Διαφήμιση - Advertisement
Τσιόδρας: Γιατί είναι η κατάλληλη στιγμή για τη χαλάρωση των μέτρων -Ποια είναι τα «όπλα» της Ελλάδας - Gkourou.com Τσιόδρας: Γιατί είναι η κατάλληλη στιγμή για τη χαλάρωση των μέτρων -Ποια είναι τα «όπλα» της Ελλάδας

Τσιόδρας: Γιατί είναι η κατάλληλη στιγμή για τη χαλάρωση των μέτρων -Ποια είναι τα «όπλα» της Ελλάδας


Διαφήμιση - Advertisement


Στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας, που ανακοίνωσε 16 νέα κρούσματα και κανένα νέο θάνατο για το τελευταίο 24ωρο, υποστήριξε ότι κάθε βήμα θα σχεδιαστεί προσεκτικά. Βάσει του αναλυτικού χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή άρση του lockdown που δημοσιοποιησε το iefimerida.gr, η εκκίνηση της χαλάρωσης των μέτρων θα γίνει στις 4 Μαΐου και η κατάσταση θα αξιολογείται ανά δεκαπενθήμερο.

Για το ίδιο ζήτημα, και τους κινδύνους που ενέχει το εγχείρημα, τοποθετήθηκε μέσω 10 ερωτήσεων – απαντήσεων και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

Η διαφωνία Τσιόδρα με τον ΠΟΥ για την ανοσία

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι ο στόχος είναι να χτιστεί σταδιακά η ανοσία «όπως δείχνει η εμπειρία άλλων χωρών, στις οποίες είχαμε τα τραγικά αποτελέσματα που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες με την αύξηση της θνησιμότητας και την υπερφόρτωση των δομών υγείας».

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι διίστανται οι απόψεις για το θέμα της ανοσίας. «Η σταδιακή ανοσία που θα οδηγούσε σε εξασφάλιση του πληθυσμού δεν είναι γνωστή. Μερικοί μιλούν για 50%, άλλοι για 70%. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να γίνει απότομα» είπε και προσέθεσε:

«Με τον όρο σταδιακή ανοσία εννοούμε να εκτεθούν κάποιοι στον ιό και να εμφανίσουν αντισώματα που θα τους προστατεύσουν. Υπάρχουν δυο απόψεις. Η μια είναι αυτή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί μη ανάπτυξης αντισωμάτων, η οποία δεν με βρίσκει σύμφωνο. Η δεύτερη τοποθέτηση βασίζεται στην εμπειρία που έχουμε από τους κορωνοϊούς. Βάσει αυτής (σ.σ. όσοι προσβάλλονται από τον κορωνοϊό) θα έχουν ανοσία για τουλάχιστον ένα χρόνο. Θα αποδειχθεί στο μέλλον αυτό, όταν θα έχουμε τεστ αντισωμάτων.»

Τσιόδρας: Γιατί είναι προτιμότερο να ξεκινήσει τώρα η χαλάρωση των μέτρων

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στη συνέχεια επισήμανε ότι «μια από τις ομάδες που θα μπορούσε να εκτεθεί σταδιακά και είναι η ηλιότερο ευπαθής, είναι τα μικρά παιδιά» εξηγώντας ότι σε αυτό θα παίξει ρόλο το τί θα γίνει με τα σχολεία. Στη συνέχεια τόνισε, ότι κάποιες χώρες ακολουθούν διαφορετική πολιτική για τα παιδιά που είναι κάτω των 12 ετών και όσα είναι μεγαλύτερα. «Τα σταθμίζουμε όλα, σκεφτόμαστε τι θα μπορέσει να ωφελήσει τη χώρα μας και θα εισηγηθούμε αναλόγως» είπε ακολούθως ο κ. Τσιόδρας.

Ερωτηθείς αν είναι πρόωρη η απόφαση για μερική άρση των περιοριστικών μέτρων ο Σωτήρης Τσιόδρας απάντησε:

«Είναι διαφορετική η ταχύτητα του ιού ανάλογα με τη χώρα. Χρειάζεται προσοχή στο πώς θα γίνει (σ.σ. η άρση των μέτρων). Σε εμάς έχει κυκλοφορήσει λιγότερο, λόγω μέτρων, όχι κάποιας τύχης. […] Είναι αδύνατον να συνεχιστεί ένα lockdown μέχρι να βγει ένα εμβόλιο που δεν θα γνωρίζουμε και αν είναι αποτελεσματικό. Που μπορεί, όπως μας λένε οι επιστήμονες του WHO, να κρατήσει 12 με 18 μήνες.  Δηλαδή θα παραμείνει η χώρα ενάμισι χρόνο σε lockdown;
»Και πότε είναι καλύτερο να ανοίξουν κάποια πράγματα για τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού; Τώρα ή το Νοέμβριο- Δεκέμβριο που θα αρχίσουν να κυκλοφορούν και άλλες αναπνευστικές ιώσεις και η γρίπη ενδεχομένως;

»
Τι «όπλα» θα χρησιμοποιήσει η Ελλάδα στην επόμενη φάση

Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει πολλά «εργαλεία»: Τα τεστ, η έγκαιρη διάγνωση, η ιχνηλάτηση, η παρακολούθηση των νοσηλευόμενων περιστατικών, η παρακολούθηση τυχόν αύξησης της κυκλοφορίας. «Αυτό εννούμε όταν λέμε σταδιακά και ελεγχόμενα. Με τη βοήθεια των μαθηματικών εργαλείων να αίρονται κάποια μέτρα» είπε.

Στον βασικό κορμό της στρατηγικής, όπως ανέφερε ο καθηγητής, θα παραμείνει η προστασία των ευπαθών ομάδων, ενώ αποκάλυψε ότι θα εξεταστούν ειδικά μέτρα για όσους (λ.χ. ηλικιωμένους) είναι στον περίγυρο των παιδιών.

«Τίποτε δεν θα γίνει υπό πίεση. Δεν είναι σπριντ, είναι μαραθώνιος» σημείωσε και καταλήγοντας εστίασε σε μια αισιόδοξη μελέτη από την Ελβετία:

«Στην Ελβετία αναλύουν τα δείγματα από 36 χώρες και όλες τις Ηπείρους. Οι μικροδιαφορές ανάμεσα στους ιούς μπορούν να μας βοηθήσουν. Παραδείγματος χάριν, ένα στέλεχος ιού που ανιχνεύθηκε στην Ελλάδα μπορεί να μας πει από που προήλθε ο ιός στην Ελλάδα. Στις ΗΠΑ τα κρούσματα ήταν τόσο από την Κίνα, όσο και από την Ευρώπη. Στην Ισλανδία ήταν από τις ΗΠΑ.

»Αυτό μας δείχνει ότι μια εξέλιξη στην μια άκρη της γης μπορεί να επηρεάσει την άλλη άκρη. Με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται βραδύς ρυθμός δημιουργίας μεταλλάξεων του. Σύμφωνα με την Ελβετία, ο ιός δεν θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα έτη και ένα πιθανό εμβόλιο θα μας προστατέψει μακροχρόνια».
Πηγή: iefimerida.gr

Διαφήμιση - Advertisement