάλει φρένο στη δυνατότητα πολλών χωρών να προχωρήσουν σε έλεγχο του πληθυσμού και στον εντοπισμό του ιού. Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, κατέληξε, πρέπει να επενδύσει περισσότερο στους μαζικούς ελέγχους, αφού καθώς περνάμε στην επόμενη φάση της πανδημίας «τα τεστ είναι ουσιαστικής σημασίας, επομένως δεν υπάρχει άλλη επιλογή».