Προειδοποίηση ΠΟΥ: Να μην δοθούν «διαβατήρια ανοσίας» σε ασθενείς με κορονοϊό που έχουν αναρρώσει
Με ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ξεκαθάρισε ότι "δεν υπάρχουν στοιχεία" πως άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό και έχουν αντισώματα, είναι προστατευμένοι από ένα δεύτερο κύμα μόλυνσης από την πανδημία.
Στη δήλωσή του προειδοποίησε να μην δοθούν "διαβατήρια ανοσίας" ή "πιστοποιητικά μη επικινδυνότητας" σε πρόσωπα που είχαν μολυνθεί, υπογραμμίζοντας πως η εν λόγω πρακτική μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, καθώς η ακρίβειά τους δεν μπορεί να είναι εγγυημένη.

Όπως προστίθεται, η πρακτική αυτή θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αυξήσει τους κινδύνους να συνεχισθεί η διάδοση του ιού, καθώς άνθρωποι που έχουν αναρρώσει ενδέχεται να αγνοήσουν τις καθιερωμένες προφυλάξεις κατά του ιού.
"Μερικές κυβερνήσεις έχουν προτείνει ο εντοπισμός αντισωμάτων του SARS-Cov-2, του ιού που προκαλεί την Covid-19, να χρησιμεύσει ως βάση για ένα 'διαβατήριο ανοσίας' ή 'πιστοποιητικό μη επικινδυνότητας", το οποίο θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα σε άτομα να ταξιδέψουν ή να επιστρέψουν στην εργασία τους θεωρώντας πως είναι προστατευμένοι από το ενδεχόμενο να μολυνθούν και πάλι. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει απόδειξη ότι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από Covid-19 και έχουν αντισώματα είναι προστατευμένοι από μια δεύτερη μόλυνση", ανέφερε ο ΠΟΥ.
Η Χιλή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα αρχίσει να χορηγεί "διαβατήρια υγείας" σε ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από τη νόσο. Αφού θα ελέγχονται για να διαπιστωθεί αν έχουν αναπτύξει αντισώματα ώστε να αποκτήσουν ανοσία στον ιό, θα μπορούν να επιστρέφουν αμέσως στη δουλειά τους. Ο ΠΟΥ ανέφερε πως συνεχίζει να εξετάζει τα στοιχεία για την αντισωματική απόκριση στον ιό. Οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει πως άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από μόλυνση έχουν αντισώματα στον ιό, σημείωσε ο ΠΟΥ. Ωστόσο, μερικοί απ' αυτούς έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων στο αίμα τους, "πράγμα που υποδηλώνει πως η κυτταρική ανοσία μπορεί επίσης να έχει κρίσιμη σημασία για την ανάρρωση" επισημάνθηκε στην ανακοίνωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ