Σταϊκούρας για Δώρο Πάσχα: Αξιολογείται εάν θα καταβληθεί ή όχι




"Αξιολογείται εάν θα καταβληθεί ή όχι το Δώρο Πάσχα στους εργαζομένους σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό" τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι είναι θέμα που εξετάζεται δεν υπάρχει κάποια απόφαση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξει διάταξη από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση για απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου όπου έχει ανασταλεί λειτουργία επιχείρησης αναφερόμενος στη δεύτερη δέσμη μέτρων πακέτου στήριξης
«Στοχευμένα βοηθάμε όσους πλήττονται» είπε στην ΕΡΤ και πρόσθεσε πως «Αυτή είναι η δεύτερη δέσμη μέτρων που ισχύει ως τέλη Απριλίου και μετά θα πρέπει να επαναληφθεί ή να ενισχυθεί. Κάθε ευεργέτημα,σε επιχείρηση όπως η αναστολή υποχρεώσεων, μείωση ενοικίου, ενίσχυση ρευστότητας κυρίως από ευρωπαϊκά κονδύλια, έχει προϋπόθεση να μην γίνει καμία απόλυση».

«Είμαστε σε συνεχή επαφή με τις τράπεζες ώστε μετά τα χρεωλύσια σε ενήμερους επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε ενέργειες και για τα φυσικά πρόσωπα’, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας .«Σοφή πρόβλεψη, να περικλείονται στα μέτρα όλες οι επιχειρήσεις, είτε κλείνουν, είτε έχουν απώλεια τζίρου. Υπάρχει μηχανισμός στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να παρακολουθούμε παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση τη μείωση του τζίρου και να λαμβάνουμε αποφάσεις για μέτρα προστασίας κι αυτών των επιχειρήσεων», επισήμανε ο Σταϊκούρας, σημειώνοντας: «Οριζόντια ρύθμιση για όλη την κοινωνία, θα σήμαινε επιστροφή στην κουλτούρα μη πληρωμών και οριζόντιας αθέτησης υποχρεώσεων».
«Τα 800 ευρώ είναι αποζημίωση ειδικού σκοπού.Ταυτόχρονα καλύπτουμε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και δίνουμε αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Το κόστος του μέτρου είναι 1 δισ. ευρώ και είναι το βέλτιστο που μπορούμε να κάνουμε σήμερα. Αν προσθέσουμε αυτά που έχουμε δώσει στην δημόσια Υγεία – πάνω από 200 εκ. ευρώ – και το κόστος των μέτρων για τα μέτρα ειδικού σκοπού τότε το συνολικό ποσό υπερβαίνει κατά πολύ του 1% του ΑΕΠ. Κάνουμε λελογισμένη χρήση», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, εκτιμώντας ότι «η έκταση του προβλήματος θα φανεί σε δύο μήνες».