Διαφήμιση - Advertisement
Ανησυχία για συνωστισμό στις εκκλησίες - Οι διευκρινίσεις της Ιεράς Συνόδου για τη Μεγάλη Εβδομάδα - Gkourou.com Ανησυχία για συνωστισμό στις εκκλησίες - Οι διευκρινίσεις της Ιεράς Συνόδου για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ανησυχία για συνωστισμό στις εκκλησίες - Οι διευκρινίσεις της Ιεράς Συνόδου για τη Μεγάλη Εβδομάδα


Διαφήμιση - Advertisement


Ως επικίνδυνη για συγκεντρώσεις πιστών στις εκκλησίες εν μέσω πανδημίας θεωρεί η κυβέρνηση τη Μεγάλη Παρασκευή, παρά τις αυστηρές συστάσεις της Ιεράς Συνόδου προς μητροπολίτες και ιερείς. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, η ανησυχία για μια χαοτική κατάσταση παραμένει, καθώς στην εγκύκλιο που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος αναφέρεται ότι τη Μεγάλη Παρασκευή μετά την ολοκλήρωση της τελετής της αποκαθήλωσης οι θύρες των ναών θα είναι ανοιχτές -άρα οι ναοί θα είναι επισκέψιμοι στους πιστούς - από τη 1 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. Αντίθετα τις προηγούμενες ημέρες οι ναοί θα είναι ανοιχτοί μετά το πέρας των πρωινών ακολουθιών για ένα δίωρο , από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ. Η Εκκλησία θέλει με το τετράωρο που θα είναι ανοιχτοί οι ναοί να δοθεί η δυνατότητα στους πιστούς να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο και τον Σταυρό. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στόχος είναι να τηρηθούν αυστηρά μέτρα εισόδου στους ναούς, ανάλογα με αυτά που ισχύουν στα σούπερ μάρκετ. Αν δηλαδή ένας ναός είναι μεγάλος θα επιτρέπεται να εισέρχονται περίπου πέντε πιστοί για να προσκυνήσουν.

Στην κυβέρνηση φοβούνται μήπως επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτά που παρατηρήθηκαν σε εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας και της Πάτρας, ή σχηματιστούν ουρές έξω από τους ναούς, κάτι που οδηγήσει σε συνωστισμό. Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ , στο Μαξίμου έχουν γίνει πολλές συσκέψεις για το θέμα της λειτουργίας των ναών τη Μεγάλη Εβδομάδα και δεν αποκλείεται το ζήτημα να επανεξεταστεί όσο πλησιάζουμε στην τελική ευθεία για το Πάσχα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο προβληματισμός στην κυβέρνηση υπάρχει διότι η Εκκλησία μπορεί επισήμως να παροτρύνει τους πιστούς να μείνουν στο σπίτι και να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες από την τηλεόραση, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια ακραία εκδήλωση και λόγω του μεγάλου αριθμού των ναών κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να ελεγχθεί. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε εξετάσει το σενάριο τη Μεγάλη Εβδομάδα να μην λειτουργήσουν όλοι οι ναοί κεκλεισμένων των θυρών αλλά μόνο ορισμένοι και στους υπόλοιπους να μην γίνουν καθόλου ακολουθίες υπό τον φόβο συγκεντρώσεων.
Πέτσας: Θα φροντίσουμε να μην υπάρξει συνωστισμός
"Η Εκκλησία έχει δείξει μια πολύ υπεύθυνη στάση όλο αυτό το διάστημα. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει λάβει δύσκολες και σκληρές αποφάσεις και η συνεργασία με την Πολιτεία είναι συνεχής και σε πολύ καλό επίπεδο. Και για το Πάσχα είμαστε σε επικοινωνία για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διευθέτηση, ιδίως τις ημέρες κορύφωσης" ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
"Όσον αφορά στο ωράριο, εξετάζουμε διάφορα θέματα προκειμένου να μην υπάρξει κανένας συνωστισμός , υπενθυμίζοντας βέβαια πάντα ότι δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μετακίνηση στις εκκλησίες" τόνισε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας ότι "μπορεί κάποιος που είναι σε κίνηση για άλλο λόγο να εφαρμόσει αυτό που λέμε ατομική λατρεία". "Αυτό που θα φροντίσουμε είναι σε συνεργασία με την Εκκλησία να μην υπάρξει συνωστισμός, πάντα λέγοντας ότι αυτό το διάστημα μένουμε στο σπίτι, δεν πηγαίνουμε στις εκκλησίες, και φροντίζουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών", κατέληξε ο κ. Πέτσας.
Μητροπολίτης Ναυπάκτου:Ανοιχτές μόνο για τους ιερείς οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα
Διευκρινίσεις έδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σχετικά με τη λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα. Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και σε συνεννόηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τονίζει ότι οι ναοί θα είναι ανοιχτοί μόνο για τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό.
Αναλυτικά διευκρινίζονται τα εξής:
"Η δυνατότητα ατομικής προσευχής καταργήθηκε με την ΚΥΑ των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών Δ1α/Γ.Π οικ 20036/ 22-3-2020 (ΦΕΚ B΄ 986), καθώς δεν προβλεπόταν ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης και γι᾿ αυτό δεν περιελήφθη στην ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Υγείας Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093/6-4-2020 (ΦΕΚ Β΄ 1178).
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος από την αρχή το αντιλήφθηκε αυτό και γι᾿ αυτό ζήτησε με έγγραφό της να προβλεφθεί και η ατομική προσευχή στους λόγους μετακινήσεων των πολιτών, τηρώντας ταυτόχρονα την απόφαση της Πολιτείας, η οποία δεν έκανε δεκτό το αίτημα.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην Εκκλησία. Οι Εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς κι αυτό είναι το νόημα της «κεκλεισμένων των θυρών» τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών.
Η υπ᾿ αριθ. 3018/7.4.2020 Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου απευθύνεται προς τους Μητροπολίτες και όχι τους πιστούς και κατά συνέπεια δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην Εκκλησία, αφού μάλιστα η Ιερά Σύνοδος δεν δύναται να «νομοθετήσει» αντίθετα προς όσα προβλέπουν οι αποφάσεις της Πολιτείας.
Η Εγκύκλιος αναφέρει ότι οι Ναοί θα είναι ανοικτοί 11.00-13.00 τις Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 την Μεγάλη Παρασκευή, δύο (2) ώρες μετά την απόλυση των Ιερών Ακολουθιών. Αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της Διϋπουργικής αποφάσεως: «Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας» και αφορά μόνο τους Ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των Ιερών Ναών.
Πέρα, όμως, απ’ όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι την φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ᾿ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ᾿ οίκον προσευχή".

Διαφήμιση - Advertisement