Υφασμάτινες μάσκες: Πότε είναι ασφαλείς και πότε όχι - Τι απαντά ο Σωτήρης Τσιόδρας
Σύμφωνα με έρευνα του εξωτερικού που κυκλοφόρησε πρόσφατα, οι υφασμάτινες μάσκες -που χρησιμοποιούνται ευρέως για τον κορωνοϊό- δεν είναι ασφαλείς, καθώς συγκρατούν μόνο το 3% των σωματιδίων.
Παράλληλα, η έρευνα υποστηρίζει ότι αν κάποιος φορά για αρκετή ώρα υφασμάτινη μάσκα, έχει 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει λοίμωξη του αναπνευστικού, απ’ ό,τι αν φοράει χειρουργική μάσκα.

Ερωτηθείς για τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία, ο Σωτήρης Τσιόδρας τοποθετήθηκε σχετικά, κατά την ενημέρωση στα ΜΜΕ για τον κορωνοϊό.
Ο λοιμωξιολόγος επιβεβαίωσε πως όντως υπάρχει κίνδυνος, αλλά μόνο εφ’ όσον δε γίνεται σωστή χρήση της μάσκας, τονίζοντας πως η μη ιατρική μάσκα (υφασμάτινη, βαμβακερή ή χάρτινη) προτείνεται να χρησιμοποιείται ως ένα «συμπληρωματικό μέτρο προστασίας».

«Η υφασμάτινη μάσκα δεν συνοδεύεται με αυξημένο κίνδυνο αν την χρησιμοποιείς σωστά. Συνοδεύεται με αυξημένο κίνδυνο αν δεν την χρησιμοποιείς σωστά. Αν δεν την αλλάζεις όταν αποκτήσει υγρασία, αν την πιάνεις από μπροστά από το πρόσωπο, αν τη βγάζεις με λάθος τρόπο και δεν απολυμαίνεις τα χέρια σου με το αντισηπτικό ή με καλό πλύσιμο. Αν δεν τη βάζεις και τη βγάζεις τη μάσκα με τον τρόπο που έχουμε δείξει σε χαρακτηριστικά βίντεο επικοινωνίας που έχουν φτιαχτεί από το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τότε ναι, χρειάζεται προσοχή. Η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέσο. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει. Δεν θα είναι μόνο 3%, πιστεύω θα βοηθήσει γύρω στο 15-20%, με μαθηματικές εκτιμήσεις που έχουν γίνει από μεγάλες επιστημονικές ομάδες του εξωτερικού», ανέφερε χαρακτηριστικά.