Διαφήμιση - Advertisement
Κορονοϊός: Τα σενάρια για το δώρο του Πάσχα - Gkourou.com Κορονοϊός: Τα σενάρια για το δώρο του Πάσχα

Κορονοϊός: Τα σενάρια για το δώρο του Πάσχα


Διαφήμιση - Advertisement


Το χρόνο και τον τρόπο καταβολής του δώρου του Πάσχα από εταιρείες οι οποίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και έχουν υποστεί μείωση τζίρου λόγω κορονοϊού, θα εξειδικεύσουν σε συνάντηση τους σήμερα το πρωί οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Όπως ξεκαθάρισε χθες στη δήλωση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ο πρωθυπουργός όμως άφησε ανοιχτό τον ακριβή χρόνο καταβολής του, παραπέμποντας σε ανακοινώσεις από τα συναρμόδια υπουργεία.
Σταϊκούρας- Βρούτσης λοιπόν συσκέπτονται σήμερα στις εννέα το πρωί και στις δέκα και μισή αναμένονται οι ανακοινώσεις.
Τρία είναι τα βασικά σενάρια: Το δώρο του Πάσχα να καταβληθεί τμηματικά, να καταβληθεί το Μάιο ή στο πιο απαισιόδοξο για την εξέλιξη του κορονοϊού σενάριο, που φέρεται να προκρίνει το οικονομικό επιτελείο, να καταβληθεί τον Ιούνιο.
Μένει όμως να εξειδικευθεί και ποιους εργοδότες θα αφορά αυτή η «διευκόλυνση», καθώς από την κρίση του κορονοϊού έχουν υπάρξει χαμένοι, αλλά έχουν υπάρξει και κερδισμένοι. Αγροτικές επιχειρήσεις, σούπερ μάρκετ, κούριερ και ντελίβερι έχουν αυξήσει το τζίρο τους, όπως και πολλές καφετέριες που δεν λειτουργούν μεν κανονικά με τραπεζοκαθίσματα, αλλά δέχονται παραγγελίες προς παραλαβή. Αυτές οι επιχειρήσεις προφανώς και θα κληθούν να καταβάλουν το δώρο του Πάσχα κανονικά. Σε κάθε περίπτωση τα συναρμόδια υπουργεία θα εξετάσουν με ιδιαίτερη προσοχή το ζήτημα, καθώς ουδείς στην κυβέρνηση επιθυμεί να κατηγορηθεί πως θέλει να καταργήσει το μισό 14ο μισθό.

Εξετάζονται επίσης δικλείδες ασφαλείας, ώστε κανένας εργοδότης να μην επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία προκειμένου να παραπέμψει στις... «ελληνικές καλένδες» την καταβολή του δώρου. Προφανώς θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι νόμιμες συνέπειες σε περίπτωση μη καταβολής, ενώ ενδεχομένως θα μπορούσε όπως και στην περίπτωση των απολύσεων, η μη συνεπής επιχείρηση να χάνει το δικαίωμα ασφαλιστικών και φορολογικών διευκολύνσεων.
Όπως επίσης ανακοίνωσε ο κ.Μητσοτάκης, έκτακτο δώρο Πάσχα θα πάρουν φέτος οι ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες: Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας. Ένα μέτρο που ασφαλώς ικανοποιεί και το λαϊκό αίσθημα, αλλά αποτελεί και την ελάχιστη ανταμοιβή στους ανθρώπους αυτούς.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του κράτους, καθώς πέραν των μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ύψους 3,8 δισ., θα διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό και τουλάχιστον αλλά τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ.
Συνολικά δηλαδή θα διατεθούν περίπου 10 δισ., χωρίς τις προβλέψεις για την παροχή προσθετής ρευστότητας στις επιχειρήσεις από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Κατά συνέπεια, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες την επέκταση του έκτακτου μισθού των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους.
Το μέτρο, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αλλά τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Σημειωτέον ότι το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων αυτών.
Την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας. Και για αυτούς θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών.
Τον έκτακτο μισθό των 800 ευρώ όμως θα λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες.
«Φροντίζουμε, πέρα και πάνω από όλα, αυτούς που χτυπήθηκαν πρώτοι και πιο σκληρά από την κρίση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος και στο προηγούμενο διάγγελμα του είχε θελήσει να καταδείξει ότι βάζει την ανθρώπινη ζωή πιο ψηλά από το οικονομικό κόστος.
 newsbeast

Διαφήμιση - Advertisement