Διαφήμιση - Advertisement
Άσχημα νέα: Απέτυχε το remdesivir στις κλινικές δοκιμές κατά του κορωνοϊού - Gkourou.com Άσχημα νέα: Απέτυχε το remdesivir στις κλινικές δοκιμές κατά του κορωνοϊού

Άσχημα νέα: Απέτυχε το remdesivir στις κλινικές δοκιμές κατά του κορωνοϊού


Διαφήμιση - Advertisement
 
 
Τo πειραματικό φάρμακο remdesivir της Gilead δεν δικαίωσε τις προσδοκίες στη πρώτη κλινική μελέτη, απογοητεύοντας επιστήμονες και επενδυτές.
 
Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε κατά λάθος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και έχουν δει οι Financial Times, η κινεζική μελέτη έδειξε ότι το φάρμακο δεν βελτίωσε την κατάσταση των ασθενών ούτε μείωσε την παρουσία του παθογόνου στο αίμα.
 
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη σε 237 ασθενείς, δίνοντας το φάρμακο σε 158 και συγκρίνοντας την πορεία τους με τους υπόλοιπους 79. Το φάρμακο εμφάνισε επίσης σημαντικές παρενέργειες σε κάποιους ασθενείς, με αποτέλεσμα 18 από αυτούς να βγουν από τη μελέτη.
 
Την περασμένη εβδομάδα η Wall Street είχε πραγματοποιήσει ράλι μετά από τη δημοσίευση προκαταρκτικών στοιχείων από μελέτη του Πανεπιστήμιο του Σικάγο που έδειχναν ταχεία ανάρρωση από πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα για σχεδόν όλους τους ασθενείς που συμμετείχαν.
 
Αμέσως μετά τη δημοσίευση της είδησης από τους Financial Times το απόγευμα της Πέμπτης οι αμερικανικές μετοχές περιόρισαν τα κέρδη τους, με τον Dow Jones να καταγράφει πτώση περίπου 150 μονάδων.
 
Ο Π.Ο.Υ ανακοίνωσε ότι το έγγραφο δημοσιεύτηκε νωρίτερα από λάθος. «Μετά από αιτήματα του Π.Ο.Υ. να μοιράζονται νωρίς οι πληροφορίες και οι μελέτες, ένα έγγραφο προωθήθηκε από τους συντάκτες του στον ΠΟ.Υ και αναρτήθηκε κατά λάθος στην ιστοσελίδα από όπου κατέβηκε μόλις έγινε αντιληπτό το λάθος» ανέφερε σε ανακοίνωση ο διεθνής οργανισμός.
 
Η Gilead προειδοποίησε ότι η ανάρτηση «εμπεριέχει ακατάλληλους χαρακτηρισμούς της μελέτης». «Το κυριότερο, επειδή η μελέτη αυτή τερματίστηκε νωρίς λόγω της χαμηλής συμμετοχής, δεν ήταν επαρκής για να προσφέρει σημαντικά στατιστικά συμπεράσματα» τόνισε σε ανακοίνωσή της.
 
«Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι αξιόπιστα, αν και κάποιες τάσεις στα στοιχεία δείχνουν ένα δυνητικό όφελος από το remdesivir, ειδικά στους ασθενείς που το έλαβαν στα αρχικά στάδια της νόσου» πρόσθεσε.
 
Πηγή: euro2day.gr

Διαφήμιση - Advertisement