Νέοι «πονοκέφαλοι» για τους ειδικούς: Οι πολλές μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τι σημαίνουν για εμβόλιο-θεραπεία


Στα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο λόγω των ιδιομορφιών του κορωνοϊού και του τρόπου με τον οποίο εξαπλώθηκε και μεταλλάχθηκε αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο κ. Τσιόδρας έκανε εκτενή αναφορά σε επιστημονικά δεδομένα για την μετάλλαξη του κορωνοϊού αλλά και για το πότε κυκλοφόρησε ο νέος αυτός ιός, τονίζοντας μάλιστα, πως είναι «πολύ απίθανο» να κυκλοφορούσε ο κορωνοϊός στον κόσμο πολύ πριν την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων, δηλαδή πριν τα τέλη του 2019.
Ακόμη σημείωσε ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις (σ.σ. πάνω από 200) του ιού καταγράφηκαν εκεί που υπήρξαν τα περισσότερα κρούσματα. Η επιδημία ξεκινά από πολλούς «ασθενείς μηδέν». Ο ιός εισήλθε για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές, από πολλούς ασθενείς.
«Τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας ότι κατασκευάσθηκε σε εργαστήριο. Σε κάποιες περιοχές του ιού έχουμε μικρό αριθμό μεταλλάξεων, αυτές οι περιοχές που μένουν σταθερές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για να βρούμε εμβόλιο ή φάρμακο», τόνισε.
Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για το εμβόλιο
Από την άλλη, πάντως, και σε πιο αισιόδοξη νότα, κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε δημοσίευση στο Science για εμβόλιο σε πειραματόζωα. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για να βρεθεί εμβόλιο, είπε.
Αναλυτικά τόνισε: «Ένα από τα εμβόλια, που δοκιμάζεται έναντι του νέου ιού αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματοζώων και η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, ένα από τα μεγαλύτερης επιστημονικής απήχησης στον κόσμο».
«Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα, υποψήφια εμβόλια. Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους. Τα οποία αφού τα μπόλιασαν με δύο διαφορετικές δόσεις, μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορωνοϊών. Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με την μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους», είπε ο κ. Τσιόδρας.